UPDATE #NOW

Πώς πέθανε τελικά ο Πάμπλο Νερούδα;


19 Οκτωβρίου 2017

nerouda.jpg

Με μία «λαμπρή τελετή», όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα της Χιλής El Mostrador, ξεκίνησε η συνεδρίαση 16 ειδικών από έξι χώρες οι οποίοι θα εξετάσουν και θα συζητήσουν τα ως σήμερα ευρήματα για το αν υπήρξε ή όχι ανάμειξη «τρίτων προσώπων» στον θάνατο του Νερούδα στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, δώδεκα ημέρες μετά το πραξικόπημα των στρατιωτικών οι οποίοι ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Στο ξενοδοχείο Σαν Φρανσίσκο, στο κέντρο του Σαντιάγο γιατροί από τις ΗΠΑ, τη Δανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Χιλή θα αναλύσουν δείγματα της σορού του ποιητή «σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο επικεφαλής δικαστικός των ερευνών, Μάριο Καρότσα».

Ο δικαστικός συγκάλεσε τη σύσκεψη των ειδικών για να αναλύσουν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία άνοιξε το 2011 με στόχο την αναζήτηση πιθανών εμπλεκομένων στον θάνατο του Νερούδα. Την έρευνα ζήτησαν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, του οποίου ο ποιητής ήταν μέλος, και τα εγγόνια του Νερούδα για να ερευνηθεί αν πράγματι πέθανε από τον καρκίνο του προστάτη, όπως αναφέρει το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου, ή αν δολοφονήθηκε – δηλητηριάστηκε όπως πιστεύουν  πολλοί – το διάστημα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία του Σαντιάγο. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα είναι «αυστηρά εμπιστευτικές». Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ