Τι φάση στην Κίνα; Live-action παιχνίδι προωθεί σεξιστικά στερεότυπα, παρουσιάζοντας τις γυναίκες ως “gold diggers”
Δήμητρα Πραντάλου
7 Ιουλίου 2025

Στην Κίνα, για κάποιο λόγο που δεν κατανοούμε, δημιούργησαν ένα live-action παιχνίδι, όπου οι γυναίκες παρουσιάζονται ως gold diggers, δηλαδή στόχος τους είναι να προσποιηθούν πως ενδιαφέρονται για έναν άντρα, μόνο και μόνο για να τον εκμεταλλευτούν οικονομικά. Προφανώς και έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις, αφού οι δημιουργοί διαιωνίζουν ένα βαθιά σεξιστικό στερεότυπο, που κανείς δεν έχει ανάγκη.
Πιο συγκεκριμένα, στο Revenge on Gold Diggers, οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο ανδρών πρωταγωνιστών που παρασύρονται από χειριστικές γυναίκες, που θέλουν να τους αποσπάσουν χρήματα, δώρα και γενικά ό,τι μπορούν. Αλλά φυσικά, παρουσιάζεται και η αντίδραση του “θύματος”, που ουσιαστικά καθορίζει και την πορεία της ιστορίας.
Το παιχνίδι βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων της πλατφόρμας Steam μέσα σε λίγες ώρες από την κυκλοφορία του, όπως γράφει το BBC. Αλλά ήταν δεδομένο πως θα δημιουργούνταν αντιπαραθέσεις - οι μεν κατηγορούν το παιχνίδι για προώθηση έμφυλων στερεοτύπων, οι δε πως απλά προειδοποιεί για συναισθηματικές απάτες.
Η κριτική όμως ήταν τόσο έντονη που οι δημιουργοί άλλαξαν την επόμενη κιόλας μέρα την ονομασία του παιχνιδιού, και από Revenge on Gold Diggers το έκαναν Emotional Anti-Fraud Simulator. Αλλά φυσικά, η ονομασία δεν ήταν το πρόβλημα και η ζημιά δεν περιορίστηκε. Τούτου λεχθέντος, ο βασικός σκηνοθέτης του παιχνιδιού, ο σκηνοθέτης από το Χονγκ Κονγκ Μαρκ Χου, έχει αποκλειστεί από πολλές κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Οι δημιουργοί του παιχνιδιού επιμένουν πως δεν είχαν σκοπό να στοχοποιήσουν τις γυναίκες, αλλά να ενθαρρύνουν έναν «ανοιχτό διάλογο για τα συναισθηματικά όρια και τις γκρίζες ζώνες στις σύγχρονες σχέσεις».
Ωστόσο, η καλλιτέχνις Σου Γικούν, που δοκίμασε το παιχνίδι και το βρήκε βαθιά προσβλητικό, απορρίπτει αυτή τη δικαιολογία. Τους κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν «ένα κλασικό επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στη δημιουργία περιεχομένου που προκαλεί διαμάχη και διχασμό». Ορισμένοι άλλοι επικριτές λένε, επίσης, το αυτονόητο: πως ο όρος «gold digger» είναι μισογυνιστικός.
Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως όλη η κριτική είναι υπερβολική. «Το παιχνίδι δεν λέει ότι όλες οι γυναίκες είναι gold diggers… Δεν θεωρώ ότι στοχοποιεί κάποιο από τα δύο φύλα», λέει ο 31χρονος Ζουάνγκ Μενγκσένγκ (ψευδώνυμο), στο BBC. «Και γυναίκες και άνδρες μπορούν να είναι gold diggers».
Μόνο που στο εν λόγω παιχνίδι, μόνο οι γυναίκες είναι gold diggers - από ινφλουένσερς μέχρι επιχειρηματίες, όλες αποσκοπούν στο να εκμεταλλευτούν τους άντρες. Παρά τη διαμάχη όμως, οι πωλήσεις του παιχνιδιού συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία. Πλέον βρίσκεται ανάμεσα στους 10 δημοφιλέστερους τίτλους στην Κίνα, ξεπερνώντας ακόμα και το Black Myth: Wukong, που θεωρείται το πιο επιτυχημένο κινεζικό παιχνίδι όλων των εποχών.