UPDATE #NOW

Στο Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη το πρώτο Βραβείο του Φεστιβάλ Λονδίνου


19 Οκτωβρίου 2015

Τα νέα για τον ελληνικό κινηματογράφο συνεχίζουν να είναι ευχάριστα τα τελευταία χρόνια κι ένας ακόμη σταθμός ήταν η βράβευση της ταινίας της Αθηνάς Τσαγγάρη στο Φεστιβάλ του Λονδίνου για την ταινία της, "Chevalier" το βράδυ του Σαββάτου.

Στο ελληνικό Chevalier της Τσαγγάρη απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο του 59ου Φεστιβάλ σε ένα διαγωνιστικό πλαίσιο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Παβλικόφσκι, σημείωσε πως "Το Chevalier είναι μία σπουδή ανδρικού ανταγωνισμού, μέσα από τα μάτια μιας γενναίας και ξεχωριστής σκηνοθέτιδος. Με επίσημη αυστηρότητα και ακαταμάχητο πνεύμα, η Αθηνά Τσαγγάρη κατάφερε να φτιάξει μια ταινία που αποτελεί τόσο μία ξεκαρδιστική κωμωδία, όσο και μία ανησυχητική δήλωση για τις συνθήκες της ανθρωπότητας στη Δύση".

778

Στο Chevalier, έξι άνδρες βρίσκονται σε ένα σκάφος και σε μία στιγμή πλήξης αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι για να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος σε όλα, μετρώντας τις επιδόσεις τους στα πάντα.

Μετά την επαναληπτική προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ, η σκηνοθέτης του "Attenberg" ερωτήθηκε εάν υπήρξε και ένα σχόλιο για την Ελλάδα της κρίσης είπε ότι δεν ήταν ηθελημένο κάποιο μήνυμα, αλλά πως δουλεύει κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι η ταινία αφορά στην ανδρική ταυτότητα, αλλά και στη γυναικεία ταυτότητα και ότι λατρεύει τους ανθρώπους, αλλά λατρεύει και να προχωρά σε ανατομία τους.

roubas1

Ευρηματική και απενοχοποιημένη άλλωστε ήταν η σκηνοθετική της προσέγγιση και η επιλογή των πρωταγωνιστών. Το κάστ εκτός από τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, τον Γιώργο Κέντρο, τον Μάκη Παπαδημητρίου, τον Πάνο Κορώνη και τον Βαγγέλη Μουρίκη, περιλαμβάνει και τον Σάκη Ρουβά. Επιχειρώντας μια καταβύθιση στα άδυτα της ανδρικής ψυχοσύνθεσης, η Τσαγγάρη στελέχωσε μια ομάδα που μάλλον θα κάνει εντύπωση. Ποιος φανταζόταν σύμπραξη Μουρίκη με Σάκη άλλωστε;