UPDATE CITY BLOGGING

Supercandy! To μουσείο - παράδεισος για selfie


The Jennettes

28 Νοεμβρίου 2018

45444007_122185978697764_5356667084124161751_n1.jpg

Υπάρχουν πολλά περίεργα μουσεία στον κόσμο. Το πιο πρόσφατο όμως είναι σίγουρα το μουσείο Supercandy! το οποίο άνοιξε πριν λίγους μήνες στο Ehrenfeld της Κολωνίας. H ιδιαίτερότητα του συγκεκριμένου μουσείου είναι ότι δεν υπάρχουν εκθέματα, καθώς εκθέματα γίνονται οι ίδιοι οι επισκέπτες. Το μουσείο διαθέτει πολλά δωμάτια, στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να σκηνοθετήσουν και να φωτογραφήσουν τους εαυτούς τους.

Σε αυτό το διαδραστικό μουσείο, ο επισκέπτης βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς πληρώνει 29 ευρώ για να μη δει τίποτα άλλο πέρα από τον εαυτό του.

Με αυτήν την αφορμή, η Deutsche Welle συνομίλησε με τον ψυχολόγο και ειδικό στα Νέα Μέσα, Markus Appel. «Υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ναρκισσισμό», επισημαίνει ο Appel, ο οποίος έχει κάνει έρευνα σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. «Διαπιστώσαμε πως οι ναρκισσιστές βγάζουν και ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνότερα φωτογραφίες. Πιστεύουμε πως η ενασχόληση με τον εαυτό τους και στη συνέχεια τα σχόλια που δέχονται τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο αυτή τη ναρκισσιστική τάση. Αυτό στη συνέχεια έχει ως αποτέλεσμα να ποστάρουν ακόμα περισσότερες φωτογραφίες και ούτω καθεξής».

Ωστόσο, ο Appel φροντίζει να αποσαφηνίσει ότι αυτό δεν πρόκειται ακριβώς για κάποια καινούρια τάση. «Δεν μπορεί να κάνει λόγο κανείς για μια γενιά που είναι πιο ναρκισσιστική και πιο ερωτευμένη με τον εαυτό της σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτή είναι η εικόνα της νεότητας από παλιά»

Παραλλήλως, φροντίζει να επισημάνει ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει κινδυνολογία γύρω από το ζήτημα. «Είμαι της άποψης ότι δίνονται διαστάσεις σκανδάλου σε αυτό το θέμα. Η εξέλιξη των νέων μέσων είναι πολύ γρήγορη και θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός με τους κινδύνους που υπάρχουν. Αλλά το ότι για παράδειγμα οι οθόνες χαλάνε τα μάτια είναι γενικολογίες και όχι συμπεράσματα από ειδικούς». Σε κάθε περίπτωση, η χρήση των social media αντανακλά κυρίως το πώς έχει μεγαλώσει κανείς, καθώς και την προσωπικότητά του.

Δείτε ακόμη: Τα όμορφα μικρά σπίτια έχουν γίνει viral στα social media