Οι γυναίκες στη Συρία δεν μπορούν να βγουν στην παραλία εάν δεν φορούν μπουρκίνι ή άλλα «σεμνά» ρούχα
JTeam
9 Ιουλίου 2025

Η Συρία πριν λίγο καιρό ψήφισε έναν νέο ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες. Τι λέει αυτός ο κώδικας; Ότι οι γυναίκες μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν, όταν θέλουν και εάν θέλουν. Όχι, αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο νέος κώδικας λέει ότι οι γυναίκες όταν βγαίνουν στην παραλία και σε πισίνες, πρέπει να φορούν μπουρκίνι, ένα μαγιό που καλύπτει το σώμα εκτός από το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Εάν δεν φορούν μπουρκίνι, πρέπει να είναι ντυμένες με άλλα «αξιοπρεπή» ρούχα. Ευτυχώς, έχουν επιλογές.
Οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους όταν είναι σε δημόσιους χώρους, ενώ όταν μετακινούνται μεταξύ παραλίας και άλλων χώρων, είναι υποχρεωμένες να φορούν «κάλυμμα παραλίας», όπως το αποκαλεί ο νέος κώδικας ή μια φαρδιά ρόμπα πάνω από το μαγιό, η οποία δεν πρέπει να είναι διάφανη. Οι άντρες, από την άλλη, υποχρεούνται να φορούν πουκάμισα, με τη νέα οδηγία να τονίζει ότι «τα γυμνόστηθα ρούχα δεν επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους εκτός των χώρων κολύμβησης, των λόμπι των ξενοδοχείων και των χώρων εστίασης». Το υπουργείο Τουρισμού δήλωσε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν σύμφωνα με «τις απαιτήσεις του δημόσιου συμφέροντος».
Οι γυναίκες που επιλέγουν τα «δυτικά στιλ μαγιό» και δεν τηρούν τους νέους κανόνες, δεν γνωρίζουμε εάν και πως θα τιμωρούνται. Πάντως, η κυβέρνηση της Συρίας ανέφερε ότι θα διοριστούν ναυαγοσώστες και επόπτες για να παρακολουθούν τη συμμόρφωση στις παραλίες. Σε θέρετρα και ξενοδοχεία «που ταξινομούνται ως διεθνή και premium (4 αστέρων)» και σε ιδιωτικές παραλίες και πισίνες επιτρέπεται κάθε επιλογή.
Η απόφαση ελήφθη έξι μήνες αφότου ένας ισλαμιστικός συνασπισμός κατέλαβε την εξουσία και ανέτρεψε τον επί χρόνια δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του αλ-Άσαντ, οι γυναίκες στη Συρία δεν φορούσαν μαγιό, ειδικά σε δημόσιες παραλίες. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε τον Μάρτιο ότι η ευρεία εξουσία του Αλ-Σαράα, του νέου προσωρινού Σύριου Προέδρου, «εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κράτους δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτός εάν θεσπιστούν σαφείς δικλείδες ασφαλείας».