UPDATE CITY BLOGGING

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: 3 wine bars με τις καλύτερες επιλογές, για να το γιορτάσεις


Τόνια Τζάφερη

1 Νοεμβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: 3 wine bars με τις καλύτερες επιλογές, για να το γιορτάσεις
Ημέρα αφιερωμένη σε μια από τις σημαντικότερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα

Μαζί με το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο είναι οι δύο πιο διαδεδομένες ερυθρές ποικιλίες της χώρας. Αποτελεί μια πολυδύναμη αλλά δύσκολη ποικιλία που παράγει ερυθρά για μακροχρόνια παλαίωση, λευκά τύπου blanc de noir, αρωματικά ροζέ και αφρώδη κρασιά, κυρίως από την περιοχή του Αμυνταίου στη Νάουσα. Η ονομασία του προέρχεται προφανώς από τη σύνθεση των λέξεων «όξινο» και «μαύρο» και καλλιεργείται κυρίως στο ψυχρό κλίμα της Μακεδονίας και γύρω από τον Όλυμπο.

Μέσα στα χρόνια, έχει καταφέρει να αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες-πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο. Κάπως έτσι, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, μοιραζόμαστε μαζί σου 3 wine bars της Αθήνας, όπου μπορείς να βρεις απολαυστικές επιλογές μέσα στις πλούσιες λίστες κρασιού τους.

Terroirist Athens

Θα το βρεις στα Βόρεια και συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι, όπου στεγάζεται σε μια παλιά μονοκατοικία από τη δεκαετία του εξήντα. Πρόκειται για έναν αναπαλαιωμένο χώρο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από industrial αισθητική και αποτελεί το ιδανικό μέρος για να απολαύσεις ένα ποτήρι ξινόμαυρο. Την ίδια στιγμή στα αυτιά σου ηχούν jazz, blues και funk μουσικές, ενώ την λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί η οινολόγος Χρύσα Γιατρά με 80 ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα.

Psyche Wine Bar

Το κέντρο δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συγκεκριμένη λίστα και συγκεκριμένα η στοά της Κορνάρου, η οποία φιλοξενεί το «Psyche Wine Bar». Μπορεί να έχει ανοίξει εδώ και ενάμιση χρόνο, ωστόσο έχει κάνει την αίσθηση του. Χαρακτηρίζεται από το πάθος του για καλό κρασί, και κυρίως για τις επιλογές που δύσκολα μπορείς να βρεις στην αγορά. Η λίστα περιέχει ετικέτες από ελληνικά νησιά, και από κάθε άκρη της γης. Και φυσικά το ξινόμαυρο έχει και εδώ την τιμητική του. Μη ξεχάσεις να το συνδυάσεις και με τα κατάλληλα πιάτα, τα οποία ταιριάζουν ιδανικά και δεν επισκιάζουν τη γεύση και το άρωμα του κρασιού σου.

La Cigale

Κρασί και Παγκράτι πάνε μαζί. Το «La Cigale» θα το βρεις στον πεζόδρομο της Τιμοθέου και έχει Γαλλικό αέρα. Θυμίζει έντονα τα κλασικά μπιστρό της Νίκαιας και της Μασσαλίας, με μοντέρνες πινελιές. Η λίστα κρασιού είναι σύντομη, αλλά πραγματικά ενδιαφέρουσα με ετικέτες από Ελλάδα και Γαλλία, και με βιολογικά κρασιά προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Εδώ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να αφεθείς και να απολαύσεις την εμπειρία κρασιού στο έπακρο.

Ετικέτες Ξινόμαυρου που αξίζει να δοκιμάσεις είναι:

  • Xinomavraw, Ξινόμαυρο, OENOPS WINES, ΔΡΑΜΑ
  • Rosé de Xinomavro, Ξινόμαυρο, ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
  • L’ Esprit du Lac, Ξινόμαυρο, ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
  • Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα, ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ
  • Ναουσαία, Ξινόμαυρο, ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ, ΝΑΟΥΣΑ