UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Το Testaccio Organic βρίσκεται στη Βουλιαγμένη, αλλά σε ταξιδεύει στη Ρώμη


2 Σεπτεμβρίου 2016

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...

#οργανικές τροφές: Τι είναι; Οι τροφές που έχουν παραχθεί με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας και εκτροφής. Mε μεθόδους, δηλαδή, που ελαχιστοποιούν ή αποφεύγουν πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές.

#Testaccio: προάστιο της Ρώμης

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Λητούς, στον αριθμό 2 στη Βουλιαγμένη το Testaccio Organic φιλοδοξεί να αναβιώσει τη hipster, χαλαρή ατμόσφαιρα που συναντάς στο ομώνυμο προάστιο της Ρώμης με το μενού του Κώστα Τσίγγα να επικεντρώνεται σε βιολογικά προϊόντα έχοντας πάντα ως “οδηγό” την ιταλική κουλτούρα.

Ακολουθεί τη νέα τάση όπου μέσα στο εστιατόριο μπορείς να βρεις μια μικρή αγορά με προϊόντα που δεν βρίσκεις εύκολα αλλού. Στο Testaccio μπορείς να αγοράσεις βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αλεύρι χωρίς γλουτένη, ζυμαρικά dinkel, kamut, και πολλά άλλα ιδιαίτερα και όλα βιολογικά. Εδώ το μότο είναι The Earth is All We Have in Common (Η Γη είναι κοινοκτημοσύνη όλων).

Στο εστιατόριο τώρα... Το επισκέφτηκα ένα όμορφο καλοκαιρινό βράδυ και ομολογώ ότι ο καταπράσινος κήπος με τις μοντέρνες φερ φορζέ καρέκλες με έβαλε αμέσως στο κλίμα. Στην ατμόσφαιρα, λοιπόν, ο στόχος επετεύχθη. Δημιουργεί μια χαλαρή διάθεση έχοντας στο φόντο την μικρή αγορά και τον πράσινο κήπο στο προσκήνιο.

Στο φαγητό οι επιλογές είναι αρκετές. Το μενού είναι χωρισμένο σε αλλαντικά για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί στο μπαρ. Μετά τα αλλαντικά αρχίζει μια αριθμητική κατανομή των πιάτων με βάση τη σειρά που τα τρώμε. Στο ένα, που είναι οι σαλάτες, εμείς επιλέξαμε αυτή με τη βιολογική ντομάτα, το αβοκάντο, τη ρικότα και τα εσπεριδοειδή στα 11 ευρώ. Στο 1 ½, κάτι ανάμεσα σε σαλάτα και ορεκτικό βρίσκουμε τριών ειδών crostinο (ενδιαφέρον έχει εάν και λίγο περίπλοκο για τον ουρανίσκο μου αυτό με το φρέσκο σολομό μαριναρισμένο με εσπρέσο, αυγά σολομού, κάπαρη burrata, κρεμμύδι τουρσί και αβοκάντο στα 13 ευρώ).

Στο δύο βρίσκουμε ορεκτικά όπως μύδια σοταρισμένα με μαραθόσπορο, καυτερό σπιτικό λουκάνικο και φασόλια στα 12 ευρώ. Στο τρία έχει 7 πιάτα ζυμαρικών. Μου έκανε εντύπωση αλλά δεν το δοκίμασε το ριζότο καρμπονάρα (14 ευρώ) αλλά και τα βιολογικά τορτελίνι γεμιστά με τρούφα, γλυκάδια κουκουνάρι και πεκορίνο (17 ευρώ) Από τη λίστα του τέσσερα, δηλαδή των κυρίως, με δελέασε το 45 ημερών dry aged rib eye με εσπρέσο hollandaise (!) και παρμεζάνα. Δεν το πήρα αφενός λόγω τιμής (62 ευρώ), αφετέρου γιατί στο μενού είχε μπέργκερ και εγώ δεν αντιστέκομαι στο μπέργκερ (το έφαγα με προσούτο,τρούφα και ταλέτζιο στην τιμή των 16 ευρώ). Εννοείται πως δοκιμάσαμε πίτσα και φυσικά τιμήσαμε την ταρτουφάτα (τρούφα, μανιτάρια, λουκάνικο φρέσκο και ταλέτζιο). Ήταν λεπτή, τραγανή, γευστική!

Μετά το θερινό σινεμά όπου ευωδίαζαν τα γιασεμιά και στο εκράν βλέπαμε μια «Αγελάδα στο Παρίσι» μεταφερθήκαμε στον κήπο του Testaccio Organic στη Βουλιαγμένη. Η βραδιά ήταν όμορφη, καλοκαιρινή. Εγώ και ο άντρας μου… just the two of us. Και μόνο για αυτό στο κεφάλι μου έπαιζε το τραγούδι του αγαπημένου Biaggio Antonacci Sognami, που μου έδωσε το τέμπο για να ονειρευτώ πως βρίσκομαι στη Ρώμη στο νεανικό, hipster Testaccio, που κάποτε ήταν προάστιο της εργατιάς, μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Roma και πίνω ένα παγωμένο ποτήρι Frascati.