UPDATE

Όλα λάθος για το remake της Disney: Η "Χιονάτη" είχε υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ακόμα και από μεγάλα αεροδρόμια


JTeam

9 Απριλίου 2025

Όλα λάθος για το remake της Disney: Η "Χιονάτη" είχε υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ακόμα και από μεγάλα αεροδρόμια
Imdb
"Χιονάτη" και "Η Μικρή Γοργόνα" προκάλεσαν περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συγκριτικά και με την ταινία "Fast&Furious"

Έχουμε την υποψία, πως αν η Disney φανταζόταν έστω και λίγο τις αρνητικές διαστάσεις που θα έπαιρνε το remake της ταινίας “Χιονάτη”, θα το άφηνε στο συρτάρι της, καλά κλειδωμένο. Από την αρχή δεν ξεκίνησε σωστά, αλλά συνέχισε έτσι μέχρι και την πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Να, τώρα, που ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο, όχι για την πρωταγωνίστρια Ρέιτσελ Ζέγκλερ ή για κάποιο σκάνδαλο, αλλά για το αρνητικό πρόσημο της ταινίας στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, το θέμα της ταινίας που υποτίθεται πως προάγει τη σύνδεση με τη φύση, ήρθε σε αντίθεση με την πραγματικότητα, αφού όπως αναφέρεται σε έγγραφα της Disney, η παραγωγή της Χιονάτης προκάλεσε περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και από την τελευταία ταινία "Fast & Furious”· μια ταινία που είχε υπερβολική κατανάλωση καυσίμων.

Ανοίγουμε εδώ μια παρένθεση, για να αναφέρουμε πως στην προβολή της ταινίας “Χιονάτη” στο Λονδίνο, οι influencers που παρευρέθηκαν, περπάτησαν μέσα από ένα τεχνητό παραμυθένιο δάσος, το οποίο περιλάμβανε μία καλύβα από άχυρο σε πλήρες μέγεθος και γεμάτη με μοντέλα από γούνινα ζώα. Επιπλέον, στις ΗΠΑ, η Disney παρουσίασε ένα πραγματικό και γλυκύτατο κουνέλι στο κόκκινο χαλί, κατά την πρεμιέρα της ταινίας στο Χόλιγουντ. Το εν λόγω κουνέλι, βέβαια, είναι πολύ διάσημο και κάνει τον δικό του χαμό στο Instagram. Κλείνουμε παρένθεση.

Με βάση, λοιπόν, την ανάλυση περισσότερων από 250 συνολικών εγγράφων της Walt Disney Company, διαπιστώθηκε πως τόσο η “Χιονάτη” όσο και η ταινία “Η Μικρή Γοργόνα”, προκάλεσαν περισσότερη ρύπανση από οποιαδήποτε άλλη ταινία της εταιρείας, που γυρίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2019, όταν και εισήχθη η υποχρέωση περιβαλλοντικών αναφορών. Επί της ουσίας, υποχρέωση αυτή, απαιτεί από τις εταιρείες να δημοποιούν τις εκπομπές που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως συνολικά ο αριθμός των εκπομπών είναι μεγαλύτερος, αφού η "Μικρή Γοργόνα” είχε γυρίσματα και στη Σαρδηνία.

Και για να καταλάβουμε ακριβώς το μέγεθος, οι συνολικές εκπομπές αερίων άνθρακα των δύο αυτών ταινιών, είναι υψηλότερες από την ετήσια ποσότητα εκπομπών των αεροδρομίων του Μπέρμιγχαμ και του Λούτον. Παρά, λοιπόν, τις προσπάθειες περιορισμού των ρύπων, όπως η χρήση υβριδικών γεννητριών, ενοικίαση ηλεκτρικών οχημάτων, ανανεώσιμη ενέργεια στα στούντιο, το αποτύπωμα παρέμεινε τεράστιο.