Στην Αμερική, οι έφηβοι προτιμούν τα chatbots από τους φίλους τους στον πραγματικό κόσμο. Τι σημαίνει αυτό;
JTeam
19 Ιουλίου 2025

Είμαστε κοντά στον θάνατο της ανθρώπινης κοινωνικοποίησης; Μάλλον ναι. Και ειλικρινά, δεν μας αρέσει η καταστροφολογία, όλα βασίζονται σε δεδομένα. Εάν θυμάσαι την έρευνα που έλεγε ότι ένα σοκαριστικό ποσοστό των Gen Zers θα μπορούσε να σχηματίσει «βαθύ συναισθηματικό δεσμό» (ακόμα και να παντρευτεί) με έναν σύντροφο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, έχουμε και άλλη τώρα – αφορά στις φιλίες.
Στο Dazed διαβάζουμε πως σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Common Sense Media, σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών εφήβων βρίσκουν την συνομιλία με chatbots – σε πλατφόρμες όπως το CHAI, το Character.AI, το Nomi και το Replika – εξίσου ή και περισσότερο ικανοποιητική από την ομιλία με τους φίλους τους. Ενώ οι περισσότεροι από τους εφήβους που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα πρακτικό εργαλείο, περίπου το 33% ανέφερε ότι τη χρησιμοποιεί για κοινωνική αλληλεπίδραση και σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξάσκησης στη συζήτηση, της συναισθηματικής υποστήριξης, της φιλίας και των ρομαντικών ή φλερτ αλληλεπιδράσεων.
Με βάση την έρευνα, πολλοί έφηβοι υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούν τα chatbots για να λύσουν τα πιο προσωπικά τους προβλήματα και μυστικά. Αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται υπερβολικά πολλές και προσωπικές πληροφορίες σε εταιρείες τεχνολογίας, μερικές από τις οποίες έχουν μια εξαιρετικά χαλαρή προσέγγιση στο απόρρητο των δεδομένων. Είναι σαν να επιτρέπουν στον Έλον Μασκ να γνωρίζει τα πάντα για τη ζωή τους. Δεν το θέλουμε αυτό.
Να ανησυχήσουμε;
Η απάντηση είναι ναι. Αφενός γιατί τα ευρήματα έρχονται στο προσκήνιο εν μέσω μιας ευρύτερης κρίσης μοναξιάς των νέων, και αφετέρου γιατί η ψυχική υγεία των εφήβων είναι τόσο ευάλωτη που μπορεί να συμβούν άσχημα πράγματα όταν δημιουργείται μια βαθύτερη (από το φυσιολογικό) σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. Υπενθυμίζουμε απλώς ότι πέρυσι, ένας 14χρονος αυτοκτόνησε αφού απέκτησε εμμονή με ένα chatbot που είχε ως πρότυπο την Daenerys Targaryen από το Game of Thrones. Ένας άλλος έφηβος ενθαρρύνθηκε να σκοτώσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' (η οποία ήταν ακόμα ζωντανή εκείνη την εποχή) και έφτασε στο σημείο να εισβάλει στο Κάστρο του Ουίνδσορ με μια βαλλίστρα.
Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών, βρίσκουν τις συζητήσεις με chatbots πιο ικανοποιητικές από τη συχνά αγχωτική και αμήχανη εμπειρία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Η έλλειψη τριβής και ισορροπίας είναι αυτό που τρομάζει.