UPDATE #NOW

Annie Leibovitz: η διασημότερη εν ζωή φωτογράφος


4 Νοεμβρίου 2014

Πολλά και ιστορικά κλικς είχε τάξει η μοίρα στην Annie Leibovitz που εξελίχθηκε ως μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες φωτογράφους της σύγχρονης ιστορίας. Δεν σταμάτησε ποτέ να γεννάει ιδέες και να έχει πάντα μια δημιουργική και καινοτόμα ματιά. Αυτό είναι που κάνει την Leibovitz αγαπημένη φωτογράφο των διασήμων, ότι ποτέ δεν άφησε το πνεύμα της να βαρεθεί, πάντα έψαχνε κάτι διαφορετικό.

Γεννήθηκε στο Connecticut το '49 ως ένα από τα έξι παιδιά της οικογένειας με την Ρουμάνικη καταγωγή. Αρχικά κατευθύνθηκε στη ζωγραφική μα σύντομα την κέρδισε η φωτογραφία, μιας και αντιλήφθηκε πως όλα τα βλέπει μέσα από ένα φωτογραφικό κάδρο και γοητευόταν πολύ από τη δουλειά του Robert Frank και του Henri Cartier-Bresson.

Ξεκίνησε να φωτογραφίζει ροκάδες της εποχής για διάφορα μουσικά περιοδικά και σύντομα έγινε η επικεφαλής του Rolling Stone magazine οπού δούλεψε για δέκα χρόνια. Για τρία χρόνια έγινε η φωτογράφος του συγκροτήματος των Rolling Stone κι εκείνη την περίοδο η Leibovitz άρχισε να εθίζεται σε ναρκωτικές ουσίες. Τα "αφηγηματικά πορτραίτα" ήταν το φόρτε της, θα μπορούσαμε να πούμε επινόηση της, κι έτσι χρησιμοποιώντας το χιούμορ στις λήψεις και την εκκεντρικότητα στο καδράρισμα, άνοιξαν οι πόρτες για τη Vogue, το Vanity Fair και τη Disney.

Για 15 χρόνια είχε σχέση με την συγγραφέα και ακτιβίστρια Susan Sontag μέχρι που το 2004 πέθανε από καρκίνο. Έχει τρία παιδιά, το πρώτο το απέκτησε στα 52 της με δωρητή σπέρματος και τα άλλα δύο με παρένθετη μητέρα.

Κέρδισε πραγματικά πολλά χρήματα, όμως το 2009 κοινοποιήθηκαν κάποια σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Έχοντας χτίσει γύρω της μια πολυτελέστατη και άκρως δαπανηρή ζωή, έβαλε παρελθοντικά και μελλοντικά της έργα ενέχυρο καθώς είχε βρεθεί σε πάρα πολύ δεινή θέση.

[gallery-396372]