UPDATE #NOW

“Life in Squares”: Η επιστολή της Virginia Woolf πριν το τραγικό τέλος


21 Δεκεμβρίου 2015

Η Virginia Woolf είναι ένας από τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες της σειράς “Life in Squares” και μία πασίγνωστή συγγραφέας παγκόσμιας εμβέλειας. Τα τραγικά συμβάντα στη ζωή της και ο τραγικός θάνατος που η ίδια επέλεξε για τον εαυτό της προκαλούν επιπλέον ενδιαφέρον για το κοινό, πέραν του αξιοθαύμαστου συγγραφικού της έργου.

life_squares1_3403982b

Στις 28 Μαρτίου του 1941, παρακινούμενη από μία ακόμα καταθλιπτική κρίση, η Woolf γέμισε με πέτρες τις τσέπες του παλτό της και έπεσε στον ποταμό Ουζ. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που η ίδια άφησε στο σύζυγό της λίγο πριν αυτοκτονήσει, ζητώντας του συγγνώμη που δεν άντεξε το “τέρας της ψυχασθένειας”.

Διαβάστε την επιστολή:

Αισθάνομαι σίγουρα πως τρελαίνομαι πάλι. Αισθάνομαι ότι δε μπορούμε να ξαναπεράσουμε άλλον ένα σαν εκείνους τους φοβερούς χρόνους. Και δεν θα συνέλθω ξανά τούτη τη φορά. Αρχίζω ν' ακούω φωνές και δε μπορώ να συγκεντρωθώ. Έτσι κάνω κείνο που μου φαίνεται καλύτερο για όλους μας. Μου 'χεις δώσει τη μέγιστη δυνατή ευτυχία. Ήσουν με κάθε τρόπο όλ' αυτά που κανείς δε θα μπορούσε να 'ναι. Δε γνωρίζω δυο ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι ευτυχέστεροι, μέχρι που με χτύπησε τούτη η φοβερή αρρώστια. Δεν μπορώ να την παλεψω άλλο. Ξέρω ότι χαλώ τη ζωή σου, που χωρίς εμένα θα μπορούσες να κάνεις. Και το ξέρεις πως το ξέρω. Βλέπεις δεν μπορώ μήτε να γράψω... ακόμη κι αυτό. Δε μπορώ να διαβάσω. Θέλω να πω πως οφείλω όλη την ευτυχία της ζωής μου σε σένα. Ήσουν ολότελα υπομονετικός μαζί μου και καλός σ' απίστευτο βαθμό. Θέλω να σ' το πω αυτό -ο καθένας το ξέρει. Αν κάποιος θα μπορούσε να μ' είχε σώσει, αυτός θα' σουν εσύ. Όλα έχουνε χαθεί για μένα μα βεβαιώνω για την καλοσύνη σου. Δεν μπορώ να συνεχίσω να χαλώ τη ζωή σου άλλο. Δεν σκέφτομαι ότι δυο άνθρωποι θα μπορούσαν να 'ναι ευτυχέστεροι απ' όσο ήμασταν εμείς.

virginia_suicide_letter

Παρά το γεγονός ότι η Virginia Woolf ήταν ομοφυλόφιλη, το γράμμα προς το σύζυγό της Leonard Woolf μαρτυρά ότι τελικά έζησε μία καλής ζωή μαζί του.

Μη χάσετε το τρίτο επεισόδιο του “Life in Squares” στο OTE CINEMA 4HD στον OTE TV, την Τετάρτη στις 22.00.