UPDATE CITY BLOGGING

Τρία μέρη με «άρωμα» Ιαπωνίας στην «καρδιά» της Αθήνας


Ερασμία Αρβανιτά

26 Ιανουαρίου 2024

Τρία μέρη με «άρωμα» Ιαπωνίας στην «καρδιά» της Αθήνας
Facebook/ Ohayo Tea House
Αρώματα, γεύσεις και εικόνες από την Ιαπωνία στα πιο ξεχωριστά μέρη της πόλης

Μέσα στους πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας μπορείς να συναντήσεις μικρές δόσεις από την κουλτούρα της Ιαπωνίας. «Πινελιές» που σου προσφέρουν μια αίσθηση αρμονίας και ηρεμίας, σου συστήνουν ιδιαίτερες μυρωδιές και γεύσεις, σε μυούν στην ιαπωνική φιλοσοφία και σε ταξιδεύουν σε μοναδικές τοποθεσίες. Η ιαπωνική κουλτούρα δεν περιορίζεται μόνο στη γαστρονομία, και η Αθήνα από τον πρώτο ιαπωνικό κήπο της χώρας, μέχρι τη γαλήνια ατμόσφαιρα ενός τεϊοποτείου και τη ζωντανή ενέργεια ενός πρωτότυπου ιαπωνικού market, έχει και άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς.

Αυτή είναι μια σύντομη βόλτα στα μέρη που η ιαπωνική κουλτούρα «ανθίζει» στην Αθήνα.

Ένας ιαπωνικός κήπος στο Παγκράτι

Στο πάρκο Νηρηίδων, στο Παγκράτι, βρίσκεται ένα από τα ιαπωνικά «κοσμήματα» της Αθήνας, ο πρώτος δημόσιος ιαπωνικός κήπος της χώρας. Αυτή η πράσινη όαση, έκτασης 3.500 τ.μ., σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes.

Ο Ιαπωνικός κήπος της Αθήνας «κατακλύζεται» από ιδιαίτερες εικόνες, χρώματα και μυρωδιές και «αγκαλιάζει» στοιχεία της ιαπωνικής φιλοσοφίας βασισμένης στο «Biophilic Design», ο οποίος είναι ένας πρωτοποριακός σχεδιασμός που στηρίζεται στην ανάγκη μας να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, ακόμα και μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Μια βόλτα στον κήπο, αρκεί για να συναντήσει κανείς την έντονη βλάστηση, αλλά και την ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς -όπως ορίζουν οι αρχές της Ιαπωνικής κουλτούρας.

Jenny.Gr
Eurokinissi

Τα ιαπωνικά σφενδάμια, οι ανθοκερασιές, τα μπαμπού, οι αγγελικές, οι μυρτιές και οι δάφνες, δημιουργούν το απόλυτο σκηνικό ηρεμίας και χαλάρωσης, αλλά και τον ιδανικό χώρο όπου μπορεί κάποιος να έρθει πιο κοντά με την ιαπωνική κουλτούρα.

Ένα λουλουδένιο τεϊοποτείο στη Δάφνη

Σε απόσταση αναπνοής από το μετρό στη Δάφνη, βρίσκεται το Ohayo, ένα λουλουδένιο tea house, όπου ο χρόνος σταματάει. Η Μαρία Νικ. Μουστάκη και ο αδερφός της, Ηλίας Νικ. Μουστάκης, που διευθύνουν τη Moustakis Flower Company, είχαν όνειρο από παλιά να δημιουργήσουν έναν ιδιαίτερο χώρο, όπου όλα θα κυλούν ήρεμα. Ήθελαν να δώσουν ζωή στο όραμα του πατέρα τους, ο οποίος επιθυμούσε να φέρει πιο κοντά τον άνθρωπο στον κόσμο των λουλουδιών και των φυτών - μιας και η δραστηριότητά του ήταν η οικογενειακή επιχείρηση τους, το ανθοπωλείο από το 1965.

Jenny.Gr

Όπως μου εξηγεί η Μαρία, καταλυτική αφορμή για την υλοποίηση αυτού του ονείρου, ήταν ένα ταξίδι της στην Ιαπωνία. Εκεί, ένιωσε μια περίεργη ασφάλεια που δεν έχει νιώσει ξανά. «Ήταν το μέρος που ένιωσα μια οικειότητα που δεν έχω αισθανθεί ξανά στη ζωή μου και φεύγοντας έδωσα την υπόσχεση ότι θα την επισκεφτώ πάλι, πολύ σύντομα. Ακόμα πιστεύω ότι ένα μέρος της ψυχής μου είναι εκεί, όταν περνάω στιγμές πίεσης στην καθημερινότητα φέρνω εικόνες από την παραμονή μου στην Ιαπωνία και γαληνεύω. Αυτή η οικειότητα είναι κάτι που θέλουμε - και επιδιώκουμε, να νιώσουν οι φιλοξενούμενοι μας στο Ohayo».

«Μπαίνοντας κανείς στο Ohayo, μεταφέρεται με έναν μαγικό τρόπο σε έναν ολάνθιστο κήπο μακριά από την πίεση και τα άγχη της καθημερινότητας. Η επίσκεψη είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα γεμάτο από ποιοτικό χρόνο και όμορφες γεύσεις και ευωδιές. Η θετική ενέργεια που παίρνει κανείς φεύγοντας, τον αποζημιώνει στο έπακρο».

Jenny.Gr

Στο Ohayo μπορεί να βρει κανείς γεύσεις αυθεντικές και ακατέργαστες, γεύσεις από ροφήματα όπως το ιδιαίτερο τσάι Matca και το ευγενές τσάι της Ιαπωνίας, το Yokuro Asahi, καθώς και γλυκά που βασίζονται σε ιαπωνικές συνταγές, όπως το matcha tiramisu ή το yuzu cheesecake. Στον χώρο του Ohayo πραγματοποιούνται και διάφορα events, όπως γευστικές δοκιμές τσαγιού όπου οι προσκεκλημένοι ενημερώνονται και βιώνουν την ιεροτελεστία του τσαγιού, τα είδη και την επεξεργασία αυτών, αλλά και βραδιές sushi όπου οι καλεσμένοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εις βάθος τις γεύσεις της Ιαπωνίας. Ο χώρος αποτελεί και αγαπημένο σημείο συνάντησης της ιαπωνικής κοινότητας, καθώς και οργανισμών, ενώ φιλοξενούνται και σεμινάρια σχετικά με την ιαπωνική κουλτούρα.

Jenny.Gr

«Η επίσκεψη στο Ohayo Tea House, αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία για ποικίλους λόγους – και αυτό είναι κάτι που μας το επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που το επισκέπτονται είτε σε σχεδόν καθημερινή βάση είτε για πρώτη φορά. Το να μπορεί κάποιος να απολαύσει ποιοτικό χρόνο σε έναν χώρο που θυμίζει θερμοκήπιο και να γεμίσει με όμορφες εικόνες, είναι μια αξία αδιαπραγμάτευτη για εμάς».

Ένα πρωτότυπο ιαπωνικό market στο Σύνταγμα

Τo Ikigai είναι ένα ιαπωνικό market στο Σύνταγμα, στην οδό Σκούφου. Είναι ένα project του Άρη Βεζενέ, το οποίο προστίθεται στη λίστα με το εστιατόριο Vezene, το Birdman και το Ekiben (το Ikigai συστεγάζεται με το Ekiben). «Ikigai» στην ιαπωνική κουλτούρα είναι ο σκοπός της ζωής, αυτό που εμπνέει και κάνει κάποιον χαρούμενο. «Αυτό ήταν που θέλαμε να πετύχουμε με το Ikigai και το Ekiben - που μοιράζονται τον ίδιο χώρο: Να δημιουργεί όμορφα συναισθήματα και να ανυπομονεί κάποιος να βρεθεί εδώ», μου εξηγεί ο Άρης Βεζενές.

Jenny.Gr

Στο Ikigai, μπορείς να βρεις μια μεγάλη ποικιλία από σάλτσες soya – μία από τις μεγαλύτερες premium soya sauces στην Ελλάδα, ξύδια ρυζιού και πικάντικες σάλτσες για τους λάτρεις των καυτερών, ρύζι, ramen, μπαχαρικά, τη διασημότερη μαγιονέζα στον κόσμο, αποξηραμένα μανιτάρια, και πολλά άλλα είδη για ένα ολοκληρωμένο ιαπωνικό γεύμα. Επίσης, υπάρχει ψυγείο με εξαιρετικές κοπές κρέατος, όπως και μια τεράστια συλλογή από ιαπωνικά ουίσκι και sake. «Σε κάθε μας ταξίδι στην Ιαπωνία, επιλέγουμε και κάποια ξεχωριστά σκεύη και διακοσμητικά, τα οποία φέρνουμε στα ράφια μας σε μικρές ποσότητες».

Jenny.Gr

Εκτός από τις αγορές, στο Ikigai μπορείς να απολαύσεις, παράλληλα, από το Ekiben, ένα από τα πιάτα που ετοιμάζονται μπροστά σου όπως sandos, bowls, σαλάτες και ramen. Αν επιλέξεις κάποια από τις κοπές, οι σεφ μπορούν να ψήσουν το κρέας που θα επιλέξεις στη robata επί τόπου. Ο Άρης Βεζενές σημειώνει πως «πέρα από τα προϊόντα και το φαγητό, αυτό που έχουμε καταφέρει - και αυτό είναι αποκλειστικά επιτυχία της ομάδας μας – είναι η ατμόσφαιρα που απολαμβάνει όποιος έρχεται στο Ikigai και το Ekiben».

«H Ιαπωνία είναι η χώρα που με έχει εμπνεύσει και επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όχι μόνο μαγειρικά, αλλά και ως προς την καθημερινότητα και τη φιλοσοφία μου γενικότερα».

Jenny.Gr

Μέσα στο επόμενο διάστημα ετοιμάζεται και το e-shop του Ikigai, προκειμένου να εξυπηρετείται κάθε λάτρης της ιαπωνικής γαστρονομίας. «Παράλληλα, οι σεφ μας θα προτείνουν ιδέες πιάτων ή συστατικών που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα καθημερινά μας πιάτα και να τα αναβαθμίσουν. Οι ιδέες αυτές θα μοιράζονται με τους εγγεγραμμένους παραλήπτες του newsletter του Ikigai ενώ κάποιες προτάσεις θα δίνονται και μέσω του Instagram του Ikigai. Μέσα στο 2024 έχουμε προγραμματίσει και κάποια events με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όσους αγαπούν την Ιαπωνική γαστρονομία ή θέλουν να την ανακαλύψουν».

Info: Ιαπωνικός κήπος, Νηρηίδων 12, Παγκράτι
Ohayo Tea House, Αγίας Βαρβάρας 79, Τηλέφωνο: 210 4124373
Ikigai Japanese Market, Σκούφου 15, Τηλέφωνο: 21 0325 0535