LIFE NOW

Έγκυος και ανύπαντρη; Στο Τενεσί των ΗΠΑ αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν παροχή ιατρικής φροντίδας


JTeam

28 Ιουλίου 2025

Abortion
Getty Images @Bill Clark
Όχι, δεν μας «βάρεσε» η ζέστη

Αν είσαι έγκυος και ανύπαντρη, στο Τενεσί των ΗΠΑ ίσως σου αρνηθούν την παροχή ιατρικής φροντίδας. Γιατί; Γιατί νόμος που δεν δίνει σε εσένα το δικαίωμα να κάνεις ό,τι θέλεις με το σώμα σου, το δίνει σε εκείνους. Κάτι που συνέβη και στην περίπτωση μιας 35χρονης γυναίκας στην πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία μοιράστηκε την περασμένη εβδομάδα την ιστορία της.

H γυναίκα (κράτησε την ανωνυμία της) είναι με τον σύντροφό της εδώ και 15 χρόνια και έχουν μαζί ένα παιδί 13 χρόνων. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ρέιτσελ Γουέλς για το TN Repro News, ισχυρίστηκε ότι ο γιατρός της αρνήθηκε να παράσχει προγεννητική φροντίδα επειδή δεν ήταν παντρεμένη, λόγω του Νόμου περί Υπεράσπισης της Ιατρικής Δεοντολογίας του Τενεσί (γνωστού και ως Νόμου MED). Όπως είπε, κατά την εξέταση του ιατρικού της ιστορικού, ο γιατρός της είπε ότι επειδή ήταν ανύπαντρη, δεν ένιωθε άνετα να τη θεραπεύσει, επειδή αυτό ήταν αντίθετο με τις αξίες του και ότι έπρεπε να αναζητήσει φροντίδα αλλού.

Κατά τη στιγμή του ραντεβού, η γυναίκα πίστευε ότι ήταν περίπου στην τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τώρα, ταξιδεύει εκτός πολιτείας, στη Βιρτζίνια, για να λάβει προγεννητική φροντίδα. «Αμέσως, ένιωσα το στομάχι μου να πονάει και ήξερα ότι αυτό δεν ήταν σωστό. Αυτό δεν ήταν εντάξει. Δεν ήθελα να αντιδράσω με θυμό, γιατί ένιωθα ότι αυτό θα ενίσχυε την όποια κρίση είχε ήδη ο πάροχος εναντίον μου», είπε η γυναίκα στη συνέντευξή της. Έκτοτε υπέβαλε καταγγελίες στο Υπουργείο Εμπορίου και Ασφάλισης και στον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο.

Ο Νόμος περί Υπεράσπισης της Ιατρικής Δεοντολογίας του Τενεσί του 2025, τέθηκε σε ισχύ στις 24 Απριλίου. Επιτρέπει στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τα νοσοκομεία και τους ασφαλιστές να επικαλούνται θρησκευτικές, ηθικές ή δεοντολογικές αντιρρήσεις στην παροχή φροντίδας και θεραπείας, χωρίς νομική υποχρέωση να παρέχουν στους ασθενείς παραπομπή ή εναλλακτική λύση. Το Τενεσί είναι η 12η πολιτεία που ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο, μαζί με την Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, τη Φλόριντα, το Μισισιπή και τη Νότια Καρολίνα, μεταξύ άλλων.

Με βάση τους κανόνες συνείδησης για τις υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αμβλώσεων, της φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου, της αντισύλληψης ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας που έρχεται σε αντίθεση με τις «ειλικρινείς» πεποιθήσεις ενός παρόχου, οι ασθενείς δεν υποχρεούνται καν να ειδοποιούνται εκ των προτέρων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντιληφθούν ότι κάποιος αρνείται να τους περιθάλψει μόνο σε πραγματικό χρόνο, στην αίθουσα αναμονής ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Για όσους ζουν σε αγροτικές ή υποεξυπηρετούμενες περιοχές, οι συνέπειες είναι καταστροφικές.