UPDATE CITY BLOGGING

Καθαρά Δευτέρα: Σε αυτούς τους φούρνους θα βρεις την καλύτερη λαγάνα της Αθήνας


Ερασμία Αρβανιτά

23 Φεβρουαρίου 2025

λαγάνα
IG @Kora Bakery
Η Αθήνα κρύβει θησαυρούς και έχει να προσφέρει πολλές (νόστιμες) εκπλήξεις

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μόλις μία εβδομάδα μακριά, και μαζί της έρχεται το αιώνιο δίλημμα: Πού θα βρεις (και) φέτος την πιο αφράτη (με τραγανή κόρα) λαγάνα της πόλης; Γιατί όλοι ξέρουμε ότι η λαγάνα δεν μπορεί να λείπει ποτέ από το σαρακοστιανό τραπέζι. Εάν είσαι από εκείνους που προτιμούν να μείνουν σπίτι με παρέα, πιθανότατα έχεις ήδη βάλει στο πρόγραμμα μια βόλτα στον αγαπημένο σου φούρνο για να προμηθευτείς τα απαραίτητα.

Εάν πάλι, φέτος θέλεις να «ξεφύγεις» από τα συνηθισμένα και να ανακαλύψεις νέες γεύσεις, η Αθήνα κρύβει θησαυρούς και έχει να προσφέρει πολλές (νόστιμες) εκπλήξεις. Από old-school φούρνους που κρατούν την τέχνη της λαγάνας ζωντανή εδώ και δεκαετίες, μέχρι new age αρτοποιεία που τολμούν να πειραματιστούν με κάτι νέο, οι επιλογές είναι περισσότερες από ποτέ. Κι εμείς, σου βρήκαμε τις διευθύνσεις που αξίζει να επισκεφτείς για να απογειώσεις το σαρακοστιανό σου τραπέζι.

Kora Bakery

Είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους φούρνους των τελευταίων ετών, κι όχι άδικα. Το Kora Bakery προσφέρει μια μοναδική εμπειρία αρτοποιίας στην Αθήνα. Το καλύτερο; Οι προπαραγγελίες για την Καθαρά Δευτέρα έχουν ξεκινήσει, οπότε εάν θέλεις να εξασφαλίσεις εκ των προτέρων την καλύτερη λαγάνα, τώρα μπορείς με την K. Deftera tote bag, μια τσάντα με όλα τα απαραίτητα. Εκεί θα βρεις: 1 κιλό λαγάνα, ένα μπουκάλι 200ml ούζο, σπιτικές πίκλες με λαχανικά εποχής και σιμιγδαλένιο χαλβά με φουντούκια.

Black Salami

Είναι ο φούρνος στα Εξάρχεια που έχει κερδίσει την προσοχή μας για κάθε σωστό λόγο. Ένας εξ αυτών είναι οι μοναδικές του προτάσεις. Στη γωνία των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης, το Black Salami γεμίζει τα στενά με αρώματα φρεσκοψημένης ζύμης. Εκεί, καθημερινά βρίσκεις λαχταριστά ψωμιά, σάντουιτς και πολλά ακόμα. Την Καθαρά Δευτέρα, πάντως, οι προζυμένιες λαγάνες μακράς ωρίμανσης θα επιστρέψουν. Ετοιμάσου να τις απολαύσεις.

O φούρνος του Τάκη

Βαθιά ριζωμένος στην καρδιά του Κουκακίου, ο φούρνος του Τάκη είναι σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του καλού ψωμιού – και ειδικά της λαγάνας. Κάθε Καθαρά Δευτέρα, οι ουρές που σχηματίζονται απ’ έξω είναι η καλύτερη απόδειξη της φήμης του. Με αφράτη υφή, τραγανή κόρα και πλούσιο άρωμα προζυμιού, η λαγάνα του φούρνου έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο της πιο ξακουστής στην Αθήνα. Εάν την προλάβεις, θα γίνει το highlight του σαρακοστιανού σου τραπεζιού.

Bread B.C.

Στο Bread B.C., με έδρα το Χαλάνδρι, το ψωμί παρασκευάζεται αυστηρά με φυσικό προζύμι μετά από μια μακρά διαδικασία ζύμωσης, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή ζάχαρη. Αποτελείται μόνο από νερό, αλεύρι υψηλής ποιότητας και αλάτι. Η γεύση του τα «λέει» όλα. Όσο για τη λαγάνα τους; Η μοναδικότητά της κρύβεται στην απλότητά της. Με βασικά συστατικά το σταρένιο σκληρό αλεύρι, το ταχίνι και το σουσάμι, το Bread B.C. ετοιμάζει κάθε χρόνο δύο επιλογές: Μια κλασσική λευκή και μια ολικής με γλυκάνισο.

Τρομερό Παιδί

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει οποιοδήποτε καλούδι από το Τρομερό Παιδί, τότε τα λόγια δεν θα μπορέσουν να το περιγράψουν επάξια. Αυτός ο φούρνος στα Ιλίσια, είναι εδώ και χρόνια ένα από τα talk of the town μαγαζιά της Αθήνας. Στο Τρομερό Παιδί, οι μπαγκέτες και τα καρβέλια του έχουν ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό, αλλά την Καθαρά Δευτέρα τη δόξα θα κλέψει η λαγάνα. Το πρωί της γιορτής, ο φούρνος θα γεμίσει με μοσχομυριστές προζυμένιες λαγάνες, όχι μόνο στην κλασική εκδοχή με σουσάμι. Ένας λόγος παραπάνω για να κάνεις μια στάση.