UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

Αναλύουμε τους κυριότερους μύθους γύρω από τον ιό HIV


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Δεκεμβρίου 2017

21041212-1400791919970785-2476611123651018752-n.jpg

Μύθος 1: Αν συναναστρέφεστε με οροθετικό άτομο κινδυνεύετε να μολυνθείτε.

Δεν κινδυνεύετε από τις κοινωνικές επαφές, την συγκατοίκηση ή την συνεύρεση στον ίδιο εργασιακό χώρο.

Μύθος 2: Ο HIV μεταδίδεται με το φιλί.

Έχει αποδειχθεί πως με το κοινωνικό φιλί δε μεταδίδεται. Με το ερωτικό φιλί οι πιθανότητες είναι ελάχιστες και αυξάνονται εάν στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.

Μύθος 3: Ο HIV μεταδίδεται με τα έντομα.

O ιός αδρανοποιείται από το σάλιο των κουνουπιών.  Άλλωστε στην Αφρική το τσίμπημα των κουνουπιών, το οποίο είναι η κύρια οδός μετάδοσης της ελονοσίας, δεν ενοχοποιείται για τη μετάδοση του ΑΙDS. Ο HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, πράγμα που σημαίνει ότι η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί μόνο μεταξύ ανθρώπων.

Διαβάστε εδώ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον HIV, αλλά δεν τα γνωρίζατε

Μύθος 4: Ο HIV μεταδίδεται με τον αέρα.

Ο HIV δεν μπορεί να επιβιώσει στον αέρα, οπότε ο βήχας ή το φτέρνισμα δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Μύθος 5: Ο HIV μεταδίδεται με το νερό.

Ο HIV δεν μπορεί να επιβιώσει στο νερό, επομένως δεν μεταδίδεται από τις πισίνες, τα λουτρά,  ντους, το πλύσιμο ρούχων ή το πόσιμο νερό.

Μύθος 6: Ο HIV δεν μεταδίδεται με το στοματικό έρωτα.              

Ο ιός υπάρχει στα κολπικά, τα προσπερματικά υγρά, καθώς και στο σπέρμα. Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται η πρωκτική.

Μύθος 7: Το προφυλακτικό δεν μας προφυλάσσει.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το προφυλακτικό προφυλάσσει πλήρως αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή της ερωτικής επαφής.

Μύθος 8: Ο HIV αποτελεί πρόβλημα κυρίως για τους ομοφυλόφιλους και τους Αφροαμερικανούς.

Ακόμα και αν κάποιες κοινωνικές ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται σε άτομα που, τυπικά, διατρέχουν πολύ μικρότερο. Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από AIDS, ανεξάρτητα από τον κοινωνικό του περίγυρο και τη ζωή που έχει επιλέξει να κάνει.

Μύθος 9: Αν είσαι φορέας του AIDS έχεις λίγο χρόνο ζωής.

Όσον αφορά στις αναπτυγμένες χώρες, ο ιός HIV δεν θεωρείται θανατηφόρος εδώ και πολλά χρόνια. Όσοι άνθρωποι είναι φορείς του AIDS έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζήσουν ευτυχισμένα για πολύ καιρό.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σπάσει το προφυλακτικό

Όταν συμβεί σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σπάσει το προφυλακτικό κατά τη συνεύρεση με HIV θετικό άτομο, επιβάλλεται η άμεση (μέχρι 72 ώρες) χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.