UPDATE #NOW

Μια παράσταση για τη ζωή, στη μνήμη της Ζωής Λάσκαρη


ΣΟΦΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΗ

12 Δεκεμβρίου 2017

image1.jpg

Μπαίνουμε σε έναν εξαιρετικά καλαίσθητο χώρο όπου φωτογραφίες από όλη τη πλούσια θεατρική διαδρομή της Ζωής μας καλωσορίζουν, ενώ στη πλατεία σε κερδίζει ένας πίνακας ζωγραφικής με το χαμογελαστό πορτρέτο της, όπως θέλουμε όλοι να τη θυμόμαστε.

Ξεκινάει το έργο με έναν δυνατό μονόλογο της Φωτεινής Ντεμίρη, που με συναρπάζει. Υποδύεται την Λούση, μια χήρα που έχει κλειστεί στον κόσμο της και σε μια μονοκατοικία που κινδυνεύει να χάσει από τη τράπεζα. Στο βλέμμα και στο τόνο της φωνής της αναγνωρίζεις πόνο και θυμό. Της λείπει πολύ ο άντρας της, και αναπολεί στιγμές μαζί του. Μοναδική της παρηγοριά είναι μια βουκαμβίλια, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και τις ανατροπές του έργου.

Οι "Δουλειές με Φούντες" θίγουν πολλά θέματα που μας απασχολούν όλους: εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών, το εύκολο χρήμα, οικογενειακές σχέσεις σε κρίση, αποδοχή ή απόρριψη σε φιλικό, ερωτικό και επαγγελματικό επίπεδο, απώλεια κάποιου προσώπου που αγαπάς πολύ. Βαριά θέματα ειδωμένα με λίγο μαύρο χιούμορ, κάπως σαν αυτό που λέμε ζωή δηλαδή.

Γυρνάω απότομα στην κολλητή μου και την παρακολουθώ να είναι προσηλωμένη. Την λένε και εκείνη Λούση και πέρα απο το όνομα παρατηρώ και πολλές άλλες ομοιότητες μεταξύ εκείνης και της πρωταγωνίστριας. Έχει βιώσει και η ίδια την απώλεια δικού της αγαπημένου προσώπου και παρόλο που έχουν περάσει χρόνια, φυσικά και είναι κάτι που την επηρεάζει ακόμα. Και είναι απόλυτα λογικό. Όλοι όσοι έχουν βιώσει τέτοιου είδους πόνο, θρηνούν με το δικό τους τρόπο. Ξέρω όμως πως η δική μου φίλη παλεύει με όσα μέσα διαθέτει κάθε μέρα για να είναι καλά, δυνατή και ευτυχισμένη. Την αγαπώ ακόμα πιο πολύ εκείνη τη στιγμή και τα μάτια μου γεμίζουν δάκρυα. Όλα γίνονται, σκέφτομαι, εξαιτίας της αγάπης. Της παρουσίας ή της απουσίας της.

Εξαιρετικοί στους ρόλους τους όλοι από το cast με λίγο χειροκρότημα παραπάνω στην εκρηκτική και ξεκαρδιστική Κατερίνα Ζαρίφη, που μαγεύει με το πρώτο της θεατρικό ρόλο, ως βασίλισσα της νύχτας. Ξεχώρισα και τον Ορφέα Παπαδόπουλο, ο οποίος μας μαγειρεύει μέχρι και κέικ επί σκηνής, αλλά και αποδομημένα ντολμαδάκια που πρέπει να τα δείτε από κοντά, γιατί δεν περιγράφονται εύκολα.

Το έργο κλείνει με ένα απροσδόκητο γύρισμα που μας ξαφνιάζει και όλοι παίρνουν τις θέσεις που τους αξίζει. Οι κακοί στη στενή, οι καλοί μαζί και αγαπημένοι.

Και τελικά ποια είναι τα σημαντικά στη ζωή; Και κυρίως πότε τα καταλαβαίνουμε;

Μερικοί τα καταλαβαίνουν νωρίς, μερικοί ποτέ και κάποιοι αφού συμβεί κάτι αρκετά δυσάρεστο που τους κάνει να δουν καθαρά.

Υπήρξα αρκετά τυχερή να τα καταλάβω νωρίς, υπήρξα αρκετά τυχερή για κάποια χρόνια να βλέπω τα σημαντικά. Μετά όμως ξέχασα, μας απορροφάει η δουλειά και η ζωή. Με αυτή τη σειρά.

Δουλειές με Φούντες, σε σκηνοθεσία Αντώνης Λουδάρος,

Σενάριο: Χάρης Μπόσινας

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Φιλίππου

Πρωταγωνιστούν: Βίβιαν Κοντομάρη, Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου, Φωτεινή Ντεμίρη, Ορφέας Παπαδόπουλος, Ελευθερία Ρήγου, Δημητρής Τσέλιος

Φιλική συμμετοχη: Κατερίνα Ζαρίφη

Τηλέφωνο κρατήσεων: +30 210 3477878

Προπώληση: www.zoelaskari–theatre.gr

Θεατρική Σκηνή Ζωή Λάσκαρη | Πολυχώρος Αθηναΐς

Καστοριάς 34-36 & Ιερά Οδός, Βοτανικός