UPDATE #NOW

Vanessa Redgrave: "Οι Έλληνες έδωσαν μάθημα ανθρωπιάς"


Αφροδίτη Σακκά

22 Σεπτεμβρίου 2017

vanessaredgrave.jpg

Διαβάστε εδώ: H Vanessa Redgrave θα παρουσιάσει το νέο της ντοκιμαντέρ στην Αθήνα

Η ταινία περιλαμβάνει αναφορές σε παρελθόν και παρόν, με σημαντικά ιστορικά γεγονότα που ξεκινούν από το 1930, όταν η Βρετανία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης αρνήθηκαν να προσφέρουν άσυλο στις Εβραϊκές οικογένειες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον Χίτλερ, την ώρα που είχε ήδη ξεκινήσει το Ολοκαύτωμα και κινδύνευε η ζωή του. Με το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου, τέθηκαν σε ισχύ δεσμευτικές νομοθεσίες ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες που καθιερώνουν το άσυλο ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα -κάτι το οποίο πολλές κυβερνήσεις παραβιάζουν μέχρι και σήμερα.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα ασυνόδευτα παιδιά που στερούνται το δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και στερούνται την προστασία και το άσυλο, ενώ αναγκάζονται τα ταξιδέψουν μόνα σε επικύνδινες συνθήκες.

"Οι ρίζες αυτής της ταινίας βρίσκονται κάτω απ' τη θάλασσα," ξεκίνησε τον λόγο της η κα. Redgrave. "Οι Έλληνες έδωσαν ένα μάθημα ανθρωπιάς. Τι μάθημα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση; [..] Μία λέξη είναι αρκετή: απανθρωπιά."

 

 

Η ηθοποιός συνέχισε σχολιάζοντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην προσφυγή κρίση, αναφερόμενη και στην επαναπροώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει "τον ακρογωναίο λίθο της Συνθήκης της Γενεύης." Με παραστατική περιγραφή, η Redgrave θυμήθηκε την προσωπική της ιστορία στο ξεκίνημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η ίδια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μαζί με τους γονείς της το Λονδίνο και να εγκατασταθεί σε μία φάρμα με σκοπό να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι φιλοξένησαν ασυνόδευτα παιδιά και τους προσέφεραν στέγη και οικογένεια -κάτι που η κυβέρνηση του Churchill λίγο αργότερα, το 1943, επέβαλε στους πολίτες ως καθήκον.

Σε μία από τις συνεντεύξεις με τα προσφυγόπουλα, ένα από τα παιδιά είπε πως "σώθηκε από τη θεία πρόνοια." Κι όπως ανέφεραν η κα. Redgrave και ο Carlo Nero, "αυτή η ταινία είναι η θεία πρόνοια."

Το ντοκιμαντέρ της Vanessa Redgrave θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και θα την προλογίσει η ίδια. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη κα. Redgrave, τον λόρδο και πρώην βουλευτή του Εργατικού κόμματος Alfred Dubs, την ηθοποιό Μιμή Ντενίση και τον διευθυντή των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", Ηλία Παυλόπουλο. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των ανθρωπιστικών οργανώσεων "Γιατροί Χωρίς Σύνορα," και "Safe Passage."

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα