UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Στο Σερμπετόσπιτο με την υπέροχη Νάνσυ


Αμαλία Κυπαρίσση

15 Απριλίου 2016

IMG_3062.jpg

#σερμπέτι < τουρκική şerbet < αραβική şarbat شرب 1. είδος πολύ γλυκού ποτού 2. (μεταφορικά) υπερβολικά γλυκό 3. (μεταφορικά συνήθως στον πληθυντικό) τα γλυκόλογα

“Σερβίρεις ότι έχεις στην καρδιά σου”, με αυτή τη φράση που άκουγε συχνά από τη γιαγιά της με υποδέχεται η Νάνσυ Κατσικάρη στο Σερμπετόσπιτο της. Εκεί που η γλύκα περισσεύει!

IMG_2144

Σερβίρει γλυκά που δεν θα βρεις αλλού, όλα δικές της συνταγές φτιαγμένες με μεράκι, αγάπη και σεβασμό. Σιροπιαστά όπως δεν έχεις ξαναφάει (η φωλιά με πραλίνα είναι τραγανή και ισορροπημένη), το μωσαϊκό της περιχυμένο με ζεστή πραλίνα είναι από τα καλύτερα που έχω φάει, η φραουλόπιτα χάρμα οφθαλμών και ουρανίσκου, το ραβανί με διπλή κρέμα θεϊκό και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό! Περηφανεύεται για την πραλίνα της, τη φτιάχνει μόνη της και με το χέρι στην καρδιά επιβεβαιώνω ότι είναι από τις ωραιότερες που έχω φάει. Tο ίδιο αισθάνεται για το κιουνεφέ της που έχει πάρει και δύο βραβεία. Σερβίρεται ζεστό σιροπιασμένο με το σωστό τυρί και με αυθεντική κρέμα καϊμάκι…#μαγεία!

IMG_2166

Και για να απαθανατίσω τη μαγεία των γλυκών της έχω μαζί μου το smartphone Lenovo Vibe S1, που διαθέτει 13MP κάμερα υψηλής ευκρίνειας έτσι ώστε να μοιραστώ αυτή την εμπειρία με τις φίλες μου.

Η ίδια χαρακτηρίζει τα γλυκά της "έντιμα". Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Νάνσυ και το άλλο της μισό, όπως τον αποκαλεί, ο σύζυγος της Σεραφείμ Αλεξανδρής πέρα από μοναδικά γλυκά προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία στο Σερμπετόσπιτο τους. Ο Σεραφείμ σε αντίθεση με τη Νάνσυ είναι λάτρης της σοκολάτας. Το δικό του αγαπημένο γλυκό, μου εκμυστηριεύεται η Νάνσυ, είναι το προφιτερόλ της βουτηγμένο σε πραλίνα που σερβίρεται με σάλτσα ζεστής σοκολάτας… #δενυπάρχουνλόγια

Τη ρωτάω ποιό είναι το δικό της αγαπημένο. Της αρέσουν τα κρεμώδη αλλά προτιμά τα φαγητά και όχι τα γλυκά, απάντηση που με εκπλήσσει.

IMG_3072

Τη βλέπω πίσω από τη μπάρα αεικίνητη να επιβλέπει και την παραμικρή λεπτομέρεια, μου θυμίζει την αγαπημένη της Μαίρη Πόππινς, σαν να τα έχει όλα υπό έλεγχο με μοναδική άνεση. Ξεκίνησε από αλλού για να καταλήξει να φτιάχνει τα διάσημα γλυκά της στην κεντρική πλατεία του Ψυρρή. Ξέρει καλά τι σημαίνει να μην έχεις πεντάρα τσακιστή, δούλεψε σκληρά στη ζωή της και τίποτα δεν της ήρθε εύκολα. Οι οικογενειακές δυσκολίες την οδήγησαν να δουλέψει ακόμη και ως λαντζέρισσα σε πατσατζίδικο της Θεσσαλονίκης. Έχει περάσει περιόδους που δεν είχε λεφτά ούτε για λάδι. Το σπίτι της, όμως, ήταν πάντα άνοιχτό, να δεχτεί κόσμο, να μαγειρέψει ότι υπήρχε μέσα σε αυτό για να ευχαριστήσει. “Αγαπάω τους ανθρώπους σε βαθμό κακουργήματος” μου εξηγεί. Αυτή είναι η Νάνση γλυκιά και πληθωρική. Σε όλα της. Στον τρόπο της, στη συμπεριφορά της, στα γλυκά της ακόμη και στις μερίδες που σερβίρει, χορταστικές και απολαυστικές.

IMG_2154

Με καταγωγή από την Πόλη μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου το φαγητό και το γλυκό ήταν στο επίκεντρο. Η γιαγιά της, όμως, όπως κάθε Πολίτισσα που σέβεται τον εαυτό της δεν μοιραζόταν τα μυστικά της. Πέθανε και δεν είπε σε κανέναν τη μυστική συνταγή για τους ντολμάδες της. Τη ρωτάω εαν η ίδια “δίνει” τα μυστικά της. Απαντά αμέσως και αφοπλιστικά με ένα βροντερό όχι!

IMG_3062

Στο Σερμπετόσπιτο της θέλει να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για αυτό δεν θα δεις ταμπελάκια.. “Η κρίση ήρθε και φώτισε τις αλήθειες μας. Ο κόσμος ζορίζεται για αυτό και όταν έρχεται στο γλυκοπωλείο μου θέλω να περνάει καλά. Θέλω να τους χαϊδέψω, να τους κάνω pampering”. Θέλει να διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Τη μύτη με τις μυρωδιές που ευωδιάζουν, τα μάτια με τις βιτρίνες όπου έχει παρατάξει τα γλυκά της, τα αυτιά με τον τρόπο που τα περιγράφει στους πελάτες της και φυσικά τον ουρανίσκο. Με το Lenovo Vibe S1 και την ευκρίνεια της 13ΜΡ κάμερας του προσπαθώ να αποτυπώσω την γλύκα του Σερμπετόσπιτου.

IMG_3063

Κάθε γλυκό της μια ιστορία… Το ταμάμ (σιροπιασμένη φωλιά με πραλίνα) εγένετο από την επιθυμία πελάτη της, του Γιώργου, να του φτιάξει ένα μπακλαβά χωρίς ξηρούς καρπούς. Όταν του το σέρβιρε αναφώνησε “είναι ταμάμ αυτό που ήθελα”. Το γαμογλυκό ήταν το γλυκό του γάμου της… σιροπιαστή βάση, κρέμα μπισκότου με σαφράν και ενδιαμέσως κρέμα σοκολάτας με μπισκότα. Το γλυκό της αγάπης είναι αφιερωμένο στον άντρα της, συνοδοιπόρο της και συνεταίρο της Σεραφείμ που τόσο αγαπά τη σοκολάτα… σοκολατόπιτα με πραλίνα γάλακτος.

IMG_2150

Λίγο πριν φύγω μου λέει με χαμογελαστά μάτια: "H ζάχαρη τα σβήνει όλα. Γλυκαίνει την κακή ενέργεια" για αυτό και το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυς είναι γεμάτο θετικη ενέργεια!

IMG_3060

Η μέρα είναι ηλιόλουστη, κάθομαι στο τραπεζάκι έξω, χαζεύω τους περαστικούς και συνειδητοποιώ ότι έχω μαζί μου όλα όσα χρειάζομαι... τα γλυκά της Νάνσυς, ένα ενδιαφέρον βιβλίο, αυτό του William Hazlitt, Περί της ηδονής του να μισείς καλή παρέα και το Lenovo Vibe S1 που με τη διπλή εσωτερική κάμερα σου δίνει τη δυνατότητα να εστιάσεις απόλυτα στο αντικείμενο του πόθου σου… όπως είναι τα γλυκά της Νάνσυς αυτή τη στιγμή… ή στον εαυτό σου όταν βγάζεις selfie. Στα αυτιά μου έχω το βιολί της Ευανθίας Ρεμπούτσικα να με ταξιδεύει…

Σερμπετόσπιτο: Πλατεία Ηρώων και Καραϊσκάκη, Ψυρρή