UPDATE #NOW

Ο Ρομέο Καστελλούτσι για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα


30 Μαΐου 2015

Go-Down-Moses-4-2015.jpg

Ο Ρομέο Καστελλούτσι έρχεται για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια ρηξικέλευθη σκηνική δημιουργία. Στο Go down, Moses θα παρακολουθήσουμε την κατάβαση του ανθρώπου στο σκοτεινό σπήλαιο, την επιστροφή του στη μήτρα, εκεί όπου συλλαμβάνεται η αρχική σκηνογραφία ενός κόσμου στον οποίον είμαστε ταυτόχρονα θεατές και αντικείμενα θέασης. Γυμνός και φοβισμένος, ο άνθρωπος θα ψηλαφήσει τη δίοδο προς έναν κόσμο άγνωστο και απρόβλεπτο. Θα εκτεθεί στο φως και την αδιάκοπη απειλή του βλέμματος, όπως το βρέφος όταν αποχωρίζεται με βιαιότητα το προστατευτικό σκοτάδι της μήτρας. Στην επώδυνή του Έξοδο ποιος θα σταθεί καθοδηγητής του; Ποιος θα τον απελευθερώσει από τα δεσμά των πλαστών εικόνων;

Go-Down-Moses-2-2015

Go-Down-Moses-13-2015

O Ρομέο Καστελλούτσι γεννήθηκε το 1960 στην Τσεζένα. Το 1981, σε συνεργασία με την αδελφή του Κλαούντια και την Κιάρα Γκουίντι, ιδρύει τη Socìetas Raffaello Sanzio.

Μαζί δημιουργούν ένα θέατρο που δίνει έμφαση στο εικαστικό στοιχείο και τη σωματικότητα χωρίς να επικεντρώνεται στο θεατρικό κείμενο, ένα θέατρο που απευθύνεται πρωτίστως στις προσλαμβάνουσες του θεατή.

Το 1998, η παράσταση Ιούλιος Καίσαρας κάνει αίσθηση στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Πρόκειται για ένα θέαμα όπου όλα τα πρόσωπα του έργου ενσαρκώνονται από πληγωμένα, φθαρμένα και άρρωστα σώματα. Δύο χρόνια αργότερα, η Socìetas παρουσιάζει το Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φερντινάν Σελίν και προτείνει ένα «ταξίδι» στην αποδόμηση της γλώσσας.

Ανάμεσα στο 2002 και το 2004, το έργο Tragedia Endogonidia εξερευνά το διαχρονικό χαρακτήρα της τραγωδίας σε δώδεκα διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης. Το 2008, ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης του 62ου Φεστιβάλ της Αβινιόν, παρουσιάζει σε ελεύθερη απόδοση την τριλογία του Δάντη Θεία Κωμωδία: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος.

Για πρώτη φορά καλεσμένος στη Γαλλία από το Théâtre de Mai, που δημιούργησαν και διευθύνουν ο François Le Pillouër και η Marie-Odile Wald, παρουσιάζει το 1993 το έργο Amleto, la veemente esteriorità della morte di un mollusco και εν συνεχεία στο Εθνικό Θέατρο της Βρετάνης στη Ρεν το έργο Genesi, Buchettino, XIV Crescita Prato et Storia dell’Africa Contempοranea.

Έπειτα από πολύχρονη εργασία στην Τσεζένα, στο Έσσεν και στην Αμβέρσα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρεν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Χορού και Θεάτρου, δημιουργεί το Μαύρο Πέπλο του Ιερέα.

Go-Down-Moses-15-2015

Go-Down-Moses-4-2015

Παράλληλη Εκδήλωση: Το πρόγραμμα ARCH και το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο έργο του Romeo Castellucci με προβολές σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση με τον καλλιτέχνη γύρω από την παράσταση Go Down, Moses.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 28-30 Ιουνίου 2015