UPDATE

Νέα εποχή στα δικαιώματα μητρότητας: Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που θεσμοθετεί άδεια μετ' αποδοχών για τις γυναίκες που αποβάλλουν


JTeam

2 Φεβρουαρίου 2025

Νέα εποχή στα δικαιώματα μητρότητας: Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που θεσμοθετεί άδεια μετ' αποδοχών για τις γυναίκες που αποβάλλουν
Pexels
Οι βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου στηρίζουν το μέτρο που στοχεύει να βοηθήσει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της φυσικής και συναισθηματικής τους ανάρρωσης

Το γερμανικό Κοινοβούλιο ενίσχυσε την προστασία των γυναικών που βιώνουν την απόλυτη δυσκολία μιας αποβολής, ψηφίζοντας νόμο που επεκτείνει τα δικαιώματα άδειας μητρότητας σε γυναίκες που αποβάλλουν μετά την 13η εβδομάδα κύησης.

Το Bundestag, το κατώτερο σώμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, ψήφισε τον νόμο το βράδυ της Πέμπτης, με την πλειοψηφία των βουλευτών να στηρίζει το μέτρο που στοχεύει να βοηθήσει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της φυσικής και συναισθηματικής τους ανάρρωσης.

Jenny.Gr
Pexels

Στο πλαίσιο διακομματικής συμφωνίας, η κοινοβουλευτική επιτροπή υπεύθυνη για το θέμα αυτό, επίλεξε να υιοθετήσει το κείμενο που προτάθηκε από το συγκρατούμενο μπλοκ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και η χώρα είναι πραγματικά έτοιμη για μια μεγάλη αλλαγή.

Σύμφωνα με το ισχύον γερμανικό δίκαιο, οι γυναίκες δικαιούνται συνήθως πληρωμένη άδεια μητρότητας που ξεκινά έξι εβδομάδες πριν τη γέννηση και διαρκεί οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Ωστόσο, αυτή η προστασία δεν επεκτεινόταν σε περιπτώσεις αποβολής.

Τι αλλάζει ο νέος νόμος;

Παλαιότερα, οι γυναίκες που είχαν αποβολή πριν από την 24η εβδομάδα της κύησης έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για ιατρική άδεια, με αποτέλεσμα το αν θα την λάμβαναν ή όχι να μην είναι πάντα σαφές - κάποιες τα κατάφερναν και κάποιες όχι.

Jenny.Gr
Pexels

Με τη νέα διάταξη όμως, όσες αποβάλλουν μετά την 13η εβδομάδα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την άδεια μητρότητας, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένες να την εκμεταλλευτούν, εάν το προτιμούν.

Η νέα νομοθεσία πρόκειται να συζητηθεί στο Bundesrat, το ανώτερο σώμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, στις 14 Φεβρουαρίου. Αν εγκριθεί εκεί - κάτι που ευχόμαστε ολόψυχα- ο νόμος αυτός θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Η γυναίκα που κρύβεται πίσω από τη νέα νομοθεσία

Το νέο σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε κυρίως χάρη στον αποφασιστικό αγώνα της Νατάσας Ζαγκόρσκι. Η ίδια, μετά από μια αποβολή που βίωσε το 2019, βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν θεράποντα ιατρό που αρνήθηκε να της χορηγήσει αναρρωτική άδεια, λέγοντάς της πως μπορούσε να επιστρέψει στην εργασία της την επόμενη μέρα.

Jenny.Gr
Pexels

Μετά από αυτήν την εμπειρία, αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων το γεγονός, όπως αναφέρει και το ασφαλιστικό ταμείο IKK Südwest, ότι πάνω από το 60% των γυναικών που βιώνουν αποβολή αντιμετωπίζουν στη συνέχεια ψυχικές ασθένειες και τελικά απουσιάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την εργασία τους.

Λίγο μετά ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για την «προστασία της μητρότητας μετά από αποβολή» και κατάφερε να συγκεντρώσει εντυπωσιακά 50.000 υπογραφές, οι οποίες κινητοποίησαν την κυβέρνηση να δράσει.

Jenny.Gr
Pexels

Ρεκόρ αποβολών στη Γερμανία

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Εκτιμάται ότι στη Γερμανία καταγράφονται περίπου 6.000 αποβολές ετησίως μεταξύ της 13ης και της 24ης εβδομάδας της κύησης.

Επιπλέον η πλειονότητα των αποβολών (περίπου 84.000) λαμβάνει χώρα πριν από την 12η εβδομάδα, γεγονός που δεν καλύπτεται από τον νέο νόμο περί άδειας μητρότητας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η DW.