UPDATE #NOW

Ingrid Bergman - Isabella Rossellini: η έκθεση στο ΜoΜΑ & η κόρη για τη μητέρα


7 Σεπτεμβρίου 2015

2376984.jpg

Λίγες μόλις μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 29 Αυγούστου, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της εμβληματικής Ingrid Bergman. Φρόντισε μάλιστα να αποχωρίσει από αυτό τον κόσμο την ίδια ακριβώς ημέρα το 1982 από καρκίνο του μαστού. Το ΜoΜΑ τιμά τη μεγάλη Σουηδέζα ηθοποιό με μια φιλμογραφική έκθεση-αφιέρωμα με τίτλο "Ingrid Bergman: A Centennial Celebration" που παρουσιάζει 14 φιλμ.

06bergman-sayej-tmagArticleΗ Ingrid Bergman στη Ρώμη το 1965 με τα τέσσερα παιδιά της.

Η Bergman είχε υμνηθεί για τη φυσικότητά της, για την αέρινη παρουσία της. Το περιοδικό Life έγραφε στην αρχή της αμερικανικής καριέρας της ότι: "όλες της οι ταινίες είναι ευλογημένες" και πηγαίνανε πολύ καλά. Αλλά και η ίδια ήταν πολύ ευχαριστημένη με τους ρόλους που εξασφάλιζε, καθώς επιζητούσε πάντα έξοχους δραματικούς ρόλους, μεγάλες ηρωίδες, χωρίς να τη νοιάζει τόσο το χρηματικό ζήτημα. Είχε πει: "Είμαι ηθοποιός και με ενδιαφέρει να παίζω, όχι να κάνω χρήματα".

126836Stromboli, 1950 του Roberto Rossellini.

Στη δεκαετία του ’50, έχοντας απολαύσει μια δεκαετία φήμης στο Hollywood, η Bergman δημιουργεί σοκ στους θαυμαστές της παίζοντας στο ιταλικό δράμα Stromboli του Roberto Rossellini, με τον οποίο ξεκίνησε μια θυελλώδη παράνομη σχέση. Δρώντας όπως οι ρομαντικές ηρωίδες που υποδυόταν, η Bergman δεν υπολόγισε τις κοινωνικές συμβάσεις και προκάλεσε σκάνδαλο. O Rossellini ήταν ο μεγάλος της έρωτας και ο δεύτερος γάμος της.

tumblr_mwbg6jpZc61s3wwu1o1_1280

Όπως έρχεται να υποστηρίξει και η κόρη της, Isabella Rossellini, δεν ενδιαφερόταν για το makeup και προσπαθούσε να κρατάει τα πράγματα απλά. "Η μητέρα μου πέθανε στα γενέθλιά της, έτσι είναι μια χαρούμενη και μια δυσάρεστη μέρα παράλληλα. Είναι εντυπωσιακό πως και οι δυο μου γονείς είναι 100 χρονών μόνο και μόνο επειδή είναι τόσο παρόντες στο μυαλό μου. Θυμάμαι να ζηλεύω όταν ο μπαμπάς μου έλεγε για το πρώτο αεροπλάνο, για την πρώτη ηλεκτρική λάμπα και για την πρώτη φορά που η μητέρα μου διέσχισε τον ωκεανό, όχι με πλοίο, μα με αεροπλάνο. Πάντα πίστευα πως έζησαν απίστευτες περιπέτειες!".

2376984

Η Isabella Rossellini παρουσίασε τη δουλειά της μητέρας της στο ΜοΜA και δήλωσε για εκείνη "Δεν ήταν η τυπική σταρ του Hollywood. Ντυνόταν πάντα άνετα και πρακτικά, δύσκολα φορούσε ρούχα σχεδιαστών off-screen, έλεγε πως ήταν "ακριβά". Αρνήθηκε πολλές φορές να αλλάξει, δεν ήθελε. Οι γυναίκες την αγαπούσαν γιατί έβλεπαν την αλήθεια στο πρόσωπό της. Ποτέ δεν φορούσε τακούνια "πονάει η μέση μου, γιατί να τα βάλω",έλεγε".

Η Bergman κέρδισε συνολικά στη ζωή της 3 Όσκαρ, 2 Emmy και ένα Tony. Έχει ψηφιστεί 4η στη λίστα με τις μεγαλύτερες star του αμερικανικού κινηματογράφου και 4η στη λίστα με τους μεγαλύτερους γυναικείους κινηματογραφικούς θρύλους.