UPDATE CITY BLOGGING

Altın Gün: Χορέψαμε στο ξέφρενο πάρτι της ολλανδικής μπάντας που παίζει ψυχεδελική τούρκικη μουσική


Κλέλια Φατούρου

21 Σεπτεμβρίου 2022

Altın Gün: Χορέψαμε στο ξέφρενο πάρτι της ολλανδικής μπάντας που παίζει ψυχεδελική τούρκικη μουσική
Ψυχεδελική ροκ με τούρκικους στίχους και μπόλικο χορό

Τι γίνεται όταν δύο Τούρκοι που ζουν μόνιμα στην Ολλανδία, φτιάχνουν μία μπάντα με ροκ ψυχεδελική μουσική και τούρκικο στίχο; Γίνεται μία μαγεία, και το διαπιστώσαμε οι ίδιοι στο Fuzz, το πρώτο live των Altın Gün στην Αθήνα.

Jenny.Gr

Μία μπάντα που ξεκίνησε το 2016, όταν ο Ολλανδός μπασίστας Jasper Verhulst ανέβασε ένα ποστ στο Facebook, που έψαχνε Τούρκους μουσικού. Οι δύο φωνές (με τούρκικες ρίζες) Merve Dasdemir και Erdinç Ecevit Yıldız και τα υπόλοιπα 4 μέλη είναι οι Altın Gün. Το στιλ τους είναι ένα βρώμικο blend funk ρυθμών, κιθάρας, αναλογικών οργάνων και φυσικά της υπέροχης ανατολικής μουσικής.

Jenny.Gr

Το album τους Gece (που σημαίνει νύχτα) ήταν υποψήφιο στα Grammy Awards του 2019, σηματοδοτώντας την έναρξη περιοδειών στις Η.Π.Α. Αυτή τη φορά επέλεξαν την Αθήνα, με την υποστήριξη του Plisskën Festival, ερχόμενοι από Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Τελ Αβίβ. Μετά το live τους, θα έκαναν 6 εβδομάδες διακοπές, όπως μάς ενημέρωσαν, άρα οφείλαμε να το γιορτάσουμε.

Jenny.Gr

1 ώρα και 15 λεπτά ήταν πολύ λίγα για το πάρτι που στήθηκε στο γεμάτο Fuzz, με το ελληνικό κοινό να δείχνει να ξέρει κάθε τραγούδι, τουλάχιστον από μουσική άποψη, και να χορεύει τσιφτετέλι στην πιο funk εκδοχή του. Σαν να ακούς Daft Punk με ανατολίτικους ρυθμούς. Ψυχεδέλεια it is! Η αρχή έγινε με τους ήχους του Sevda Çiçeği του Fikret Kızılok που έχουν διασκεδάσει οι άλλοι αγαπημένοι μας, Mor ve Ötesi και η μπάντα, μεταξύ άλλων, μάς έδωσε και δύο τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν του χρόνου, στο νέο τους album.

Jenny.Gr

Για την ιστορία, η ονομασία τους Altın Gün είναι ένα παλιό έθιμο που καλά κρατεί. Κυρίως γυναίκες συναντιούνται ανταλλάσσοντας αντικείμενο από χρυσό. Κάθε φορά επιλέγεται ένα άτομο από μία λίστα που θα πάρει τον χρυσό της εβδομάδας. Το κάνουν για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, να φάνε μαζί και να βρουν υποστήριξη. Και αυτή η παράδοση δημιουργεί μία υπέροχη αντίθεση με το μοντέρνο γκρουπ.

Jenny.Gr
Jenny.Gr