"Σε πολλά εθνικά πάρκα και άλλες προστατευμένες περιοχές, 90 τοις εκατό της μάζας έχει μετατραπεί σε κακάο," είπε η ομάδα Mighty Earth στην έρευνά της. "Λιγότερο από 4% της Ακτής Ελεφαντοστού παραμένει πυκνό δάσος," αναφέρει. "Η προσέγγιση των εταιρειών σοκολάτας σχετικά με την προμήθεια έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη αποδάσωση και στη Ghana."
H απώλεια βιότοπου έχει υπάρξει καταστροφική για τα προστευμένα είδη, που περιλαμβάνουν από χιμπατζήδες, λεοπαρδάλεις, πυγμαίους ιπποπόταμους, μέχρι ελέφαντες, όπως αναφέρει η έρευνα.
Τα ζώα υποχρεούνται να μετικοίσουν σε ακόμα μικρότερες περιοχές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται και να κυνηγιόνται πιο εύκολα από λαθροκυνηγούς.
Στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη μεγαλύτερη παραγωγό κακάου στον κόσμο, υπεύθυνη για το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, "η αποδάσωση έχει ωθήσει τους χιμπατζήδες σε πολύ μικρές περιοχές και έχει μειώσει τον πληθυσμό ελεφάντων του κόσμου από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες σε 200-400," γράφει η αναφορά.
Γράφει πως μεγάλες εταιρείες σοκολάτας ενεπλάκησαν έμμεσα σε μία "σοκαριστική" συναλλαγή στην οποία οι καλλιεργητές παρήγαγαν κακάο σε εθνικά πάρκα, που το πούλησαν σε μεσάζοντες, οι οποίοι αργότερα το πούλησαν σε πολλές εταιρείες που ελέγχουν σχεδόν τη μισή αγορά του κόσμου.
Από εκεί, πουλήθηκε σε μεγάλες εταιρείες σοκολατοποιίας.
"Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, 291,254 στρέμματα προστατευμένων περιοχών εκκενώθηκαν μεταξύ 2001 και 2014," αναφέρει η Mighty Earth.
Μεγάλες εταιρείες σοκολάτας και κακάου, με πρωτοβουλία του πρίγκιπα Charles της Βρετανίας, έχουν υποσχεθεί να δημιουργήσουν ένα "πλαίσιο δράσης" για να σταματήσουν την αποδάσωση στη βιομηχανία.
Το project τους πρόκειται να παρουσιαστεί στη παγκόσμια διάσκεψη στη Βόννη, το Νοέμβριο. Η αποδάσωση όχι μόνο καταστρέφει τους βιότοπους, αλλά αποτελεί, επίσης, σημαντική συμβολή στο global warming.
Η παγκόσμια ζήτηση για σοκολάτα ανέρχεται στους περίπου 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ένας αριθμός που προκύπτει μεταξύ 2 και 5 τοις εκατό κάθε χρόνο, σε μία αγορά αξίας περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το report.
H μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση γίνεται στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.
Gallery: Δείτε ακόμη τις καλύτερες travel φωτογραφίες σύμφωνα με το National Geographic
[gallery-717310]
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα