UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Ένα φουαγιέ που μετατράπηκε στο "Σπίτι Μας"


Αμαλία Κυπαρίσση

14 Οκτωβρίου 2016

"Ο πιο ευτυχισμένος -βασιλιάς ή χωριάτης- είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του" - Goethe

Και εκεί στα δρομάκια του Ψυρρή, στην οδό Ναυάρχου Αποστόλη στον αριθμό 10, 3 κοπέλες “στήνουν” το δικό τους σπιτικό… Και χρησιμοποιώ τη λέξη “στήνουν” γιατί ένα σπίτι είναι σαν ζωντανός οργανισμός… ζει, αναπνέει μέσα από τους ιδιοκτήτες του και τους επισκέπτες του. Έτσι και στο σπίτι στην οδό Ναυάρχου Αποστόλη. Το σπίτι στήνεται σιγά σιγά. Με αντικείμενα που τοποθετούνται ένα προς ένα από τις οικοδέσποινες, αλλά και από τους θαμώνες… οπότε εάν έρθεις φέρε και εσύ το δικό σου αντικείμενο και μπορεί να γίνει μέρος του σπιτιού τους!

Σαν τις 3 χάριτες, η Αθηνά Γκαζάνη, η Οινόη Πρεντουλή και η Χρυσηιδα Καταγά, η καθεμιά έχει τις δικές της χάρες. Τόσο διαφορετικές μεταξύ τους αλλά και τόσο δεμένες. Και οι 3 είναι υπέροχες. Μπαίνοντας στο μαγαζί δεν ήξερα ποια να πρωτοκοιτάξω. Δεν είναι μόνον η προσωπικότητα της καθεμιάς που ξεχωρίζει είναι και η εμφάνιση τους….  Μου λένε πως η “διαβίωση” τους δεν είναι πάντα εύκολη. Υπάρχουν φορές που διαφωνούν, που διαπληκτίζονται αλλά σχεδόν πάντα βρίσκουν τη λύση. Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές μου θυμίζουν κάτι και από τις 3 αδελφές του Τσέχωφ.

img_6820

Ηθικός αυτουργός ή αλλιώς συνδετικός κρίκος ο Βαρνάβας Φιλίππου ένας εκ των ιδρυτών των διαμερισμάτων Live in Athens… Ο χώρος που στεγάζεται το «Σπίτι Μας» υπήρχε, λειτουργούσε ως φουαγιέ για τα διαμερίσματα του Live in Athens που ακόμη και σήμερα υπάρχουν από πάνω. Αναζητείτο η ιδέα και οι άνθρωποι που θα την υλοποιούσαν. Τα 3 κορίτσια και η ιδέα του να στήσουν ένα σπίτι σε αυτή τη γωνιά του Ψυρρή φάνταζε ως η καλύτερη επιλογή.

img_6823

Εδώ η διακόσμηση είναι λιτή.. περιμένει άλλωστε τα αντικείμενα που θα πλαισιώσουν το κρεβάτι που δεσπόζει στο κέντρο. Ένα κρεβάτι που έχουν κοιμηθεί οι ίδιες οι οικοδέσποινες και έχουν ξαποστάσει αρκετοί θαμώνες. Σε μια γωνιά η μικρή Έλλη ξέχασε τα παπούτσια της.

Ο Βαρνάβας έχει μετατρέψει ένα μικρό τραπέζι σε προσωπικό του γραφείο. Εδώ μπορείς να έρθεις και να αισθανθείς κυριολεκτικά... σαν στο σπίτι σου. Γιατί αυτό το σπίτι ανήκει σε όλους... μπορείς να διαβάσεις τα βιβλία του, να αφήσεις το δικό σου αγαπημένο. Εδώ δεν θα δεις ταμπέλα να υποδεικνύει το μαγαζί. Συντόμως, όμως, όπως μου αποκάλυψαν τα κορίτσια και ο Βαρνάβας θα γίνουν κάποιες αλλαγές... Σιγά σιγά, όμως, όπως συμβαίνει και σε ένα νεόκτιστο σπίτι.

Όταν το επισκέφθηκα προτίμησα τον καναπέ. Ήταν πρωί και ήθελα να κάτσω στο σαλόνι! Το μενού περιλαμβάνει επιλογές για όλη την ημέρα. Το σημαντικότερο είναι ότι όλα φτιάχνονται επί τόπου και με φρέσκα υλικά.

Εγώ επέλεξα πολύσπορο ψωμί με καρύδι (άλλες επιλογές περιλαμβάνουν ζεάς, dinkel) με ένα από τα αλείμματα και συγκεκριμένα σπιτική μους από χαρουπάλευρο, ταχίνι και μέλι (σύνολο 3 ευρώ). Ο κατάλογος με τα αλείμματα περιλαμβάνει πέστο βασιλικού, γουακαμόλε. Εδώ μπορείς να φας το πρωί γκρανόλα, ομελέτες. Μέσα στην ημέρα έχει ως επιλογή αθηναϊκές πίτες με φέτα/μπούκοβο/ντομάτα/ρίγανη, με αβοκάντο/τυρί/ντομάτα, με κιμά/σαλάτα/γιαούρτι. Έχει σαλάτες, σούπες και πιάτα ημέρας, μπέργκερ, ελληνικά πιτσάκια. Για να γλυκαθείς έχει χαλβά, cheese cake και πίτα γλυκιά.

Το μενού ανανεώνεται συχνά και τα κορίτσια είναι πρόθυμα να σου φτιάξουν ότι επιθυμείς. Εδώ θα πιεις και ρακίτο!

Και επειδή το σπίτι είναι σε “ανέγερση” θα το επισκεφτώ και πάλι γιατί κάτι μου λέει ότι τα κορίτσια έχουν ωραίες και διαφορετικές ιδέες για το πως θα το “χτίσουν” σε βάθος χρόνου.

Έτσι διαφορετικές που τις είδα μου έκαναν  ροκ εικόνα – ίσως να με μπέρδεψαν τα μπλε μαλλιά της Χρυσηίδα και το ροκ ύφος της Οινόης. Στο μυαλό, όμως, μου ήρθε η φωνή του Phillip Phillips να τραγουδάει το τραγούδι Home και κυρίως αυτός ο επιτακτικός τρόπος που λέει I am going to make this place your home…

Αυτό ακριβώς κάνουν η Οινόη, η Χρυσιηδα και η Αθηνα.