UPDATE #NOW

3 ταινίες πολιτικής ιστορίας


22 Ιανουαρίου 2013

Ταινίες πολιτικής ιστορίας, παλαιότερης και νεότερης αμερικανικής κέρδισαν Χρυσές Σφαίρες και διεκδικούν βραβεία Oscar.

Πολιτικός αναβρασμός κυριαρχεί πλέον και στο Hollywood αφού σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί φέρνουν στην επιφάνεια πολιτικές ιστορίες ξεχασμένες και ανεξιχνίαστες. Ο λόγος γίνεται για τις ταινίες “Zero Dark Thirty”, “Λίνκολν” και “ Η Επιχείρηση Argo”. Πρόκειται για ταινίες που φέρνουν στην επιφάνεια σημαντικές υποθέσεις του παρόντος και του παρελθόντος και προκαλούν την κοινή αίσθηση. Είναι από τις ελάχιστες φορές που ο χώρος του κινηματογράφου ασχολείται διεξοδικά με τέτοιες ιστορίες. Συγκεκριμένα, ο Steven Spielberg, ασχολείται με τη δυσκολότερη περίοδο της ζωής του ήρωά του, Λίνκολν, έναν από τους πιο σημαντικού προέδρους της Αμερικής που δολοφονήθηκε το 1865. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να φωτίσει την δύσκολη περίοδο της προεδρικής του θητείας και της προσπάθειάς για την κατάργηση της δουλείας.

Εξίσου σημαντική είναι και η υπόθεση του έργου του Ben Affleck “ Επιχείρηση Argo”. Η ιστορία που πραγματεύεται η ταινία είναι αληθινή χωρίς να είναι γνωστή στο ευρύ κοινό αφού μόνο ένα άρθρο κι ένα βιβλίο έχουν γραφτεί γι’ αυτή. Πρόκειται για μία απόρρητη επιχείρηση που την περίοδο της προεδρίας του ο Clinton προσπάθησε να φέρει στην επιφάνεια.

Είναι λοιπόν το έδαφος κατάλληλο για να επανέλθει η εμπλοκή της τέχνης και της πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο με έρευνα και ιστορικές γνώσεις. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η βράβευση του Ben Affleck με Χρυσή Σφαίρα -σκηνοθέτη της ταινίας “Επιχείρηση Argo”- για καλύτερη δραματική ταινία από τον Bill Clinton.