Η φωτογραφία που σόκαρε τον πλανήτη: Η ιστορία πίσω από το έξι μηνών βρέφος που γεννήθηκε στη Γάζα εν μέσω πολέμου
JTeam
13 Μαΐου 2025

Γεννήθηκε στη Γάζα. Στις 20 Νοεμβρίου του 2024. Εν μέσω πολέμου, πείνας και κινδύνου. Είναι 6,5 μηνών, όμως ακόμα δεν έχει καταφέρει να ζήσει ούτε μια ημέρα χαράς, ούτε μια ημέρα ανεμελιάς, ούτε μια ημέρα που να νιώθει ασφάλεια. Η ιστορία της Σιουάρ Ασούρ συγκινεί τον πλανήτη. Της στερούν τη ζωή, πριν καλά - καλά μάθει τι σημαίνει να ζεις.
Η μητέρα της είναι μόλις 23 χρονών και την έφερε στον κόσμο μέσα σε ένα δωμάτιο σπιτιού - που είχε σωθεί από τις επιθέσεις - το οποίο μοιραζόταν με άλλους 11 ανθρώπους. Η Σιουάρ γεννήθηκε με ένα πρόβλημα στον οισοφάγο, γεγονός που δεν της επιτρέπει να πίνει μητρικό γάλα, αλλά μόνο γάλα σε μορφή σκόνης, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη. Το μωρό, αν και ζει σχεδόν επτά μήνες, πριν από μία εβδομάδα ζύγιζε μόλις 2,5 κιλά.
Συγκινούν τα λόγια της 23χρονης μητέρας για τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η κόρη της
Το σπίτι των παππούδων της στο αλ-Νουσεϊράτ - στα μισά της ακτής στη Λωρίδα της Γάζας - βομβαρδίστηκε, το ίδιο και το σπίτι των προπαππούδων της. Το μόνο που κατάφερε να σωθεί ήταν αυτό το δωμάτιο. Εκεί, που αυτή η μικρή ηρωίδα ήρθε στη ζωή. «Ήμουν εξαντλημένη όλη την ώρα, δεν υπήρχε ιδιωτικότητα και δεν μπορούσα να ξεκουραστώ. Δεν υπήρχε φαγητό ή σωστή διατροφή και όταν τη γέννησα δεν ήταν όπως με τα άλλα μωρά. Όταν γεννήθηκε ήταν όμορφη, αλλά ήταν φανερή η αδυναμία της στα χαρακτηριστικά της. Τώρα είναι αφύσικα αδύνατη. Τα μωρά στην ηλικία της ζυγίζουν κανονικά 6 κιλά και όχι 2-4», ανέφερε η Νάτζουα Αράμ στο BBC.
Η 23χρονη ανακάλυψε πριν από ένα μήνα πως είναι ξανά έγκυος. Ωστόσο, δεν μπορεί να χαρεί, γιατί φοβάται πως θα χάσει την κόρη της, πριν γεννηθεί ο γιος της. Η οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την πείνα. Η Σιουάρ το τελευταίο διάστημα μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να δυναμώσουν τον οργανισμό της. Η κατάσταση πολέμου, όμως δεν το επιτρέπει.
Η νεαρή μητέρα κλήθηκε να μετακομίσει στο σπίτι της μαμάς της - χωρίς τον σύζυγό της - ώστε να έχει μια βοήθεια. Εκείνος είναι τυφλός και αναγκάστηκε να μείνει πίσω. Η οικογένεια δεν έχει καμία πηγή εσόδων. Τρέφεται από τα φαγητά που προσφέρουν οι κοινωνικές κουζίνες - όταν υπάρχουν - και στηρίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχει τρομερές επιπτώσεις στη ζωή τους τους τελευταίους μήνες.
Ένα σακί αλεύρι και μερικές κονσέρβες είναι μόνο όλα όσα έχουν απομείνει στα ντουλάπια τους. Μόλις εξαντληθούν αυτά, δεν θα μπορούν να αγοράσουν τίποτα λόγω των πολύ υψηλών τιμών. Η 23χρονη υποφέρει από υποσιτισμό, ωστόσο με τις ελάχιστες δυνάμεις της προσπαθεί να θηλάζει την κόρη της, ώστε να λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος, παρά την ενόχληση που έχει στον οισοφάγο. Κάνει ό,τι μπορεί για να την κρατήσει στη ζωή.
«Το μόνο που θέλω είναι η κόρη μου να ζήσει, όπως τα υπόλοιπα παιδιά στον κόσμο»
Η Νάντζουα απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Η κατάσταση της κόρης της τής προκαλεί πόνο και απέραντη θλίψη. Θέλει να ζήσει, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου, όμως χρειάζεται γάλα, τρόφιμα και φάρμακα. Ο φόβος την έχει κατακλύσει και στη σκέψη και μόνο ότι μπορεί να χάσει την κόρη της, καταρρέει. «Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να τη φροντίσουν, αλλά δεν δέχεται ούτε τη φόρμουλα που της ετοιμάζουν. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι άσχημη. Υπάρχουν έξι ασθενείς σε κάθε δωμάτιο. Παντού, όπου κοιτάς, υπάρχει πόνος. Υπάρχει ένα παιδί σε χειρότερη κατάσταση από τη Σιουάρ», περιέγραψε.
«Βλέποντας την κόρη μου σε αυτή την κατάσταση κάθε μέρα, μου προκαλεί αϋπνία. Είμαι συνεχώς αγχωμένη και σκέφτομαι υπερβολικά. Μερικές φορές δεν αντέχω να τη βλέπω έτσι και αρχίζω να κλαίω. Φοβάμαι τόσο πολύ μήπως τη χάσω. Δεν μπορεί ο κόσμος να ανοίξει τα περάσματα για να επιτρέψει την είσοδο γάλακτος, φαγητού και φαρμάκων; Το μόνο που θέλω είναι η κόρη μου η Σιουάρ να ζήσει όπως τα υπόλοιπα παιδιά στον κόσμο».
Read More
- Νέα ισραηλινή επίθεση σε σχολείο της Γάζας - Τουλάχιστον 7 παιδιά και 15 ενήλικες είναι νεκροί
- Το Ισραήλ έκανε επιδρομή στο τελευταίο λειτουργικό νοσοκομείο της Γάζας - Στις φλόγες η εντατική και η χειρουργική
- The Encampments: Αγώνας, αλληλεγγύη, Γάζα. Ένα ντοκιμαντέρ μιλά για το φοιτητικό κίνημα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που πρέπει να γνωρίζουμε