UPDATE #NOW

Tim Walker: ο εύθραυστος Story Teller της μόδας


21 Ιανουαρίου 2016

Χωρίς αμφιβολία το έργο του Tim Walker ξεχυλίζει από τα στενά όρια της φωτογραφίας μόδας. Από πολύ νωρίς ο Βρετανός φωτογράφος έδειξε τη διάθεση και τις ανάλογες δυνατότητες να σπάσει τους κανόνες και να προσδιόρισει τον εαυτό του μέσα στην φωτογραφική κολυμπήθρα. Γεννημένος το 1970 στη Γηραιά Αλβιώνα, πήρε το βάπτισμα του πυρός κάνοντας ένα πειραματικό project στη Vogue. Aμέσως μετά την αποφοίτησή του το 1994 από το Exeter Art College στο τμήμα Art & Photography, πήγε στη Μέκκα της μόδας, τη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε ως βοηθός του Richard Avedon.

Όλα πήραν από νωρίς το δρόμο τους και ο Tim Walker κάνει την πρώτη του ολοκληρωμένη φωτογράφιση στη Vogue μόλις 25 χρονών. Με στιλ άμεσα αναγνωρίσιμο και μια εύθραυστη μα παρούσα αισθητική, δίνει συναρπαστικά ονειρική διάσταση σε κάθε του λήψη. Όλες ανεξαιρέτως οι δουλειές του αποπνέουν μια βαθιά θεατρικότητα και δίνουν την εντύπωση μιας καλοστημένης παραγωγής από πίσω, κέραια προαπαιτούμενης.

Αυθεντικός, extravagant και φιλόδοξος, δεν σταματά να ξεπερνά τον εαυτό του. Η εκλεκτική συγγένεια σε επίπεδο αισθητικής με τον Tim Burton με μια πιο φωτεινή παλέτα, είναι έκδηλη. Κομμωτές και make up artists, στιλίστες και ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι, ζωγράφοι και μοντέλα που καλούνται να ερμηνεύσουν ρόλο για μια μόνο λήψη. Μια ολόκληρη επιχείρηση στήνεται, γεννιέται μέσα σε έναν δημιουργικό οργασμό και πεθαίνει μετά το πέρας της ημέρας. Φωτογραφίες του υπάρχουν σε όλα τα σημαντικά περιοδικά, στην ιταλική, στην αγγλική, στη γαλλική και στην αμερικανική έκδοση της Vogue, στο Vanity Fair, στο W, στο The New Yorker. Ο Τim Walker έχει εκδώσει επίσης 5 βιβλία με τις φωτογραφίες του: 'Stern Portfolio', 'Pictures', 'The Lost Explorer', 'Story Teller' και 'The Granny Alphabet'.

[gallery-546216]