UPDATE CITY BLOGGING

Μεγάλη Βρεταννία: Το θρυλικό ξενοδοχείο «γράφει» 150 χρόνια ιστορίας


JTeam

17 Ιανουαρίου 2024

Μεγάλη Βρεταννία: Το θρυλικό ξενοδοχείο «γράφει» 150 χρόνια ιστορίας
Η Μεγάλη Βρεταννία, το ξενοδοχείο που έγινε σύμβολο της Αθήνας, γιορτάζει το 2024 ένα σημαντικό ιστορικό ορόσημο 

Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία διαγράφει μια τροχιά 150 χρόνων λειτουργίας. Έχει κατακτήσει τον τίτλο του ορόσημου για την αθηναϊκή κοινωνία, και όχι άδικα. Λειτουργώντας αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια, η Μεγάλη Βρεταννία έχει γίνει ναυαρχίδα της ελληνικής φιλοξενίας, γράφοντας, παράλληλα με την εξέλιξη της Αθήνας, τη δική της ιστορία.

Jenny.Gr

Η ιστορία της Μεγάλης Βρεταννίας

Η «αρχή» γράφεται περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Αρχικά, το ξενοδοχείο ιδρύθηκε το 1866 από τον Σάββα Κέντρο και εγκαταστάθηκε σε κτήριο επί των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1874 μετεγκαταστάθηκε στο μέγαρο Αντώνη Δημητρίου, όπου και στεγάζεται μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη στιγμή για το ξενοδοχείο έρχεται όταν ο Σάββας Κέντρος γνωρίζει τον Στάθη Λάμψα, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα από το Παρίσι, για να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις πάνω στη μαγειρική. Το 1878, οι δύο τους θα συνεταιριστούν και θα αγοράσουν το κτήριο, αλλά όταν ο Κέντρος φύγει από τη ζωή το, 1888, ο Λάμψας θα γίνει μοναδικός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, αγοράζοντας το μερίδιο του συνεταίρου του.

Όλα τα επόμενα χρόνια, η σύνδεση της Μεγάλης Βρεταννίας με την ιστορία της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι διαρκής. Το 1940, με την έναρξη του πολέμου, στα υπόγεια του ξενοδοχείου γίνεται η έδρα της κυβέρνησης, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και των Συμμαχικών Βρετανικών Δυνάμεων. Από εκεί θα εκδοθεί, το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, το πρώτο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου. Οι Γερμανοί τον Απρίλιο του 1941 επιτάσσουν το ξενοδοχείο, όπου εγκαθίσταται το αρχηγείο της Βέρμαχτ. Από την περίοδο του 1940 μέχρι το 1945, οι ζημιές στο ξενοδοχείο θα είναι σοβαρές.

Ωστόσο, μετά γίνεται σημαντική ανασυγκρότηση και πολλές αλλαγές. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Μεγάλης Βρεταννίας, το 1957 κατεδαφίζεται το αρχικό κτήριο της οικίας Δημητρίου και αντικαθίσταται από μια μοντέρνα κατασκευή, με νέα δωμάτια, νέα είσοδο και άλλους χώρους υποδοχής.

Jenny.Gr

Μια χρονιά γεμάτη Always Grand Εμπειρίες

Το 2024, το ξενοδοχείο γιορτάζει την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του με τον πιο λαμπερό τρόπο, προσκαλώντας φιλοξενούμενους και επισκέπτες σε μια σειρά από Always Grand εμπειρίες που συνδυάζουν την υψηλή αισθητική και την πολυτέλεια, με την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Με διαδραστικές ενέργειες, περιηγήσεις, εκθέσεις και άλλες δράσεις που αγκαλιάζουν κάθε κεφάλαιο της πορείας του μέχρι σήμερα, το ξενοδοχείο ανθολογεί φέτος τις πιο σημαντικές στιγμές του και μας ταξιδεύει στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Grand Art & Design

Tο ξενοδοχείο δίνει το 2024 στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την ιδιαίτερη σχέση του με τον κόσμο της Τέχνης και του Design. Σε συνεργασία με κορυφαία brand, ταυτισμένα με την υψηλή αισθητική, δημιουργεί υπέροχα συλλεκτικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από το ξεχωριστό του αποτύπωμα στη μνήμη και στο χρόνο. Το 2024, ο μύθος του θρυλικού ξενοδοχείου εξελίσσεται. Μέσα σε αυτό το κλίμα εορτασμού, η Μεγάλη Βρεταννία θα μοιραστεί με κάθε επισκέπτη Always Grand εμπειρίες, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα ενισχύεται κατά τη διάρκεια του έτους, με bespoke ενέργειες.

Εάν θέλεις να ανακαλύψεις αυτές τις εμπειρίες, ακολούθησε το www.grandebretagne.gr, τον λογαριασμό @hotelgrandebretagne στο Instagram και τη σελίδα του ξενοδοχείου στο facebook.