UPDATE CITY BLOGGING

Παρακαλώ, μια κράτηση στο “Δείπνο Ηλιθίων” και για μένα


ΣΟΦΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΗ

15 Δεκεμβρίου 2017

img-0710.jpg

Αποκλείεται να γίνεται αυτό στις μέρες μας, δεν μπορώ να το χωνέψω. Και κάθε φορά που πληκτρολογώ τη λέξη «αποκλείεται» τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι καθόλου δεν «αποκλείεται».

Διάβασα την είδηση λίγες ημέρες αφότου είδα στο θέατρο μια παράσταση που μιλούσε για όλα τα παραπάνω, για όλα αυτά που με θυμώνουν κι ευτυχώς θυμώνουν κι εσάς. Κάπου εδώ νομίζω πως βρίσκεται και η επιτυχία ενός θεατρικού. Να πετυχαίνει την απόλυτη ταύτιση του θεατή με τους χαρακτήρες. Κι όπως φάνηκε στο χειροκρότημα, σίγουρα αυτό δεν συνέβη μόνο σε εμένα.

Μπαίνω λίγο απότομα στο θέμα αλλά πως αλλιώς να σας δώσω μια ιδέα για το θεατρικό έργο "Δείπνο Ηλιθίων"; Εξάλλου, ο τίτλος απο μόνος του αρκεί για να προκαλέσει συναισθήματα και σκέψεις.

Βρέθηκα λοιπόν να παρακολουθώ αυτήν την εξαιρετική φάρσοκωμωδία του Francis Veber, (Θέατρο Κάππα) της επιτυχημένης Γαλλικής ταινίας, Le Dîner des Cons, στην οποία μια παρέα πλουσίων και κακομαθημένων βρίσκει χαρά στο να οργανώνει κάθε εβδομάδα ένα παράξενο δείπνο. Στο δείπνο αυτό, ο καθένας βρίσκει έναν ανυποψίαστο "ηλίθιο", τον φέρνει μαζί του, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος του και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «βλάκα» της βραδιάς, στέφεται νικητής.

Ο Φρανσουά Πινιόν που ενσαρκώνει πολύ έξυπνα ο Σπύρος Παπαδόπουλος, είναι ένας αθώος, καλοπροαίρετος άνθρωπος, και ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Κι εδώ, αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου ο Φρανσουά με την αφέλεια του δημιουργεί απανωτές μικρές γκάφες και μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος “man of the year”, Πιερ, μετατρέπεται σε αξιοθρήνητο ανθρωπάκο.

Οι διαταραγμένες ανθρώπινες συμπεριφορές αποτελούν και πάλι το επίκεντρο μιας θεατρικής παράστασης, με έναν έξυπνα κωμικό τρόπο, που σκοπό έχει να μας φέρει όλους τετ-α-τετ με τις σκοτεινές μας πλευρές.

Στον επίλογο της παράστασης, όταν ο Φρανσουά πληροφορείται τον εξευτελιστικό ρόλο που θα έπαιζε στο δείπνο, γίνεται εκρηκτικός και παίρνει τα ηνία της κατάστασης. Ο θύτης αντιλαμβάνεται σε πόσο άβολη θέση έφερνε κάθε φορά το κάθε θύμα του και τελικά βγαίνει αυτός ο χαμένος της ιστορίας μας. Έτσι όμως δεν συμβαίνει στη ζωή; Νομίζεις ότι είσαι στην κορυφή, ενώ στην πραγματικότητα είσαι ο χαμένος της υπόθεσης.

Ποιος είναι όμως στη ζωή τρελός, υποχείριο, «ηλίθιος» και πώς bullying, καψόνια και διακρίσεις δημιουργούνται όχι μόνο απο αμάθεια αλλά πιο συχνά από κακοήθεια και ηλίθια υπεροψία; Γίνεσαι "θύμα" επειδή είσαι λίγο διαφορετικός από τους στενόμυαλους συνανθρώπους σου. Σε χαρακτηρίζουν με Χ, Ψ, Ω επίθετα και ταμπέλες επειδή δεν είσαι ίδιος με τον Α, Β, Γ.

Και τελικά ποιος είναι ο "ηλίθιος" και ποιος ο "έξυπνος";

Βάζουμε πύλες, χτίζουμε τοίχους και αρνούμαστε να δεχτούμε τους λίγο διαφορετικούς απο εμάς που ζουν δίπλα μας. Δεν έχουν μόνο οι χώρες τα σύνορά τους. Έχουν και οι άνθρωποι, ανοιχτά και κλειστά σύνορα.

Ίσως αυτά τα σύνορα να τα κουβαλάμε μέσα μας, στο κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τη διαφορετικότητα του άλλου, χωρίς προκαταλήψεις.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα άδειος δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Είναι δική μας απόφαση σε ποια πλευρά θα μείνουμε και ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε. Δική μας επιλογή και το αν θα σταθούμε και στη μέση του και θα κοιτάζουμε μέχρι το καλό να μας "προσπεράσει" ή το κακό να μας "πατήσει".

Και τελικά πως αλλάζουμε; Υπάρχει κάποια συνταγή, κάποια μέθοδος, κάποια νηστεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ή είναι όλα γραμμένα στο DNA μας;

Προσωπικά δεν έβρισκα απο μικρή κανένα νόημα σε τέτοιου είδους συνταγές, γιατί μεγάλωσα σε οικογένεια που το πως σκέφτεται το μυαλό μας και πράττει η ψυχή μας απέναντι στο συνάνθρωπο είναι η καλύτερη πρόληψη για να μην χρειάζεσαι κάθαρση για τέτοιες συμπεριφορές.

Όλα τα παραπάνω, τροφή για σκέψη για τις τελευταίες μέρες του 2017. Καλά Χριστούγεννα.

Διαρκεια : 100 '

Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος

Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή

Κοστούμια: Νικόλ ΠαναγιώτουΦωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Οι ηθοποιοί: Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Αννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος

Θέατρο Κάππα, Κυψέλης 2, Κυψέλη
Τηλ : 2107707227, 2108827000