UPDATE

Τρόφιμα που ψωνίζεις σήμερα από το σούπερ μάρκετ, δεν θα υπάρχουν μέχρι το 2050


JTeam

9 Μαΐου 2025

Τρόφιμα που ψωνίζεις σήμερα από το σούπερ μάρκετ, δεν θα υπάρχουν μέχρι το 2050
Unsplash
Βασικά είδη τροφής θα “εξαφανιστούν” από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι το 2050.

Πώς θα αντιδρούσες, αν σε μερικά χρόνια από σήμερα, σου έλεγε κάποιος, ότι πολλά από τα πράγματα που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ, δεν θα είναι διαθέσιμα; Ίσως, να μην το πίστευες, ίσως, να τρόμαζες, όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σου περνούσε αδιάφορο. Σύμφωνα με την Δρ Μοργκέιν Γκάιε - μελλοντολόγο τροφίμων - μερικά από τα προϊόντα που αγοράζουμε ανελλιπώς από το σούπερ μάρκετ μέχρι το 2025 θα έχουν εξαφανιστεί.

Η ειδικός ισχυρίστηκε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει καθοριστικές συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη Γη, καθώς τρόφιμα που αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, δεν θα υπάρχουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μιλώντας στην αγγλική ιστοσελίδα «Metro», εξήγησε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετά από τα φρούτα και τα λαχανικά δεν θα είναι εφικτό να καλλιεργηθούν λόγω των καιρικών - πλανητικών μεταβολών. Μπορεί αυτά τα τρόφιμα να τα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι σήμερα, να όμως που δεν είναι.

Jenny.Gr
Freepik

Τα τρόφιμα που δεν θα υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2025

Αν και το άρθρο αναφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι δεδομένο πως η αλλαγή των εποχών και των καιρικών χαρακτηριστικών που τις συνδέουν, θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως, λοιπόν, γράφεται, τα προϊόντα που δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε, όπως κάνουμε σήμερα, είναι οι φράουλες, τα μήλα και το μαλακό σιτάρι. Παράλληλα, όμως, αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει και την πανίδα, αφού το κρέας και τα ψάρια θα υπάρχουν σε περιορισμένες ποσότητες και σε πολύ υψηλό κόστος.

«Τα ζώα τρέφονται από τις καλλιέργειες κι αν υπάρξει ξηρασία - επειδή η θερμοκρασία ανεβαίνει σε όλο και υψηλότερα επίπεδα - οι τιμές του κρέατος θα αυξηθούν, διότι θα είναι αδύνατον θα τραφεί ο ίδιος αριθμός ζώων», ανέφερε η ειδικός, υπογραμμίζοντας πως όλο και περισσότεροι θα είναι οι άνθρωποι που θα στραφούν στη χορτοφαγία. «Υπάρχουν τόσες πολλές χορτοφαγικές συνταγές και τώρα είναι που καταλαβαίνουμε τις δυνατότητες των λαχανικών. Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές που μπορείς να φτιάξεις και αμέτρητοι τρόποι να τα εντάξεις στη διατροφή σου», συμπλήρωσε.

Η έντονη αλλαγή του κλίματος, με την αφόρητη ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες και τα πολικά κύματα ψύχους τον χειμώνα - για την ακρίβεια την καλοκαιρινή και τη χειμερινή περίοδο, αφού πλέον η άνοιξη και το φθινόπωρο έχουν χάσει την «ταυτότητά» τους - θα επηρεάσει καθοριστικά τον τρόπο της διατροφής μας. Η Δρ Μοργκέιν Γκάιε ελπίζει, επίσης, πως θα σημειωθεί μείωση στην κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, αν και γι' αυτό υπεύθυνος θα είναι ο καταναλωτής και όχι το κλίμα.

«Με την πάροδο του χρόνου, ελπίζω ότι θα αρχίσουμε να κατανοούμε το μικροβίωμα του εντέρου μας, το DNA μας και πώς τα τρόφιμα και τα γευμάτα μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητές μας. Αν έχουμε μια πλήρη εικόνα για την υγεία και την ευεξία μας, μπορεί να σταματήσουμε να θεωρούμε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα», κατέληξε η ειδικός.