UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον HIV, αλλά δεν τα γνωρίζατε


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Δεκεμβρίου 2017

pexels-photo-458381.jpeg

Έχετε πιθανώς ακούσει είτε διαβάσει για τον ιό HIV, αλλά πόσα γνωρίζετε για την τρέχουσα επιδημία;  Φυσικά και υπάρχει τεράστια πρόοδος όσον αφορά τη θεραπεία και την έρευνα από τότε που ανακαλύφθηκε ο HIV για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980.  Ωστόσο  εξακολουθεί να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μερικές πληροφορίες που ίσως να μη γνωρίζετε.

1. Ο HIV εξακολουθεί να είναι μια επιδημία - τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.

Ο ιός HIV επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταστρέφοντας τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τη μόλυνση.  Με την πάροδο του χρόνου, ο ιός HIV μπορεί να καταστρέψει πολλά από αυτά τα κύτταρα και έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Το τελικό στάδιο του HIV είναι το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).  Ο HIV μεταδίδεται μέσω ορισμένων σωματικών υγρών, συχνά μέσω σεξουαλικών επαφών με μολυσμένο άτομο, αλλά και με την ανταλλαγή βελόνας και από την έγκυο μητέρα στο παιδί της. Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις που πρέπει να καταπολεμήσουν οι ειδικοί είναι η ιδέα ότι ο HIV ήταν πρόβλημα μόνο στη δεκαετία του 1980 και του 1990, και δεν είναι πλέον μεγάλο.  Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι λόγω των εξελίξεων στην επιστήμη, ο ιός HIV είναι πλέον παρελθόν. Η αλήθεια όμως είναι ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και είναι σημαντικό να εξακολουθήσουν να γίνονται έρευνες

2. Υπάρχουν ακόμη περίπου 40.000 νέες μολύνσεις κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στις ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρά τα τελευταία χρόνια, περίπου 10% από το 2010 (41.900) έως το 2014 (37.600), σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).  Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μείωση δεν είναι μεγάλη. Το θετικό είναι ότι έχει μειωθεί αρκετά ο αριθμός νέων λοιμώξεων από την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, χάρη στα προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί.

3. Περίπου το 15% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV στις ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Σύμφωνα με το CDC, περίπου 1.1 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζούσαν με τον ιό HIV στα τέλη του 2014. Από αυτούς, 15% ή 1 στους 7 δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί. Οι λοιμώξεις μεταδίδονται από ανθρώπους που ζουν με μη διαγνωσμένο HIV.  Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι οροθετικοί δεν εντοπίζονται. Καταρχάς πολλοί απλά δεν ξέρουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο ή δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί σε εκείνους. Ένας άλλος λόγος είναι ότι υποψιάζονται ότι έχουν τον ιό, αλλά φοβούνται να κάνουν εξετάσεις.

4. Η σωστή θεραπεία μπορεί να επιτρέψει στα οροθετικά άτομα να ζήσουν μια κανονική ζωή.

Το AIDS ήταν κάποτε μια θανατηφόρα ασθένεια και τώρα είναι μια θεραπευόμενη χρόνια πάθηση που συχνά απαιτεί μόνο ένα χάπι την ημέρα ή ένα συνδυασμό φαρμάκων. Η αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) λειτουργεί μειώνοντας την ποσότητα του ιού (ή του ιϊκού φορτίου) στο σώμα σας, έτσι ώστε τα άτομα με HIV να έχουν μικρότερο κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό. 

5. Ο καθένας μπορεί να μολυνθεί από τον ιό HIV - ανεξαρτήτως φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή ηλικίας.

Αν και ορισμένες ομάδες επηρεάζονται περισσότερο από τον ιό HIV, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός κάνει διακρίσεις. Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο ιός HIV είναι μια κοινή λοίμωξη και επηρεάζει κάθε κοινωνικοοικονομική ομάδα, επάγγελμα, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό. Γι αυτό και είναι πάντα σημαντικό να παίρνουμε προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφεί πτωτική τάση των νέων διαγνώσεων του ιού HIV τα τελευταία 5 χρόνια και οι αριθμοί επιδημιολογικής παρατήρησης επιστρέφουν πλέον στα επίπεδα πριν το 2010. Το 2016 είχαμε 639 νέες διαγνώσεις και το πρώτο δεκάμηνο του 2017 492 νέες διαγνώσεις.