Πέντε παιδικές ερωτήσεις που "κρύβουν" βαθύτερες ανάγκες και πώς να απαντήσετε
JTeam
27 Απριλίου 2025

Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία διαμορφώνουν αντιλήψεις για το σώμα τους, την ομορφιά και τη διατροφή, επηρεαζόμενα από το περιβάλλον τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα πρότυπα που βλέπουν γύρω τους.
Οι ερωτήσεις τους, όσο αθώες κι αν ακούγονται, συχνά κρύβουν βαθύτερες ανησυχίες για την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμησή τους. Η ψυχολόγος Ντέινα Σούτσιμαν, μιλώντας στο Guardian, δίνει συμβουλές για το πώς μπορούν οι γονείς να απαντούν με τρόπο που ενισχύει την αυτοαποδοχή, τη συναισθηματική νοημοσύνη και την κριτική σκέψη των παιδιών τους, αποφεύγοντας παγίδες που χωρίς πρόθεση μπορεί να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή τους.
Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για το bullying
Όταν ένα παιδί πληγώνεται από σχόλια για την εμφάνισή του, η αυθόρμητη αντίδραση πολλών γονέων είναι να το καθησυχάσουν με λόγια όπως: «Δεν είσαι χοντρή, είσαι όμορφη!». Όμως, τέτοιες απαντήσεις μπορεί να ενισχύσουν το στίγμα κατά των μεγαλύτερων σωμάτων και να περάσουν το μήνυμα ότι η ομορφιά και το σωματικό βάρος είναι αλληλένδετα. Η ειδικός προτείνει να επικυρώσουμε τα συναισθήματα του παιδιού με ερωτήσεις όπως «Πώς σου φάνηκε αυτό;» και να ενισχύσουμε την αυτοαποδοχή με μηνύματα όπως: «Όλα τα σώματα είναι καλά σώματα».
Εσωτερικές αξίες
Η ερώτηση «είμαι όμορφος;» κρύβει την ανάγκη για αποδοχή και αγάπη. Αντί να περιοριζόμαστε σε απαντήσεις που εστιάζουν αποκλειστικά στην εμφάνιση, η ψυχολόγος προτείνει να αναγνωρίζουμε τις εσωτερικές αξίες του παιδιού: «Είσαι όμορφος μέσα και έξω, αλλά αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το πόσο ευγενικός και περίεργος είσαι».
Μακιγιάζ και προϊόντα ομορφιάς
Καθώς οι βιομηχανίες καλλυντικών στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα παιδιά, η περιέργεια των μικρών για προϊόντα ομορφιάς αυξάνεται. Οι γονείς καλούνται να επικυρώσουν την περιέργεια των παιδιών, τονίζοντας όμως ότι η χρήση τέτοιων προϊόντων σχετίζεται με τη διασκέδαση και τη δημιουργικότητα, όχι με την επίτευξη κάποιου προτύπου ομορφιάς. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να εξηγείται ότι η φροντίδα του δέρματος αφορά την υγεία και όχι την εμφάνιση.
Πρωτεϊνικά ροφήματα και πρότυπα σώματος
Με τα μέσα ενημέρωσης να προωθούν μυώδη πρότυπα σώματος για τα αγόρια, πολλοί νέοι ζητούν πρωτεϊνικά ροφήματα ή γυμναστηριακές ρουτίνες. Οι γονείς μπορούν να στηρίξουν την ανάγκη των παιδιών για δύναμη και φροντίδα του σώματος, χωρίς να ενθαρρύνουν την προσκόλληση σε άκαμπτα σωματικά πρότυπα, υπενθυμίζοντας ότι όλα τα σώματα είναι καλά σώματα, ανεξαρτήτως μεγέθους ή μυϊκής μάζας.
Φαγητό: Αποφυγή χαρακτηρισμών
Όταν τα παιδιά ρωτούν αν ένα φαγητό είναι «κακό», οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν την ηθικοποίηση της τροφής. Η ουδέτερη γλώσσα σχετικά με όλα τα τρόφιμα, όπως προτείνει το μοντέλο της διαιτολόγου Έλλιν Σάτερ, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με τη διατροφή, βασισμένη στη διαίσθηση και όχι στην ενοχή.
Απαντώντας με ενσυναίσθηση και γνώση στις ερωτήσεις των παιδιών, χτίζουμε τις βάσεις για υγιή αυτοεκτίμηση και ανθεκτικότητα απέναντι στα κοινωνικά πρότυπα.