UPDATE CITY BLOGGING

Έρχεται ο Ζορμπάς του Γιάννη Κακλέα- Τι δήλωσαν οι συντελεστές στη συνέντευξη Τύπου


JTeam

6 Οκτωβρίου 2022

Έρχεται ο Ζορμπάς του Γιάννη Κακλέα- Τι δήλωσαν οι συντελεστές στη συνέντευξη Τύπου
Από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε για την παράσταση «Ζορμπάς» που ανεβαίνει από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσία όλου του θιάσου και των καλλιτεχνικών συντελεστών της παράστασης.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των συντελεστών:

«Ο Ζορμπάς δεν θέλει και πολλές εισαγωγές. Είναι ένα πασίγνωστο, κατά τη γνώμη μου, φιλοσοφικό δοκίμιο, που έκανε καριέρα πολύ πριν το σινεμά. Είναι εμβληματικό κείμενο, όχι μόνο για τον ίδιο τον Καζαντζάκη, αλλά για την Ελλάδα. Πήρε ισχυρές προεκτάσεις όταν έγινε η ταινία με τον Κακογιάννη και η Ευρώπη όλους πιθανόν να μας ξέρει ως Ζορμπάδες... Το έργο μας και το έργο του Ζορμπά, δεν έχει να κάνει με τον ίδιο. Έχει να κάνει με μία συνάντηση, του Νίκου, του συγγραφέα και αφηγητή με τον Ζορμπά. Αυτή η συνάντηση καθορίζει την ελληνική ταυτότητα. Είναι μια κλασική περίπτωση ακαδημαϊκής μυθιστορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από όλα αυτά έχουμε τον Πενθέα και τον Διόνυσο, έχουμε τον Φάουστ και τον Μεφιστοφελή και, τώρα, έχουμε τον Ζορμπά και τον συγγραφέα. Μέσα από τον Ζορμπά ο συγγραφέας περνάει μία τελετή μύησης για να μπορέσουν να ενωθούν αυτές οι δύο δυνάμεις: η δύναμη για τη ζωή και η ανάγκη για τη γνώση. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο μεσογειακό ή, αν θέλετε, βαλκανικό πρότυπο ανθρώπου που είναι πλήρης. Για αυτήν την πληρότητα ομιλεί ο Καζαντζάκης και η παράστασή μας παρουσιάζει αυτή τη φιλοσοφική αντίληψη του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από τη σχέση αυτών των δύο ανθρώπων. Σκληρό έργο, αλλά ταυτόχρονα, πολύ γοητευτικό. Η παράστασή μας έχει πολλή «Κρήτη»: τραγούδια πεντοζάλη, συρτούς και όλη τη μαγεία που έχει αυτό το νησί».

Γιάννης Κακλέας

Jenny.Gr«Είναι ένα έργο πιο ρευστό και από τη ζωή. Ένα έργο που διαμορφώνεται μαζί με εμάς, γι’ αυτό και είναι τόσο γοητευτικό. Αυτό το παιχνίδι των αντιθέσεων, αυτή η σύνθεση που ενώνει την ηθική με τον παγανισμό, που ενώνει τη γνώση με την εμπειρία, το αρσενικό με το θηλυκό.... Ήταν μεγάλη μου τιμή να ξαναβουτήξω σε αυτό το έργο, δεν θα το έκανα αν δεν είχα μαζί μου τον Γιάννη Κακλέα που είναι ο πιο Ζορμπάς-σκηνοθέτης που έχουμε στο θέατρο... Είναι μια διασκευή που θέτει τη γυναίκα σε πρώτο πλανο και ανοίγει μία συζήτηση η οποία πάει πολύ βαθιά...»

Γεράσιμος Ευαγγελάτος


«Έχοντας την τύχη και χαρά να είμαστε στον «Ελληνικό Κόσμο» που έχει την τεχνική δυνατότητα να κάνουμε μια πολύ μεγάλη παραγωγή, ελπίζουμε ότι ο Ζορμπάς μας θα είναι ένα λαϊκό έργο με τον τρόπο που το βλέπει ο Γιάννης χωρίς γραφικότητες... Έχουμε πολλά σκηνικά και βιντεοπροβολές και υπέροχα φώτα και όταν έχεις έναν τέτοιο θίασο κάνει μια τέτοια μεγάλη παραγωγή».

Μανόλης Παντελιδάκης

«Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδρομές που ακολουθούμε στην παράσταση: η μία είναι τα σκηνογραφικά βίντεο που θα συνομιλούν με το σκηνικό του Παντελιδάκη και υπάρχει και μία άλλη διαδρομή η οποία μας βάζει σε μία διαδικασία γυρισμάτων: Εκεί έγκειται και η ωραια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε με τον Γιάννη Κακλέα: να αποφύγουμε την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει οι περισσότεροι για τον Ζορμπά που είναι από την ταινία του Κακογιάννη και να καταφέρουμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό...»

Παντελής Μάκκας

«Στη δική μου την προσπάθεια, για το εικονοπλαστικό σε συνεργασία με τον κ. Κακλέα υπήρξε μία μελέτη πάνω στην πραγματική ποιότητα των ρούχων που φορούσαν οι άνθρωποι σε μία πιο ώριμη Κρήτη και όχι τόσο γραφική όσο είχαμε στο μυαλό μας μέσα από την ταινία...»

Ηλένια Δουλαδίρη

«Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το έργο διαδραματίζεται στην Κρήτη και η Κρήτη κρατάει πολύ ζωντανή τη μουσική παράδοση. Θα δείτε ότι στην παράσταση ακούγονται κομμάτια καθαρά κρητικά, αλλά ένα μεγάλο μέρος, στη συνέχεια, το αντιμετωπίζουμε πιο κινηματογραφικά. Θα δείτε να παρουσιάζονται από το Καφέ Αμάν και οριεντάλ, μέχρι τζαζ και γαλλικά τραγούδια...»

Βάιος Πράπας

«Όσον αφορά τα φώτα, έχω την αίσθηση με τα βίντεο του Παντελή, τα σκηνικά του Μανόλη, τα κοστούμια θα υπάρξει μια μοναδική ατμόσφαιρα, ένα τοπίο που θα μας ταξιδέψει στην Κρήτη, αλλά και στην ψυχολογία των ηρώων μας...»

Στέλλα Κάλτσου

«Όταν μου είπε ο Γιάννης ο Κακλέας ότι θέλει να ανεβάσει τον Αλέξη Ζορμπά, δεν το πολυσκέφτηκα. Λειτούργησα σαν Ζορμπάς και είπα κατευθείαν «ναι». Είναι σύμβολο ο Αλέξης Ζορμπάς που προτείνει κάτι που στις εποχές μας λείπει... Η σχέση του με τον χορό, αυτό που προτείνει «ξέρεις πόσα πράγματα λέγονται με τον χορό;» είναι κάτι που με γοητεύει και είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι με όλους αυτούς τους υπέροχους συνεργάτες και πιστεύω ότι θα κάνουμε μία παράσταση που θα αγαπηθεί από τον κόσμο...»

Jenny.Gr

Γιάννης Στάνκογλου

«Όταν είχα δει την ταινία του Κακογιάννη με είχε συγκινήσει πολύ ο ρόλος της Μαντάμ Ορτάνς. Έτσι, όπως τη νιώθω, είναι ένα μαύρο πρόβατο, μία ξένη μέσα σε μία σκληρή πατριαρχική κοινωνία. Ένα πρόσωπο σπαρακτικό και κωμικό ταυτόχρονα... Έχουμε επιλέξει να τη δούμε όχι μέσα από αυτό το βλέμμα, που θα ήταν αρκετά μισογυνικό, αλλά μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου στις μέρες μας....»

Όλια Λαζαρίδου

«Δεν είχα διαβάσει το βιβλίο. Όταν ο Γιάννης μου το πρότεινε, σκέφτηκα «γιατί να κάνουμε τον Ζορμπά σήμερα;» Ο Γιάννης μου είπε να διαβάσω το βιβλίο και να ξαναμιλήσουμε. Το έκανα και, περνώντας οι μέρες, ανακάλυψα ότι το βιβλίο, ο Καζαντζάκης ήταν μία σανίδα σωτηρίας, μία κιβωτός για το μυαλό μου... για να μην χάσουμε τις αξίες, τις ελπίδες, τα όνειρά μας μέσα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε...»

Αιμιλιανός Σταματάκης

«Μπήκαμε σε μία διαδικασία να αποδομήσουμε το έργο για να μην περιοριστούμε σε κάποια στερεότυπα. Επειδή ακολουθήσαμε αυτόν τον τρόπο, είχαμε την ευκαιρία να «βουτήξουμε» στην παράδοση της Ελλάδας, είτε χορευτικά, είτε μουσικά και να πάμε σε πιο βαθιά επίπεδα...»

Ιβάν Σβιτάιλο

«Υποδύομαι τη χήρα. Ένα πρόσωπο που στο μυθιστόρημα δεν φωτίζεται τόσο πολύ. Αποφασίσαμε να το αναδείξουμε. Πρόκειται για μία γυναίκα ξένη στον τόπο, νέα, η οποία προσπαθεί να ζήσει με τους δικούς της όρους μέσα σε μία πολύ συντηρητική κοινωνία και πληρώνει πολύ ακριβά αυτήν της την απόφαση για ελευθερία και αυτοδιάθεση...»

Jenny.Gr

Ηλιάνα Μαυρομάτη