UPDATE #NOW

Η Google αφιερώνει το doodle της στον Εθνικό μας ποιητή


8 Απριλίου 2014

Με το σκίτσο μιας ξανθιάς κοπέλας υποδέχεται σήμερα τους χρήστες του το Google στην αρχική του σελίδα, αφού η μέρα «ανήκει» στον εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό.

Βέβαια, η Google επέλεξε το ποίημα «Κρητικός», για να τιμήσει τον Έλληνα ποιητή και όχι τον εθνικό μας ύμνο που είναι και ο στιχουργός του. Ο Κρητικός είναι ένα ποίημα αφηγηματικό και γραμμένο σε πέντε μέρη, ενώ σύμφωνα με τους μελετητές του ποιητή γράφτηκε την περίοδο 1833-34, την περίοδο, δηλαδή, της «ωριμότητας» του και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματά του. Οι στίχοι είναι ιαμβικοί δεκαπεντασύλλαβοι με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, ενώ το ποίημα δεν είναι οργανωμένο σε στροφές. Συνδυάζει το επικό, το δραματικό και το λυρικό στοιχείο. Θεωρείται, σύμφωνα με τον Λίνο Πολίτη, «σταθμός στην ποιητική πορεία του Σολωμού, το πρώτο από τα μεγάλα έργα της εντελώς ώριμης περιόδου του».

Ο Διονύσιος Σολωμός, που γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 216 χρόνια, στις 8 Απριλίου 1798, θεωρείται από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής, ενώ εκτός από τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν» και τον «Κρητικό», είναι ο δημιουργός των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», της «Γυναίκας της Ζάκυθος», «Ο Πόρφυρας» και άλλα.

Το ποίημα τέλος να σημειωθεί δεν τιτλοφορήθηκε από τον ίδιο τον ποιητή, όπως και Η Γυναίκα της Ζάκυνθος.

To διαβάσαμε στο koolnews.gr. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.