UPDATE

Ινδία: Εκεί που οι παντρεμένες γυναίκες απαγορεύεται να βλέπουν πορνό, μέχρι να το αποφασίσει δικαστήριο


JTeam

20 Μαρτίου 2025

Ινδία: Εκεί που οι παντρεμένες γυναίκες απαγορεύεται να βλέπουν πορνό, μέχρι να το αποφασίσει δικαστήριο
Unsplash/ Carlos Torres
Κάπου εδώ, είναι θλιβερό το ότι θα αποκαλέσουμε αυτήν την αποφάση «ιστορική», ενώ η ατομικότητά κάθε γυναίκας είναι αδιαπραγμάτευτη

Γυναίκες ξυλοκοπούνται και βιάζονται από αστυνομικούς μέσα στο τμήμα, χιλιάδες κοριτσάκια δολοφονούνται μόλις γεννηθούν από μαίες, απλώς γιατί ήρθαν σε αυτόν τον κόσμο κορίτσια. Ένας άντρας μπορεί να εξαναγκάζει σε σεξουαλική επαφή τη σύζυγό του, μπορεί να κάνει δηλαδή σεξ με τη γυναίκα του όποτε κι όταν θέλει, άρα η λέξη «βιασμός» δεν υφίσταται εντός γάμου. Αυτά είναι μόνο τα ελάχιστα από όσα ζουν οι γυναίκες αυτήν τη στιγμή στην Ινδία. Και είναι κάτι περισσότερο από φρικιαστικά.

Οι γυναίκες στην Ινδία δεν έχουν ούτε το δικαίωμα της αυτοϊκανοποίησης. Μέχρι που μία και μόνο απόφαση ήρθε να αλλάξει λίγο τα πράγματα. Δικαστήριο στην Ινδία, λοιπόν, αποφάσισε ότι η παρακολούθηση πορνό από μια σύζυγο δεν αποτελεί έγκυρο λόγο διαζυγίου, επιβεβαιώνοντας (;) ότι οι γυναίκες διατηρούν το δικαίωμα της σεξουαλικής αυτονομίας τους και μετά τον γάμο. Το Ανώτατο Δικαστήριο του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού, που βρίσκεται στα νότια της χώρας, εξέδωσε αυτήν την απόφαση εξετάζοντας την έφεση ενός άνδρα, στον οποίο κατώτερο δικαστήριο του είχε αρνηθεί το διαζύγιο. Με βάση τις πληροφορίες, ο ενάγων είχε στραφεί πρωτοδίκως εναντίον της συζύγου του και την κατηγορούσε την ότι ήταν εθισμένη στην αυτοϊκανοποίηση επειδή παρακολουθούσε πορνό. Το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του.

«Ο αυνανισμός στους άνδρες αναγνωρίζεται παγκοσμίως, ο αυνανισμός στις γυναίκες δεν θα πρέπει να αποτελεί στίγμα», αναφέρθηκε στην απόφασή του δικαστηρίου, όπως τόνισε το δικαστήριο σύμφωνα με το AP. Μια γυναίκα «διατηρεί την ατομικότητά της» ακόμη και μέσα στον γάμο της και η «θεμελιώδης ατομική και γυναικεία ταυτότητά της δεν συνδέεται με την ιδιότητά της ως συζύγου». Ναι, το δικαστήριο είπε τα εξής απλά: Ότι η ταυτότητα μιας γυναίκας δεν σχετίζεται με την ιδιότητα της ως σύζυγος.

Κάπου εδώ, είναι θλιβερό το ότι θα αποκαλέσουμε αυτήν την αποφάση «ιστορική», ενώ η ατομικότητά κάθε γυναίκας είναι αδιαπραγμάτευτη.