LIFE NOW

Πέντε χώρες της Ε.Ε. δοκιμάζουν εφαρμογή για τη διαδικτυακή προστασία των παιδιών. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα


JTeam

15 Ιουλίου 2025

παιδιά
Unsplash/Nong
Αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέπει στους χρήστες να αποδεικνύουν εύκολα ότι είναι άνω των 18 ετών

Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο από ποτέ στον ψηφιακό κόσμο. Συχνά δεν το συνειδητοποιούν. Ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς τους δεν το συνειδητοποιούν. Και το πιο ανησυχητικό κομμάτι, είναι εκείνο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησής τους. Ποτέ δεν είναι πιο εύκολο για τους θύτες να επικοινωνήσουν και να εκβιάσουν παιδιά. Γι΄αυτό και η Ε.Ε. έδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία τους.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Δανία και η Ελλάδα θα δοκιμάσουν ένα σχέδιο για μια εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των παιδιών. Η εγκατάσταση της εφαρμογής επαλήθευσης ηλικίας βασίζεται στις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο. Οι πέντε χώρες μπορούν να προσαρμόσουν το μοντέλο σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους, να το ενσωματώσουν σε μια εθνική εφαρμογή ή να το διατηρήσουν ξεχωριστά.

Ουσιαστικά, αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέπει στους χρήστες να αποδεικνύουν εύκολα ότι είναι άνω των 18 ετών, προστατεύοντας τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο όπου τα παιδιά μπορούν να μπουν σε ένα κατάστημα για να αγοράσουν αλκοόλ, να πάνε σε ένα νυχτερινό κέντρο δηλώνοντας απλώς ότι είναι αρκετά μεγάλα, χωρίς ελέγχους ταυτότητας, απλώς με ένα απλό "Ναι, είμαι άνω των 18 ετών"», δήλωσε η υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Δανίας, Καρολάιν Στέιτζ Όλσεν.

Τελικός στόχος της Ε.Ε. είναι κάθε κράτος να αναπτύξει τη δική του εφαρμογή για την προστασία των παιδιών, καθώς έχει διαφορετικούς κανόνες και ενδέχεται να επιθυμεί να προσαρμόσει τα όρια ηλικίας για διαφορετικές υπηρεσίες - από ιστότοπους πορνογραφίας ή τυχερών παιχνιδιών έως πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram ή το TikTok. Στο κείμενό της, η Ε.Ε. πρότεινε οι πλατφόρμες να μη χρησιμοποιούν τη συμπεριφορά περιήγησης στα συστήματα σύστασής τους - να απενεργοποιούν χαρακτηριστικά όπως οι ροές και οι αποδείξεις ανάγνωσης για να μειώσουν την εθιστικότητα των πλατφορμών- να θέτουν το απόρρητο και την ασφάλεια από προεπιλογή στις ρυθμίσεις, καθιστώντας για παράδειγμα τους λογαριασμούς τους αόρατους σε άλλους χρήστες που δεν ανήκουν στα δίκτυά τους- και να εξετάζουν το ενδεχόμενο απενεργοποίησης ορισμένων χαρακτηριστικών όπως η πρόσβαση στην κάμερα.