Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τους βαθμούς του παιδιού σου, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσύνθεσή του
JTeam
26 Απριλίου 2025

Η ανακοίνωση των βαθμών είναι μια διαδικασία που προκαλεί άγχος και στρες σε κάθε παιδί - ανεξαρτήτως διαβάσματος ή επιδόσεων. Αυτός ο «έλεγχος προόδου» που μεταφράζει σε αριθμούς την προσπάθεια που κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα, επηρεάζει άμεσα τον ψυχολογικό και συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, συνεπώς οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον τρόπο που θα επιλέξουν να το διαχειριστούν.
Υπάρχουν γονείς που αντιδρούν απότομα, φωνάζουν ή τιμωρούν τα παιδιά τους για τις σχολικές επιδόσεις τους. Κάποιοι άλλοι συγκρίνουν τους βαθμούς των παιδιών τους με αυτούς των συμμαθητών τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αδιαφορούν παντελώς για τις επιδόσεις τους. Καθεμία από αυτές τις αντιδράσεις μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τα παιδιά, τα οποία γεμίζουν φόβο, ενοχές και ανασφάλειες.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, η ανακοίνωση των σχολικών βαθμών είναι μια αρκετά αγχωτική διαδικασία και οι γονείς δεν έχουν παρά να προσέξουν τον τρόπο που επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Για την ακρίβεια, πρέπει να κατανοήσουν πως οι βαθμοί αποτελούν μέσο για να καταλάβουν το επίπεδο του παιδιού τους και να το βοηθήσουν να εξελιχθεί με αγάπη, υποστήριξη και σεβασμό. Από την άλλη, βέβαια, είναι και μια αφορμή για να γιορτάσουν όλα όσα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα.
Κάθε γονιός οφείλει στον εαυτό του να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος για το παιδί του. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αν ακολουθήσει τις παρακάτω συμβουλές, θα απομακρύνει οποιοδήποτε συναίσθημα τρόμου ή φόβου από το παιδί, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον ανάμεσά τους. Εκεί, το παιδί θα νιώθει την άνεση να μοιραστεί τις σκέψεις του χωρίς να αισθάνεται ότι θα κριθεί.
4 συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς να είναι πιο θετικοί με τους σχολικούς βαθμούς των παιδιών τους
#1 Θέσε ερωτήσεις
Σε κάθε συζήτηση που κάνεις με το παιδί σου, οφείλεις να είσαι περίεργος. Ρώτησέ το τι πιστεύει ότι πήγε καλά αυτό το δίμηνο/τρίμηνο/έτος και τι όχι. Συζητήστε για όσα το απασχολούν, για όσα του πρόσφεραν χαρά και όσα τον αναστάτωσαν φέτος, για τις αλλαγές που θα ήθελε να κάνει την επόμενη χρονιά ή τα καινούργια πράγματα που επιθυμεί να δοκιμάσει. Επίτρεψε στο παιδί σου να ανοιχτεί και να νιώσει ότι βρίσκεσαι κοντά του, χωρίς να το κρίνεις.
#2 Δείτε μαζί τον έλεγχο και συζητήστε για τους βαθμούς
Είναι σημαντικό να συζητάς με το παιδί σου όλα τα θέματα που προκύπτουν και αδιαμφισβήτητα οι σχολικοί βαθμοί δεν πρέπει να λείπουν από αυτή τη λίστα. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι γονείς πρέπει να προσαρμόζουν τη γλώσσα και τον τρόπο που εκφράζονται κάθε φορά που μιλούν με το παιδί τους, ώστε εκείνο να κατανοεί πλήρως τι συμβαίνει. Αναλύστε μαζί τους βαθμούς κάθε μαθήματος και άφησέ το να σκεφτεί τι θα μπορούσε να βελτιώσει ή να κάνει διαφορετικά μέχρι την ανακοίνωση των επόμενων, ώστε να εξελιχθεί.

#3 Συνεχάρη το παιδί για τις καλές επιδόσεις του
Μήπως είσαι υπερβολικός με τους βαθμούς, χάνεις το μέτρο και ξεχνάς πως το παιδί σου είναι ένα παιδί που προσπαθεί για το καλύτερο; Κάθε προσπάθεια είναι άξια συγχαρητηρίων, συνεπώς μην παραμελείς να επαινείς το παιδί σου για τις καλές επιδόσεις του - ακόμα κι αν δεν είναι αυτές που είχες εσύ στο μυαλό σου.
#4 Μην παίρνεις προσωπικά είτε τις καλές είτε τις κακές επιδόσεις
Είτε το παιδί σου πήρε άριστα είτε λίαν καλώς είτε καλώς, εσύ δεν φέρεις καμία ευθύνη. Από τη στιγμή που του παρέχεις όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί, να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να βελτιώσει τους βαθμούς του, είναι στο χέρι του να εκμεταλλευτεί ή όχι όσα έχει. Κανένας γονιός δεν πρέπει να παίρνει προσωπικά ούτε τις επιτυχίες ούτε τις αποτυχίες του παιδιού του, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορεί να έχει συναισθήματα για ό,τι συμβαίνει. Πρέπει να είσαι «παρών» στη ζωή του, αυτό όμως αποτελεί ένα κομμάτι της αναπτυξιακής διαδικασίας και είναι σημαντικό να το ζήσει.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.