UPDATE #NOW

Μια συνταγή για γεμιστά μπορεί να χτίσει ολόκληρη την Αθήνα


17 Απριλίου 2015

Tom_Radclyffe-_Myth-Metaphor-and-Imagination-3.jpg

Step 1: ένα inspiration box στάλθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη σε 24 καλλιτέχνες που δεν είχαν δει ποτέ την Αθήνα. Το κουτί περιείχε τα εξής: ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη (Γιασεμί), ένα κείμενο του Πέτρου Μάρκαρη (δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής), ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (Μία πόλη μαγική), μία συνταγή για γεμιστά, καθώς και 12 αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας.

Step 2: ο καθένας αποτυπώνει την Αθήνα σε ένα έργο, ανακαλύπτωντας όλα όσα δεν έχουν δει ποτέ. Στο πλαίσιο του φαντασιακού, οι καλλιτέχνες καλούνται να φτάσουν στο άυλο κουκούτσι την ελληνικής πρωτεύουσες. Η προϋπόθεση ήταν να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν μόνο φαντάζεται την Αθήνα χωρίς να έχει αντικρύσει ποτέ ούτε μια γωνιά της;

Step 3: η έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens) στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3), σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture με έδρα την Αθήνα.

Amy_Friend_History Lives Amy Friend, History Lives, Καναδάς.

Tom_Radclyffe _Myth Metaphor and Imagination (3)Tom Radclyffe, Myth Metaphor and Imagination.

Τι ανέδειξαν οι λέξεις, οι ήχοι και οι γεύσεις; Μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, νέες τεχνολογίες, και που -σε πρώτη ανάγνωση- πολύ μικρή σχέση έχουν με τις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας που ξέρουμε. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τις βαθύτερες διαδρομές των έργων τους, να ανακαλύψει το σημείο συνάντησής τους με την πόλη και να δει πώς την βλέπουν οι άλλοι.

Δείτε την Αθήνα με τα μάτια εκείνων που δεν την είδαν ποτέ. Μία παράξενη έκθεση για τη δική μας παράξενη πόλη.

«Όποια χώρα και αν σου φέρνουν στο μυαλό τα λόγια μου, θα τη δεις από ένα παρατηρητήριο σαν το δικό σου».  Αόρατες πόλεις, Ιτάλο Καλβίνο

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 20 Απριλίου.

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12:00-21:00