LIFE NOW

Στη χώρα που μισεί τις γυναίκες, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ αφήνει «ανοιχτή» μια πιθανή υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2028


JTeam

22 Ιουλίου 2025

Ocasio Cortez
Getty Images @San Francisco Chronicle/Hearst Newspapers
«Ξέρω ότι με την υποστήριξη ανθρώπων, μπορώ να κάνω τα πάντα»

Τις τελευταίες ώρες, η προοδευτική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, από το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο για δύο βασικούς λόγους. Αρχικά γιατί ψήφησε κατά ενός νομοσχεδίου που αποσκοπούσε στο να σταματήσουν οι ΗΠΑ να χρηματοδοτούν το Ισραήλ για τα αμυντικά του συστήματα και επιπλέον γιατί πλανάται στον αέρα μια πιθανή υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έχει μετατραπεί σε μια «star» στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και βρίσκεται χρόνια στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, από όταν μπήκε στο Καπιτώλιο. Το βράδυ της Κυριακής, το γραφείο της βανδαλίστηκε με κόκκινη μπογιά που έμοιαζε με αίμα, μετά την ψήφο της κατά ενός νομοσχεδίου που αποσκοπούσε στη μείωση της αμερικανικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, όπως το Iron Dome, σημειώνοντας ότι αυτό «δεν θα σταματήσει τη γενοκτονία έτσι κι αλλιώς».

Μια πινακίδα που ήταν κρεμασμένη στα παράθυρα του γραφείου της, έγραφε: «Η AOC (συντομογραφία του ονόματός της), χρηματοδοτεί τη γενοκτονία στη Γάζα». Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, ωστόσο, έχει επανειλημμένα επικρίνει την στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την, μεταξύ άλλων, «γενοκτονία».

Θα θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές;

Πάμε στον δεύτερο λόγο για τον οποίο έχει τραβήξει τα βλέμματα τις τελευταίες ώρες η βουλευτής. Κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη το Σαββατοκύριακο, η Αλεξάντρια φάνηκε να στέλνει το ισχυρότερο μήνυμα μέχρι σήμερα σχετικά με τις εθνικές της φιλοδοξίες. Στη συγκέντρωση, το πλήθος ξέσπασε σε ζητωκραυγές καθώς ένα 10χρονο κορίτσι με το όνομα Φίνεγκαν πίεσε την Οκάσιο-Κορτέζ για το μεγάλο ερώτημα.

«Θέλω να μάθω αν πρόκειται να θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος», τη ρώτησε η Φίνεγκαν. Ενώ η Οκάσιο-Κορτέζ δεν επιβεβαίωσε κανένα σχέδιο, δεν απέρριψε ούτε κατηγορηματικά την ιδέα. Υπονοώντας πόσο σοβαρά μπορεί να ζυγίζει το ενδεχόμενο, είπε: «Φίνεγκαν, αυτή είναι μια τρελή περίοδος. Δεν ξέρω. Θα δούμε. Αλλά ξέρω ότι η υποστήριξη ανθρώπων σαν εσένα, με κάνει να νιώθω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα».

Ενώ ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς αποτελεί εδώ και καιρό ηγετική δύναμη για το προοδευτικό κίνημα του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει σχεδόν επιβεβαιώσει ότι δεν θα διεξάγει άλλη προεδρική εκστρατεία το 2028. «Είμαι 83 ετών. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο αμερικανικός λαός θα ήταν πολύ ενθουσιώδης», είπε. Τώρα, πολλοί στον πολιτικό κόσμο βλέπουν την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ ως τη φυσική του διάδοχο και μια κορυφαία υποψήφια για να διαμορφώσει το αριστερό μέλλον του κόμματος.

«Υπάρχουν δύο πολύ οξύμωρες σκέψεις στο μυαλό μου. Η ακλόνητη πίστη μου ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα. Ταυτόχρονα όμως βλέπω το πόσο μισούν τις γυναίκες σε αυτήν τη χώρα. Ειδικά τις γυναίκες που δεν είναι λευκές. Με ρωτούν αν βλέπω τον εαυτό μου μελλοντικά ως Πρόεδρο, αλλά εγώ δεν ξέρω αν θα είμαι ζωντανή τον Σεπτέμβριο», είχε πει πριν χρόνια σε συνέντευξή της για το GQ.