UPDATE #NOW

Θέλετε να γράψετε κυριολεκτικά ιστορία στη μόδα;


29 Ιανουαρίου 2015

4543c880057cffc83a9d1cc78f048c49.jpg

Το ΠΛΙ διοργανώνει τη δράση «Μαραθώνιος Βικιπαίδειας για την Ελληνική Μόδα και τις Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες με επίκεντρο το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Europeana Fashion, τριετές project που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (πρόγραμμα στήριξης της ICT πολιτικής) και στο οποίο το ΠΛΙ είναι ένας από τους 22 εταίρους πανευρωπαϊκά. Μέχρι τον Μάρτιο του 2015 στη διαδικτυακή πύλη της Europeana Fashion θα δημοσιευθούν πάνω από 700.000 ψηφιακά αντικείμενα που σχετίζονται με τη μόδα.

Η δράση, που απευθύνεται σε διδάσκοντες και φοιτητές διαφόρων πανεπιστημιακών τμημάτων (θεατρολογίας, κοινωνιολογίας, ιστορίας, λαογραφίας κλπ.), επιμελητές μουσείων μόδας και ενδυμασίας, ιστορικούς της ενδυμασίας, λαογράφους, «bloggers» μόδας και κάθε ενδιαφερόμενο, έχει ως στόχο τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Βικιπαίδειας και ενδεχομένως και της αγγλόφωνης Wikipedia με λήμματα που αφορούν την ελληνική τοπική ενδυμασία και την ελληνική μόδα διαχρονικά. Θα υλοποιηθεί δε με τη συμμετοχή και εποπτεία μελών της ελληνικής Βικιπαίδειας. Η Βικιπαίδεια αποτελεί την εξέλιξη της εγκυκλοπαίδειας στην εποχή του διαδικτύου, του ανοιχτού περιεχομένου και των διαδικτυακών συλλογικοτήτων και παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ατόμων παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός συναφών λημμάτων σήμερα είναι μάλλον πενιχρός.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συγγράψουν νέα λήμματα ή να επιμεληθούν παλαιότερα. Κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας και της ενδυματολογίας, καθώς και επιμελητές του ΠΛΙ και να συζητήσουν μαζί τους για το μουσείο και τις συλλογές του.

Επιπλέον, θα γίνει σύντομη παρουσίαση των συλλογών του Μουσείου, της Europeana Fashion και εκπαίδευση στους κανόνες και τις τεχνικές συγγραφής και μορφοποίησης λημμάτων στη Wikipedia.

Στο αμφιθέατρο θα υπάρχει πρόσβαση σε Wi-Fi δίκτυο. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει μόνο να έχουν μαζί τους το laptop τους. Όποιοι δεν προλάβουν να καταχωρήσουν το λήμμα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πρέπει να φύγουν πριν τη λήξη του προγράμματος μπορούν να ολοκληρώσουν τη συγγραφή και το ανέβασμά του στη Βικιπαίδεια κάποια άλλη στιγμή.

Οι συμμετέχοντες θα προσκληθούν σε ειδική γι’ αυτούς δωρεάν ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου στο Ναύπλιο και θα έχουν 10% έκπτωση σε τυχόν αγορές που θα κάνουν στο πωλητήριό του.

Στη διοργάνωση της δράσης συμμετέχει η εταιρία PostScriptum, η οποία υλοποιεί με το ΠΛΙ το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Το ΠΛΙ στην ψηφιακή εποχή».

Πρόγραμμα

09.00-09.30: Εγγραφές, καφές/τσάι και βουτήματα.

09.30: Έναρξη του Μαραθωνίου, καλωσόρισμα από τα στελέχη του ΠΛΙ και παρουσίαση του προγράμματος της ημέρας

09.40: Παρουσίαση της Europeana Fashion

10.00: Παρουσίαση του ΠΛΙ και των συλλογών από τις οποίες μπορούν να εμπνευστούν οι συμμετέχοντες

10.20: Εισήγηση του σχεδιαστή μόδας Γιάννη Τσεκλένη

10.35: Σύντομη παρουσίαση της Wikipedia και των κανόνων συγγραφής, επιμέλειας και μορφοποίησης λημμάτων.

11.00: Οι συμμετέχοντες αρχίζουν να συγγράφουν. Οι παρόντες βικιπαιδιστές, το προσωπικό του μουσείου και της PostScriptum παρακολουθούν τη διαδικασία και προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όποιον τη χρειάζεται.

13.30: Ελαφρύ γεύμα

14.30: Οι συμμετέχοντες συνεχίζουν τη συγγραφή των λημμάτων.

16.00: Λήξη του προγράμματος.

16.15-17.00: Συνάντηση όλων των συμμετεχόντων με αναψυκτικά και μεζέδες.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ