UPDATE CITY BLOGGING

Μοντερνισμός, αφηρημένη τέχνη και κινήματα στον «Λόφο art project»


JTeam

15 Δεκεμβρίου 2023

Μοντερνισμός, αφηρημένη τέχνη και κινήματα στον «Λόφο art project»
Μία συζήτηση με θέμα «Μοντερνισμός, αφηρημένη τέχνη και κινήματα στην Ελλάδα», πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Πάνος Σαραφιανός: Πολιτικές φροντίδας. Τρεις γενιές ζωγραφικής», της έκθεσης με την οποία εγκαινιάστηκε ο «Λόφος Art Project»

Ο πρωτοπόρος έλληνας αφηρημένος εξπρεσιονιστής ζωγράφος και δάσκαλος Πάνος Σαραφιανός οραματιζόταν τον «Λόφο» του (που ήταν ένας πραγματικός λόφος στο Μαραθώνα) σαν ελεύθερο χώρο καλλιτεχνικής και κοινωνικής έκφρασης και ταυτόχρονα ένα καλλιτεχνικό κίνημα. Έναν χώρο πραγματικής ελευθερίας και δημιουργίας, που ο Σαραφιανός προετοίμαζε μαζί με μια ανοιχτή ομάδα νέων καλλιτεχνών – μαθητών του. Στον «Λόφο» αυτόν, καλλιτέχνες και μη θα συνδημιουργούσαν, με σεβασμό στη φύση, για να συμβάλλουν στο μεγάλο θαύμα της ζωής με το δικό τους μικρό θαυματάκι.

Ο Πάνος Σαραφιανός δεν πρόφτασε να πραγματοποιήσει το όραμά του. Το νήμα της ζωής του κόπηκε το 1968, σε ηλικία μόλις 49 ετών, ακριβώς πριν πραγματοποιήσει το συλλογικό καλλιτεχνικό του όραμα. Περισσότερα από 50 χρόνια αργότερα, τα παιδιά του, Δημήτρης και Γιώργος πραγματοποιούν το όραμά του, όχι στον Μαραθώνα, αλλά στα «ορεινά» της Κυψέλης, όπου έφτιαξαν έναν χώρο τέχνης με το όνομα «Λόφος Art Project».

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr

TAGS