Μήπως έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών; Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα
Τζουλιάννα Καρνέζη
18 Σεπτεμβρίου 2017
Ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Σπάνιος, ακανόνιστος ή παρατεταμένος εμμηνορρυσιακός κύκλος μπορεί να είναι το πιο κοινό σημάδι των πολυκυστικών ωοθηκών. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε λιγότερες από εννέα περιόδους ετησίως, περισσότερες από 35 ημέρες μεταξύ των περιόδων ή να μην έχετε καθόλου περίοδο.
Η περίσσεια ανδρογόνων. Τα αυξημένα επίπεδα των επιπέδων των ανδρογόνων, οι ανδρικές ορμόνες, μπορεί να οδηγήσουν σε τριχοφυΐα στο πηγούνι και στις φαβορίτες και τότε ίσως είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να έχετε πολυκυστικές ωοθήκες.
Έχετε προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Μπορεί οι γιατροί να μη γνωρίζουν γιατί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, παρόλα αυτά αποτελεί ένα από τα συμπτώματα.
Διαβάστε εδώ: Πώς η διατροφή βοηθάει τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες
Έχετε πάρει ξαφνικά βάρος. Εάν παρατηρήσετε ότι παίρνετε κιλά χωρίς ιδιαίτερο λόγο και αρκετά γρήγορα, τότε θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι του συνδρόμου. Επιπλέον οι πολυκυστικές ωοθήκες προκαλούν αύξηση σωματικού βάρους κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος και στην κοιλιά. Φυσικά η αύξηση σωματικού βάρους από μόνη της δεν είναι σύμπτωμα, αλλά θα μπορούσε να είναι μια από τις πολλές ενδείξεις.
Δυσκολεύεστε να τεκνοποιήσετε. Όπως αναφέραμε και στην αρχή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η μια από τις αίτιες της υπογονιμότητας. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης παραγωγής ανδρογόνων που μπορεί να διαταράξει το φυσιολογικό ρυθμό της ωορρηξίας ή να προκαλέσει πλήρη αναστολή ωορρηξίας.
Παρουσιάζετε ξαφνικά ακμή. Εφόσον έχετε περάσει την περίοδο της εφηβείας και βγάλετε ξαφνικά σπυράκια, μπορεί να είναι σύμπτωμα ότι έχετε πολυκυστικες ωοθήκες.
Εφόσον παρατηρήσατε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ειδικά τον ακανόνιστο κύκλο περιόδου και την τριχοφυΐα, τότε κλείστε ραντεβού με τον ενδοκρινολόγο σας για εξέταση αίματος. Μόλις πάρετε τα αποτελέσματα, ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει κολπικό υπερηχογράφημα για να ελέγξει για κύστες, αν και δεν αναπτύσσουν όλες οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κύστες των ωοθηκών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα πρότυπο θεραπείας για το σύνδρομο, αλλά η θεραπεία είναι πολύ εξατομικευμένη. Οι γιατροί σήμερα προτείνουν ένα συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα