UPDATE #NOW

Μιλώντας με τον Αχιλλέα Χαρίτο για την παράσταση "Όπερα & Μόδα"


18 Μαΐου 2016

I05A1194dami-2-1.jpg

Μετά την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων τριών ετών, το μεγαλόπνοο project "Όπερα και Μόδα" επιστρέφει και φέτος. Μια παράσταση θνησιγενής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 19 Μαΐου ως κύκνειο άσμα του Θεάτρου Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία ετοιμάζεται να μετακομίσει στις νέες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Νιάρχου. Με τίτλο "Dammi I colori…" δλδ. "Δώσ’ μου τα χρώματα" (πρόκειται για τον στίχο από την διάσημη άρια «Recondita armonia» που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι) γίνεται αμέσως έκδηλος ο κεντρικός άξονας της φετινής παραγωγής που δεν είναι άλλος από τα χρώματα που θα πλημμυρίσουν τη σκηνή με όχημα το μακιγιάζ που επιμελείται ο Αχιλλέας Χαρίτος.

Κάθε επικοινωνία μαζί του είναι χαρά μεγάλη, όχι μόνο γιατί είναι ένας ιδιαίτερα ευγενής άνθρωπος, μα και γενναιόδωρος στον τρόπο που οραματίζεται και υλοποιεί τα πράγματα, στην επιθυμία να μοιραστεί την πληροφορία και την οπτική του, στην αγάπη που σπέρνει για τη ζωή και την τέχνη του, συμπαρασύροντας τον συνομιλητή του σε μια συναρπαστική καταβύθιση. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε εκδηλώνοντας την εκτίμηση για τους βασικούς του συνεργάτες σε αυτό το έργο, δλδ. για την Ίσμα Τουλάτου, που με κίνητρο την αγάπη της για τη μόδα, το συνέλαβε και το πραγματοποιεί καθώς και για τον Κωνσταντίνο Ρήγο, που σκηνοθετεί και χορογραφεί, με τον οποίο συνεργάστηκαν αγαστά και άκρως δημιουργικά.

I05A1176dami

Στο παρελθόν, Έλληνες σχεδιαστές, όπως ο Δημήτρης Ντάσιος, ο Βασίλης Ζούλιας, οι MI-RO, η Ορσαλία Παρθένη και φυσικά η μεγάλη κυρία του χώρου, η Λουκία, παρουσιάζαν ρούχα τους, συνδυάζοντάς τα με εμβληματικά ρούχα του βεστιαρίου της Λυρικής. Ένα ρεσιτάλ μουσικής και μόδας έπαιρνε σάρκα και οστά με ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά. Η ειδοποιός διαφορά φέτος είναι πως τη θέση των σχεδιαστών παίρνει το μακιγιάζ που θα απλωθεί πολύ περισσότερο πέραν του προσώπου με ένταση και λάμψη. Χρωματικές αντιθέσεις, αναπάντεχες συνθέσεις, τολμηροί συνδυασμοί υλικών, απρόσμενες προσμείξεις δημιουργούν ένα γοητευτικό αποτέλεσμα που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στο θεατρικό και όχι μόνο make up. Δεν θα λείπουν βέβαια τα θρυλικά κοστούμια της ΕΛΣ, δίνοντας ένα φαντασμαγορικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής και μοντέρνων προσμίξεων.

Ο χρόνος είναι ο μοναδικός του αντίπαλος και καλείται να τον νικήσει κατά κράτος, καθώς εκείνος και η ομάδα του πρέπει να βάψουν 72 καλλιτέχνες σε 3 ώρες πριν βγουν στη σκηνή. "Ασφαλώς μιλάμε για μια πολύ δύσκολη ενορχήστρωση", μου λέει και στη φωνή του ακούγεται ένα ήρεμο, δημιουργικό άγχος για μια ξεχωριστή δουλειά. Μου εξομολογείται πως μετά τη γέννηση και την έγκριση της ιδέας, έρχεται ο οργανωτικός οργασμός δουλειάς, να είναι γρήγορος και αποτελεσματικός, το μακιγιάζ να είναι εντυπωσιακό και να φαίνεται από μακριά καθώς και να μην είναι κουραστικό για τους ερμηνευτές.

I05A1121dami

Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Γιάκας, ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Σεγρεδάκης. Συμμετέχουν οι μονωδοί Ινές Ζήκου (μέτζο σοπράνο), Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Τσέλια Κοστέα (σοπράνο), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος) & Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος). Συμμετέχουν οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το corps de ballet της ΕΛΣ, καθώς και ο μουσικός της ΟΛΣ Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο).

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τα ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 - τηλ. κέντρο 210 36 62 100), τις εξής μέρες και ώρες: Τρίτη 17/5 από τις 15.00 έως τις 19.00 και Τετάρτη 18/5 από τις 11.00 έως τις 14.00.