UPDATE #NOW

Πρόταση για θέατρο


25 Ιανουαρίου 2013

Στο θέατρο REX η σκηνή Κοτοπούλη παρουσιάζει τα "Κόκκινα Φανάρια".

Το σπίτι με τα κόκκινα φανάρια βρίσκεται στην Τρούμπα του Πειραιά και ονομάζεται Phryne’s Bar. Σ’ αυτό ζουν κι εργάζονται πέντε γυναίκες, η καθεμιά με τη δική της προσωπική ιστορία. Ιστορίες καταπίεσης, μοναξιάς, απελπισμένου έρωτα. Μυστικά που αποκαλύπτονται, όταν ο νόμος θα επιβάλλει το κλείσιμο των «σπιτιών» και ο δρόμος με τα κόκκινα φανάρια αδειάσει.

Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της δεκαετίας του '60, που γράφτηκε απ’ τον Αλέκο Γαλανό αρχικά για το θέατρο και προσαρμόστηκε σε κινηματογραφικό σενάριο και ξαναγράφτηκε ως μιούζικαλ, ζωντανεύει ξανά στη σκηνή Κοτοπούλη σε σκηνοθεσία, σκηνικά και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Το έργο του Αλέκου Γαλανού, που υπήρξε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μία σύγχρονη εκδοχή. Η διασκευή του έργου για την συγκεκριμένη παράσταση έχει στηριχτεί όχι μόνο στο θεατρικό έργο και στην κινηματογραφική ταινία αλλά και στο μιούζικαλ και σε άλλες πηγές σχετικά με την ιστορία της Τρούμπας.

Αν και μελόδραμα κλασικού τύπου, το έργο θεωρείται ένα χαρακτηριστικό πορτρέτο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κράτος χωρίς υποδομές, ρημαγμένο, αλλά με ανθρώπους που κουβαλούν ο καθένας το δικό του δράμα και συνεχίζουν να ονειρεύονται.

Η ταινία υπήρξε σταθμός στον ελληνικό κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, καθώς απέσπασε καλές κριτικές, έκοψε χιλιάδες εισιτήρια, προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών και έφτασε μέχρι την πεντάδα των Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Το έργο διερευνά την ανθρώπινη αλήθεια πίσω από το ψυχρό πρόσωπο της πορνείας και ο Κωνσταντίνος Ρήγος οργανώνει μια παράσταση που θα φωτίσει τη διαχρονικότητα του θέματος, έχοντας μαζί του μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών και ηθοποιών.

Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Κίτσου, Ελένη Κοκκίδου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Αλκηστις Πουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Νικόλας Στραβοπόδης, Θεοδώρα Τζήμου, Ελενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσεμπερλίδης και Νίκος Ψαρράς.

Πληροφορίες:

Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», Πανεπιστημίου 48 – Αθήνα, τηλ.: 210 3301881, 210 5288170 – 171. Παραστάσεις: 17 Ιανουαρίου – 28 Απριλίου.