UPDATE CITY BLOGGING

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τα 5 αγαπημένα μας Αθηναϊκά Μουσεία


Σύρμα Κιουπελόγλου

18 Μαΐου 2021

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έφτασε και φέτος και μάλιστα λίγες μέρες μόνο μετά την επαναλειτουργία τους. Η αλήθεια είναι ότι μας είχε λείψει πολύ η βόλτα στους διαδρόμους τους και η 18η Μαΐου είναι ιδανική μέρα για να τα επισκεφθούμε ξανά και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο. 

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έφτασε και φέτος και μάλιστα λίγες μέρες μόνο μετά την επαναλειτουργία τους. Η αλήθεια είναι ότι μας είχε λείψει πολύ η βόλτα στους διαδρόμους τους και η 18η Μαΐου είναι ιδανική μέρα για να τα επισκεφθούμε ξανά και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο. 

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1977 και αποτελεί μία γιορτή πολιτισμού, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις και ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Πέρσι, ο εορτασμός έγινε μόνο διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημίας, φέτος όμως οι πόρτες των μουσείων θα είναι ανοιχτές για τους επισκέπτες και μάλιστα με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Με αυτό, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων μας καλεί να διερευνήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του ιού. 

Στο πλαίσιο αυτό και δηλώνοντας πάντα τουρίστας στην Αθήνα, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την λίστα με τα αγαπημένα μου μουσεία της πόλης. 

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Μία καινούργια σχετικά προσθήκη στο πολιτιστικό τοπίο της πρωτεύουσας, αφού ολοκληρώθηκε μόλις το 2018, είναι το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στον αριθμό 13 της οδού Ερατοσθένους στο Παγκράτι έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή με τη νεότερη και σύγχρονη τέχνη. 

Στη συλλογή του θα βρείτε σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Cézanne, van Gogh, Monet, Degas, καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής όπως Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας και Τσαρούχης.

Extra bonus, μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου του Ιδρύματος, «κρύβεται» ένας ανοιχτός αστικός κήπος, για να απολαύσετε τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό σας στο B&E Goulandris Café-Restaurant. 

Μουσείο Ακρόπολης

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την λίστα. Το πάντα αγαπημένο μουσείο της Ακρόπολης έχει σίγουρα την καλύτερη θέα, ενώ μετά απαραίτητη είναι μία βόλτα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Αύριο, από τις 10πμ μέχρι τις 6μμ το μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό, ενώ λόγω της ημέρας, στην αρχαιολογική ανασκαφή οι αρχαιολόγοι θα απαντούν στα ερωτήματα των επισκεπτών. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, με μοναδικές ελληνικές γεύσεις, αλλά  και το πωλητήριο του ισογείου.

Εθνική Πινακοθήκη

Μεγάλη χαρά έχω για τη νέα πινακοθήκη και όπως φαίνεται την ενστερνίζονται αρκετοί Αθηναίοι που έσπευσαν να την επισκεφθούν, το πρώτο κιόλας Σαββατοκύριακο λειτουργίας της. 

Το νέο κτίριο της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 50 είναι σίγουρα εντυπωσιακό, εξάλλου δεν άξιζε τίποτα λιγότερο στα έργα που φιλοξενεί. Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της χαρακτικής, των κατασκευών εγκαταστάσεων και του σχεδίου. Το νέο σπίτι της τέχνης είναι γεγονός και σας περιμένει! 

Νομισματικό Μουσείο

Στην καρδιά της Αθήνας, με μία υπέροχη αυλή και δύο στριφογυριστές σκάλες βρίσκεται το Νομισματικό Μουσείο, ένα από τα παλαιότερα κρατικά μουσεία της Ελλάδος, αφού θεσμοθετήθηκε το 1834. 

Η μόνιμη έκθεση στον δεύτερο όροφο του Ιλίου Μελάθρου με την παρουσίαση της ιστορίας του νομίσματος από τη ρωμαϊκή μέχρι τη σύγχρονη εποχή, είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δείτε και ο καφές στο αναψυκτήριο του κήπου είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να απολαύσετε. 

Μουσείο Παιχνιδιών – Μουσείο Μπενάκη

Αυτό είναι σίγουρα ένα μουσείο τόσο για μικρά όσο και για μεγάλα παιδιά! Στη Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1 στο Παλαιό Φάληρο κρύβεται ένα μουσείο γεμάτο παιχνίδια. 

Με τι έπαιζαν άραγε τα παιδιά στην αρχαιότητα; Με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης εκτίθενται παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμός και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλον τον κόσμο.

20.000 παιχνίδια και αντικείμενα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και το 1970 περιμένουν στις προθήκες τους γυρνώντας πίσω τον χρόνο και μαθαίνοντας στη νέα γενιά πως διασκέδαζαν τα παιδιά πριν το διαδίκτυο. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr