UPDATE #NOW

Η σκανδαλιστική ιστορία γύρω από την Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων


26 Νοεμβρίου 2014

d33619543ec8e20ac1fd2c7cdd99ad5b.jpg

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου του 1865 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκδοση του αγαπημένου παραμυθιού "Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων". Μια παράξενη όμως φήμη τυλίγει τη γέννησή του και εντυπώσεις διόλου αθώες, πλανιούνται στον αέρα της ιστορίας. Ο βρετανός μαθηματικός και συγγραφέας ονόματι Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον, γνωστός με το μετέπειτα ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ, είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία και για σχέση με την 10χρονη Alice που τον ενέπνευσε για τη δημιουργία της θρυλικής μυθοπλασίας.

louis-karol-300x240

Τον Ιούλιο του 1862 σε μια μικρή κρουαζιέρα στον Τάμεση, θέλοντας να ευχαριστήσει 3 μικρές αδερφές που βρίσκονταν στη συντροφιά, ο Ντότζσον άρχισε να τους διηγείται μια αυτοσχέδια ιστορία. Η πρωταγωνίστρια πήρε το όνομα της μεσαίας αδερφής, της Alice που ενθουσιάστηκε και παρακάλεσε τον Ντότζσον να το καταγράψει και να της το δώσει χειρόγραφο, όπως και έγινε. Να σημειωθεί πως πολύ αργότερα αυτό το χειρόγραφο δόθηκε σε δημοπρασία από την ίδια την Alice Liddell στο Sothebys και πουλήθηκε σε συλλέκτη για περίπου 1/2 εκ. δολλάρια.

NPG P991(3); Edith Mary Liddell; Ina Liddell; Alice Liddell Η Alice (αριστερά) με τις αδερφές της από τον ίδιο τον Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον.

Μετά από προσωπικές αμφιβολίες και εκδηλώσεις ανασφάλειας στο περιβάλλον του, ο Ντότζσον μετονομάστηκε σε Lewis Carroll και εξέδωσε την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων". Οι Περιπέτειες της Αλίκης περιγράφουν με φαντασία και παιδικό αυθορμητισμό τις περιπέτειες ενός κοριτσιού, η οποία μετά την πτώση της σε μία λαγότρυπα, περιπλανιέται σε ένα φανταστικό κόσμο. Αψηφά τους νόμους της βαρύτητας, βρίσκει ποτά που την κονταίνουν και τρώει κέικ που την μεγαλώνουν, συναντά λαγούς που μιλάνε, και γάτες που μόνιμα γελάνε.

alice_in_wonderland_mad_hatters_tea_partyΤην εικονογράφιση επιμελήθηκε ο John Tenniel.

Ο Carroll διατηρούσε στενή φιλία με την οικογένεια Liddells και φωτογράφισε την Alice καθώς είχε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση μαζί της. Η συναναστροφή του όμως με την οικογένεια διεκόπη απότομα. Επίσης, όντας σχολαστικός τηρητής ημερολογίου, κατέγραφε κάθε του μέρα, μα οι επίμαχες σελίδες είχαν κοπεί. Γενικά, ο Carroll εκδήλωνε τα ιδιαίτερα φιλικά και τρυφερά αισθήματά του σε μικρά κορίτσια τα οποία συνήθιζε να φωτογραφίζει και μάλιστα με ένα κάποιo concept. Ποτέ όμως δεν υπήρξαν αποδείξεις για ερωτική συνεύρεση του μαθηματικού με τις μικρές του φίλες καιτο πιθανότερο είναι να διατηρούσε σε πλατωνική διάσταση την έλξη που ίσως ένιωθε.

4437589028_3ea5689b04H Alice από τον Carroll σαν μικρή ρακένδυτη.

d33619543ec8e20ac1fd2c7cdd99ad5b

Οι δυο τους σε κοινή φωτογραφία.