UPDATE

Πώς το φετινό θέμα του Met Gala άνοιξε (ξανά) τις συζητήσεις περί μόδας και φύλου


ΑΝΘΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗ

9 Μαΐου 2025

Πώς το φετινό θέμα του Met Gala άνοιξε (ξανά) τις συζητήσεις περί μόδας και φύλου
Getty Images
Οι γυναίκες που έδωσαν το «παρών» στο φετινό Met Gala φορώντας ανδρόγυνα κοστούμια απέδειξαν ότι η μόδα δεν υπακούει σε στερεότυπα και στεγανά και κυρίως, η μόδα δεν έχει φύλο

Το Met Gala, το μεγαλύτερο fashion event, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, είχε αυτή τη χρονιά θέμα το “Superfine: Tailoring Black Style”, μια ωδή στο black dandyism και τη συνεισφορά της μαύρης ενδυματολογικής κουλτούρας στον πολιτισμό.

Το θέμα που επέλεξε ο Άντριου Μπόλτον μπορεί να έδωσε έμφαση στην ανδρική ένδυση από τον 18ο αιώνα έως και σήμερα, ανέδειξε όμως και μερικές από τις πιο κομψές γυναίκες στον χώρο του θεάματος «ανοίγοντας» ξανά τη συζήτηση περί μόδας και φύλου.

Jenny.Gr
Joey King/Getty Images

Μερικές από τις πιο iconic εμφανίσεις της βραδιάς ήταν εκείνες των διάσημων γυναικών και των nonbinary προσκεκλημένων, μερικές από αυτές οι Teyana Taylor, Janelle Monáe, Lauryn Hill, Joey King, που «φώναξαν» πως η μόδα δεν περιορίζεται, δεν μπαίνει σε καλούπια και φυσικά δεν κάνει διακρίσεις.

Jenny.Gr
Hunter Schafer/ Getty Images

Η εμβληματική εμφάνιση της Teyana Taylor που συζητήθηκε για όλους τους σωστούς λόγους

Η Teyana Taylor έκανε μια από τις πιο εμβληματικές εμφανίσεις της βραδιάς, με βαρύγδουπα νοήματα, επιλέγοντας ένα εντυπωσιακό κοστούμι σχεδιασμένο από τον Marc Jacobs και τη βραβευμένη με Όσκαρ σχεδιάστρια κοστουμιών Ruth E. Carter.


Το κοστούμι που επέλεξε η καλλιτέχνιδα απέτινε φόρο τιμής στα κάποτε παράνομα zoot κοστούμια που έγιναν δημοφιλή κατά την Αναγέννηση του Χάρλεμ, όταν καλλιτέχνες όπως ο Cab Calloway και ο Lionel Hampton τα επέλεγαν. Όπως αναφέρεται ιστορικά, τον Ιούνιου του ‘43 στο Λος Άντζελες τα zoot κοστούμια έγιναν η «αιτία» να ξεσπάσουν τα πιο φρικτά φυλετικά επεισόδια.

Για δέκα συνεχόμενες νύχτες, Αμερικανοί οπλισμένοι ναύτες περιπλανιόντουσαν στις μεξικανοαμερικανικές γειτονιές αναζητώντας zoot-suiters, μοντέρνους δηλαδή νεαρούς Μεξικανούς ντυμένους με φαρδιά παντελόνια και μακριά παλτά. Το επιπλέον ύφασμα των zoot κοστουμιών στα μάτια των στρατιωτικών ήταν συνώνυμο με την έλλειψη πατριωτισμού και, αυτή ήταν μια δικαιολογία που οδήγησε σε ακραία ρατσιστική βία.

Εκτός από την αναφορά της Taylor στην ιστορική σημασία των zoot suit, το τραγούδι της με τίτλο "Rose in Harlem" που κυκλοφόρησε το 2018 ενέπνευσε πολλές από τις λεπτομέρειες στο σύνολό της, όπως οι κεντημένες από νήμα λέξεις "Harlem Rose" στην κάπα της ενώ το βαθύ κόκκινο χρώμα και τα ασημένια κοσμήματα ήταν οι θηλυκές πινελιές που έδωσαν στο ανδρόγυνο look της ακόμη περισσότερο νόημα.

Jenny.Gr
Teyana Taylor/ Getty Images

Η μόδα του σήμερα δεν έχει φύλο

Και μπορεί το φετινό Met Gala να είναι η απόδειξη πως στη μόδα δεν υπάρχουν στερεότυπα, στο υποσυνείδητο όμως είναι εγγεγραμμένο, με απλά λόγια πως οι φούστες ανήκουν στη γυναικεία γκαρνταρόμπα και τα παντελόνια στην ανδρική.

Οίκοι υψηλής ραπτικής όπως η Stella McCartney και η Gucci παρουσιάζουν ρούχα «χωρίς φύλο» πολεμώντας αυτή την ιδεολογία ενώ ενδιαφέρον έχει πως, σύμφωνα με το The Gen Z Fashion Report, το 61% της Gen Z πιστεύει ότι οι οίκοι υψηλής ραπτικής και τα brands πρέπει να κάνουν ακόμα περισσότερα για να αποδείξουν ότι «το στυλ δεν πρέπει να έχει φύλο». Επιπλέον, μελέτη διαπίστωσε ότι το 45% των νέων θέλουν οι επωνυμίες να λανσάρουν περισσότερα unisex κομμάτια.



Εκτός όμως από τις γυναίκες που φορούν με τον καλύτερο τρόπο τα ανδρόγυνα σύνολα, και διάσημοι άνδρες όπως ο Lil Nas X, ή ακόμη και non binary άτομα όπως το Emma Corrin, έχουν κάνει εμβληματικές εμφανίσεις με κοστούμια ή φορέματα, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την νέα τάξη πραγμάτων.

Queer και non-binary που πειραματίζονται με το στιλ τους, ανοίγουν δρόμο στην ελεύθερη έκφραση και αποδεικνύουν πως η μόδα είναι ο πιο έξυπνος, εύκολος και μοναδικός τρόπος να αποτυπώσει κανείς μέσα από τα looks του όλα όσα αισθάνεται και θέλει να είναι, χωρίς ντροπή, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις.