REAL LIFE WHO

Άσμα αλ Άσαντ: Από τραπεζίτης στο Λονδίνο, Πρώτη Κυρία της Συρίας – Ποια είναι η σύζυγος του Μπασάρ αλ Άσαντ;


JTeam

9 Δεκεμβρίου 2024

Άσμα αλ Άσαντ
Getty Images
Η «Λαίδη Μάκβεθ», όπως την αποκαλούν πολλοί, όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στο καθεστώς Άσαντ

Η πτώση του Μπασάρ αλ Aσαντ στη Συρία, ήρθε σχεδόν μετά από 13 χρόνια προσπάθειας ανατροπής του. Ο πρώην δικτάτορας της χώρας, εγκατέλειψε τη Δαμασκό, σηματοδοτώντας το τέλος της πάλαι ποτέ ισχυρής κυβέρνησής του. Και αυτή η ανατροπή, αντανακλά μια πτώση μιας οικογενειακής δυναστείας που έχει διαμορφώσει τη μοίρα της Συρίας για περισσότερα από 50 χρόνια, με τον Άσαντ να είναι το «τελευταίο μόνιμο μέλος».

Η δύναμή του δεν προήλθε από την ηγεσία του, αλλά από την ακλόνητη υποστήριξη των στενών μελών της οικογένειάς του, με κεντρικό πρόσωπο τη σύζυγό του Άσμα αλ Άσαντ, μια γυναίκα που έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την οποία παντρεύτηκε το 2000. Τώρα, η Άσμα και ο Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν διαφύγει από τη Συρία και έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία.

Ποια είναι η Άσμα αλ Άσαντ;

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1975, σε σουνιτική οικογένεια, η μητέρα της, Σαχάρ Άχρας, ήταν διπλωμάτης και ο πατέρας της, Φαουάζ Άχρας, καρδιολόγος. Η ίδια, σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Queen's College πριν συνεχίσει τις σπουδές της για πάρει πτυχίο στην πληροφορική και στη γαλλική λογοτεχνία από το King's College του Λονδίνου. Η ίδια, εξελισσόταν σε μια δυναμική και πολλά υποσχόμενη γυναίκα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας παλιός της φίλος της αποκάλυψε ότι τη φώναζαν «Έμμα» κατά τη διάρκεια του σχολείου: «Δεν θυμάμαι να την αναφέρουν ως Άσμα. Σίγουρα ήταν απλώς η Έμμα. Δεν ξεχώριζε καθόλου ως μουσουλμάνα, όχι όπως κάποια κορίτσια που φορούσαν πιο παραδοσιακή φορεσιά. Δεν θα πίστευες ότι ήταν τίποτε άλλο παρά Αγγλίδα, υποθέτω. Και δεν είμαι σίγουρος ότι θα την είχα ξεχωρίσει για σπουδαία πράγματα».

Μετά τις σπουδές της, βρέθηκε για λίγο στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε στην Deutsche Bank πριν επιστρέψει στο Λονδίνο για να εργαστεί ως επενδυτική τραπεζίτης στη Morgan Stanley. Έτοιμη, πλέον, να ξεκινήσει ένα MBA στο Χάρβαρντ, συνάντησε τον άντρα που θα άλλαζε την πορεία της ζωής της.

Ο γάμος της με τον Μπασάρ αλ Άσαντ

Το 2000, όταν ήταν 25 ετών, η Άσμα παραθέριζε στο σπίτι της θείας της στη Δαμασκό όταν συνάντησε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, έναν οικογενειακό φίλο. Ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερός της και είχε περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφοσιωμένος στο να γίνει ο επόμενος ηγέτης της χώρας, ενώ αρχικά εκπαιδεύτηκε ως οφθαλμίατρος. Τον Ιούλιο εκείνου του έτους, ο Μπασάρ είχε γίνει πρόεδρος της Συρίας.

Η Άσμα ταξίδευε στη Δαμασκό τα Σαββατοκύριακα για να δει τον Μπασάρ, αφήνοντας τελικά τη δουλειά της στη Morgan Stanley για να μετακομίσει μόνιμα εκεί και να γίνει η Πρώτη Κυρία της Συρίας. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το ζευγάρι παντρεύτηκε, πυροδοτώντας φήμες για μια νέα, προοδευτική Συρία που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα τόσο της σουνιτικής πλειοψηφίας όσο και της αίρεσης των Αλαουιτών, στην οποία ήταν μέρος ο Μπασάρ. Μαζί, απέκτησαν τρία παιδιά.

«Ρόδο στην Έρημο»: Η συνέντευξη της Άσμα στη Vogue

Η Άσμα προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να επιμεληθεί την εικόνα της ως σύζυγος ενός νεαρού προέδρου. Δημιούργησε φιλανθρωπικές οργανώσεις, οργανώσεις για νέους ή περιθωριοποιημένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Syria Trust for Development που ισχυριζόταν ότι χρηματοδοτούσε ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Θα έλεγε κανείς πως ήταν μια φιγούρα που αγαπούσε τη φιλανθρωπία ή τουλάχιστον, αυτήν την εικόνα είχε δημιουργήσει.

Οι προσπάθειές της να επιμεληθεί την εικόνα του εαυτού της περιελάμβαναν μια αμφιλεγόμενη συνέντευξη στην αμερικανική Vogue τον Μάρτιο του 2011, η οποία, εκείνη την εποχή, αναζητούσε «μια περιγραφή της όμορφης πρώτης κυρίας». Στο άρθρο με τίτλο «Ένα ρόδο στην έρημο» , το οποίο έκτοτε δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και σε έντυπη μορφή, η Άσμα περιγράφηκε ως μια λαμπερή γυναίκα με εκπαιδευμένο μυαλό και σκέψη. Πάνω από ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η δημοσιογράφος πίσω από τη συνέντευξη, Τζουλιέτ Λόαν Μπακ, έγραψε μια προσωπική αντανάκλαση της εμπειρίας της, κάνοντας τη συνέντευξη και είπε: «Δεν υπήρχε περίπτωση να ξέρω ότι αυτό το άρθρο θα μου κόστιζε τα προς το ζην και θα τελείωνε τη σχέση που είχα με τη Vogue από τα 23 μου».

H πτώση της Πρώτης Κυρίας της Συρίας

Το 2012 η Συρία είχε μπει σε έναν πολύπλευρο πόλεμο. Αθώοι πολίτες δολοφονούνταν από τις μάζες, καθώς οι βόμβες έπεφταν σε πόλεις και τα χημικά όπλα απελευθερώνονταν από το κράτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από 306.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 6,7 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν τη δεκαετία μεταξύ Μαρτίου 2011 και 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Άσμα αλ Άσαντ στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της και παρέμεινε σιωπηλή καθώς οι πολίτες πέθαιναν από βία, πείνα και φτώχεια. Τότε, ο Guardian δημοσίευσε έγγραφα που διέρρευσαν και έδειχναν ότι η Άσμα είχε ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες σε ρούχα, χρυσά και κοσμήματα επικαλυμμένα με πολύτιμους λίθους, ακριβές κουρτίνες και πίνακες, τη στιγμή που ο λαός της υπέφερε. Ακόμα και όταν οι βόμβες σκότωναν χιλιάδες αθώους πολίτες, η Άσμα συνέχισε να χρηματοδοτεί τον πλούσιο τρόπο ζωής της.

Τον Φεβρουάριο του 2012 έκανε μια δήλωσε στην εφημερίδα Times στο Λονδίνο, δηλώνοντας ότι «ο πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της Συρίας, όχι μια φατρία Σύριων και η Πρώτη Κυρία τον υποστηρίζει σε αυτόν τον ρόλο». Το 2016, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε θεραπεία. Η μάχη για την υγεία της την έφερε ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Έγινε καλά, αλλά τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η 49χρονη διαγνώστηκε με λευχαιμία, προκαλώντας ανάμικτες αντιδράσεις.

Η «Λαίδη Μάκβεθ», όπως την περιγράφουν πολλοί, όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στο καθεστώς Άσαντ. Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Σύροι αντάρτες προχωρούσαν προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, η Άσμα και ο σύζυγός της κατέφυγαν στη Μόσχα μαζί με τα ενήλικα παιδιά τους για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.