UPDATE

Οι νέες τάσεις στο κρασί - Τι αλλάζει στην κατανάλωση


JTeam

11 Ιουνίου 2025

Οι νέες τάσεις στο κρασί - Τι αλλάζει στην κατανάλωση
Unsplash
Η Gen Z (από 1996 έως 2012) πλέον αντιπροσωπεύει το 45% των καταναλωτών και προτιμά πιο «ασφαλείς» επιλογές: ποτά χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε αλκοόλ

Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού παρουσιάζει σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας την βιομηχανία του οίνου να προσαρμοστεί. Τα βιολογικά και πορτοκαλί κρασιά (orange wines), οι μη αλκοολούχες επιλογές και οι εκλεκτές σοδειές υψηλής ποιότητας βλέπουν έντονη ζήτηση, καθώς η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την ανθρώπινη υγεία και ο επίμονος πληθωρισμός ανατρέπουν τις καταναλωτικές συνήθειες.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού υποχώρησε 2% πέρυσι, σε χαμηλό 63 ετών (από το 1961), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου για το 2024. Τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτήν την πτώση, ειδικά στη Γαλλία, όπου η παραγωγή κατρακύλησε τόσο πολύ που επιβάρυνε σημαντική την προσφορά διεθνώς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Insider.gr