UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

Oι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν θύματα βίας στο Νότιο Σουδάν


30 Δεκεμβρίου 2013

Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν όλους τους φορείς να σεβαστούν το δικαίωμα στην περίθαλψη.

Τζούμπα, Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2013 – Η κατάσταση στο Νότιο Σουδάν είναι ρευστή και ταχύτατα μεταβαλλόμενη, γεγονός που περιορίζει τις κινήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières /MSF) και δυσχεραίνει την προσπάθειά τους να φτάσουν και να περιθάλψουν εκείνους που περισσότερο έχουν ανάγκη. Οι MSF καλούν όλες τις πλευρές των συγκρούσεων να σεβαστούν το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις της οργάνωσης όπως επίσης και το δικαίωμα των ανθρώπων να λάβουν περίθαλψη.

Στο Malakal: Στις 24 Δεκεμβρίου, ξέσπασαν σοβαρές συγκρούσεις στο Malakal, επαρχία Άνω Νείλου. Για δύο ημέρες, οι ομάδες των MSF δεν κατάφερναν να αποκτήσουν ασφαλή πρόσβαση στο Νοσοκομείο της Επαρχίας Malakal, για να περιθάλψουν τους 49 ασθενείς με λεϊσμανίαση (Κάλα-Αζάρ) που νοσηλεύονται εκεί, ούτε τους 70 τραυματίες που συνέρρευσαν στο νοσοκομείο μετά τις συγκρούσεις. Στις 23 και 24 Δεκεμβρίου, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επέστρεψε στο νοσοκομείο εν μέσω αδιάλειπτων συγκρούσεων και διαπίστωσε ότι οι 30 από τους ασθενείς με Κάλα-Αζάρ είχαν διαφύγει, ενώ μόνο οι 17 από τους τραυματίες είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή λάβει προεγχειριτική και μετεγχειριτική περίθαλψη.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τους τραυματίες των συγκρούσεων που δεν μπορούν να φτάσουν ως εμάς με ασφάλεια, όπως επίσης για τους ασθενείς της λεϊσμανίασης, γιατί χωρίς θεραπεία η ασθένειά τους μπορεί να αποβεί μοιραία», δηλώνει ο Μάικ Γουάιτ, Αρχηγός Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν. «Καλούμε όλους τους φορείς να σεβαστούν την παρουσία μας εδώ στο Μalakal έτσι ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια και ευελιξία και να περιθάλψουμε ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια».

Στο Lankin: Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Lankin και το Yiuai, βόρεια επαρχία του Jonglei, εντόπισαν θύματα πυροβολισμών που είχαν περπατήσει για 3 ημέρες από το Bor σε αναζήτηση περίθαλψης. 64 θύματα πυροβολισμών έλαβαν περίθαλψη στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Lankin και το Yiuai στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, και 7 απ’ αυτούς τους τραυματίες χρειάστηκε να εκκενωθούν από αέρος για επείγουσα επέμβαση στο Nasir.

Στο Bendiou: Eιδική χειρουργική ομάδα επείγουσας παρέμβασης κατέφτασε στις 22 και 23 Δεκεμβρίου για να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην προσπάθειά της να περιθάλψει θύματα πυροβολισμών στο Νοσοκομείο της Επαρχίας Bendiou, στην περιοχή Unity. Το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκε να εκκενώσει το προσωπικό της έπειτα από φήμες για επικείμενες επιθέσεις στην πόλη.

Στο Leer: Στις 23 Δεκεμβρίου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκκένωσαν 14 μέλη του διεθνούς προσωπικού τους από το Νοσοκομείο του Leer, όπου η οργάνωση εργάζεται εδώ και 25 χρόνια, έχοντας περιθάλψει 64.000 ασθενείς με ελονοσία και 2000 υποσιτισμένα παιδιά σε ένα μόλις χρόνο. Το νοσοκομείο Leer συνεχίζει να λειτουργεί με 230 μέλη ντόπιου προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και η οργάνωση καταβάλλει προσπάθεια ώστε οι ομάδες της να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφάλειας.

Στην Juba, οι ομάδες των MSF παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε περίπου 40.000 ανθρώπους που έχουν καταφύγει σε δύο βάσεις του ΟΗΕ, μετά το τελευταίο κύμα βίας. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι ιατρικές ομάδες της οργάνωσης πραγματοποίησαν 1.100 ιατρικές συνεδρίες, διαπιστώνοντας ένα ανησυχητικό ποσοστό περιστατικών διάρροιας, που οφείλονται στις άσχημες συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς.

«Παρά τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε τις ομάδες επείγουσας παρέμβασης ενεργές στο πεδίο των συγκρούσεων, το χάος, οι φήμες και η επικείμενη ανασφάλεια, μας ανάγκασε να θέσουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια του προσωπικού μας» σημειώνει ο Chris Lockyear, Επιχειρησιακός Διευθυντής των MSF στο Νότιο Σουδάν. «Ελπίζουμε να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στο Bentiu και το Leer με πλήρεις τις ομάδες έκτακτης ανάγκης, αλλά πρώτα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέρη θα σεβαστούν την ασφάλεια του προσωπικού μας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν την προθυμία τους να εργαστούν σε όλες τις περιοχές των συγκρούσεων και δεσμεύονται για την παροχή βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις .

Στις περιοχές όπου η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη, οι ομάδες των MSF συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους όπως συνήθως . Ακόμη και πριν τις πρόσφατες συγκρούσεις, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ήταν περιορισμένη στο Νότιο Σουδάν και οι τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες επιδεινώνεται περαιτέρω από την τρέχουσα κρίση .

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην περιοχή που σήμερα αποτελεί τη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν από το 1983 . Οι MSF είναι παρόντες σε οκτώ από τις δέκα πολιτείες στο Νότιο Σουδάν και εκτός από την παροχή βασικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, ανταποκρίνονται σε πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων μεγάλης κλίμακας εκτοπισμών πληθυσμού, εισροή προσφύγων, επείγουσας κατάστασης στη σίτιση και εξάπλωση επιδημιών όπως η ελονοσία και το Κάλα-Αζάρ.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: www.msf.gr

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.